Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

BASARABIA, ACUM

Aşa grăit-a Sistemul...

GALERIE
ghenadie nicu
  • ghenadie nicu
- +

Pentru că zadarnice sunt asiduităţile celor din piaţă, ca şi iluziile pe care ni le mai facem pe la casele cui ne are. Să stăm strâmb şi să judecăm drept, folosindu-ne de sugestiile mult încercatului bun-simţ. 

Am dat şi eu - nici nu se putea altfel la cât e de mediatizat - prin Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, ca să văd orăşelul de corturi al protestatarilor. Îl văzusem mai întâi pe Net, în filmuleţe şi imagini, apoi şi prin ziare. Ce-ar fi de spus, într-un prim rând? Realitatea, ca de obicei, arată foarte diferit de proiecţia ei din comentarii sau reportaje şi nu spune mare lucru unui ochi neprevenit. Nu spune prea multe, din păcate, nici celui cât de cât avizat. Vezi corturi (în mod fatal!), vezi nişte oameni şi prinzi cu urechea câteva cuvinte-cheie ale momentului: hoţi, miliard, anticipate. Vin la rând: ruşi, România, Europa. Dacă zăboveşti, auzi inevitabil ceva cu Procuratura Generală, Banca de Economii, urmat - atât de previzibil - de demisia Guvernului, cerută la pachet cu cea a preşedintelui. Motivele, nici vorbă, sunt recurente, le-am auzit de mii de ori în ultimii ani, ba chiar în ultimele decenii: sărăcie, lipsă de orizont, varii disperări în ordine fiscală. Totul e într-atât de recognoscibil, încât impresia de deja vu este pur şi simplu inevitabilă, chit că din 2000, când Iurie Roşca putea fi zărit printre corturi asemănătoare (vituperând împotriva lui Voronin, of course), au trecut, iată, 15 ani aproape împliniţi. Memoria rezumă, nu poate procesa totul de la capăt şi, în viteza aceasta a juxtapunerii de fragmente disparate, te ia involuntar cu vertij: parcă mai ieri se întâmplau toate! Culegem şi de aici, din senzaţii, ca dintr-un canal mediatic la îndemână, ponciful că băturăm pasul pe loc, poncif sociologic, să precizez, şi pe care l-ar confirma orice statistică onestă.

Un pas, oricât de timid, în adâncul aparenţelor se lasă însă cu o adevărată teroare. Pe la începutul mileniului, genul ăsta de presiune pusă pe potentaţi avea cumva un orizont, alimenta - să mă folosesc de un clişeu cam anacronic, chit că se exhibă una, două pe buzele vorbitorilor din PMAN - o speranţă. Orişicât, scontai ceva, tu cel din piaţă sau tu cel de partea aceasta a micului ecran. Acum mă tem că e principial altceva şi până şi cei care ajung să se defuleze la microfon împotriva guvernării, a raptului şi a nevoilor care, fără doar şi poate, se înmulţesc cu repeziciune au, bănuiesc, mai departe sau mai aproape în fundalul conştiinţei (deşi asta, zău, nu joacă niciun rol) sentimentul că participă la un exerciţiu gratuit şi, pe zi ce trece, tot mai absurd.

Pentru că zadarnice sunt asiduităţile celor din piaţă, ca şi iluziile pe care ni le mai facem pe la casele cui ne are. Să stăm strâmb şi să judecăm drept, folosindu-ne de sugestiile mult încercatului bun-simţ. Revendicările protestatarilor se cunosc: demisia Guvernului, a preşedintelui, debarcarea câtorva funcţionari de prim rang (între care şi capul procurorului general, văzut ca o tutelă a relelor din areal) şi, nu în ultimul rând, anticipate, spre a nu mai aminti de returnarea miliardelor furate şi pedepsirea vinovaţilor. Punând deocamdată între paranteze intenţia - enunţată - a unora dintre organizatorii protestelor de a-şi trage un partid din materia primă a nemulţumirilor (ăsta e un subiect aparte), întrebarea e cât de realiste sunt pretenţiile în cauză? Un examen sumar le arată naivitatea şi inconsistenţa. Timofti, de pildă, pleacă degrabă singur, nu are niciun rost să-l şutăm avant la lettre, bulversând aiurea politicul şi societatea. Şi demisia Guvernului e o prostie, la fel de periculoasă ca şi declanşarea alegerilor anticipate într-un moment în care, e limpede, cozile de topor ale Moscovei (gen Dodon) nu vor ezita să încline balanţa, acum şi în veac, de partea Estului. Pentru că Alianţa e varză, nici PD, nici PLDM, nici, cu atât mai mult, PL, de care imaginarul colectiv leagă (şi pe imparabilă dreptate!) toate belele abătute peste noi în ultimul timp, partide de care s-au prins într-un mod indisolubil toate disperările şi decepţiile pe care ne-a fost dat să le trăim, nu mai au cum să smulgă electoratului un alt rând de simpatii. Un nou scrutin înseamnă, indenegabil, un parlament prorus, cu tot ce decurge de aici pe plan naţional şi geopolitic. Neavând proeuropeni mai breji prin zonă, pe care să-i pună în loc, Occidentul - să mori de râs! - e la cheremul unor găinari ajunşi pe val.

Aş întreba, în surdină, ce idee ineptă e pretenţia de a destitui anumite vârfuri conducătoare? Mai nutreşte oare cineva iluzia că procurorul general, de pildă, e de capul lui, că Drăguţan, de la Banca Naţională (a şi demisionat, apropo), se folosea de proprii neuroni? Lista e teribil de lungă. Am râs nebuneşte citind interviul lui Vlad Plahotniuc acordat zilele trecute portalului Tribuna. „Noi avem probleme reale de sistem, trebuie să reformăm instituţiile de la temelie, nu să schimbăm un şef cu altul, asta nu e suficient”, spune omul care ne are pe toţi la degetul mic. Păi, normal! Dar cu precizarea obligatorie că aşa grăit-a Sistemul...

Ghenadie Nicu este corespondentul "Ziarului de Iaşi” în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri