Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Asasinarea lui Boris Nemţov

GALERIE
alexandru lazescu200
  • alexandru lazescu200
- +

Poate că autorităţile nu au plănuit ele atentatul, dar s-ar putea să fi ştiut despre el şi să se fi uitat în altă parte.

O întrebare importantă în acest moment este aceea dacă asasinarea lui Boris Nemţov, care mai ales în ultimii ani devenise o figură politică marginală, strivit fiind de propaganda regimului, va avea un impact major pe termen lung energizând o opoziţie fragmentată şi timorată. Sau, din contra, va prevala avertismentul implicit: la asta trebuie să se aştepte şi ceilalţi adversari ai regimului. Putin a condamnat asasinatul. I-a trimis chiar şi o telegramă de condoleanţe mamei lui Boris Nemţov. Însă în acelaşi timp s-a grăbit să spună că e vorba de o provocare, teorie preluată imediat de sprijinitorii săi. "Nemţov ar fi putut fi sacrificat de către cei care nu se dau înlături de la nimic pentru a-şi atinge scopurile politice", a declarat Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al comisiei care investighează atentatul. Cu alte cuvinte, deja se pregăteşte o variantă în care victimele sunt transformate în agresor.

Dacă e să ne raportăm la alte cazuri din trecut e puţin probabil ca adevărul să iasă vreodată la lumină. Nu s-a întâmplat asta niciodată în cazul altor asasinate care au vizat critici proeminenţi ai regimului, precum jurnalista Anna Politkovskaia. E greu de spus dacă Kremlinul a fost implicat în vreun fel în asasinat. La prima vedere nu ar fi fost neapărat în interesul său. Pentru Putin, Boris Nemţov nu era în realitate o ameninţare reală oricât de paranoic ar fi regimul de la Moscova pentru care ideea de Maidan a devenit un fel de obsesie. Până într-acolo încât a organizat un fel de brigăzi paramilitare anti-Maidan. De altfel, la marşul din urmă cu o săptămână şi ceva de la Moscova pe o serie de pancarte se putea citi: "Maidanul este o infecţie. O vom trata!". O primă constatare este aceea că tratamentul pare să fi început cu Boris Nemţov. E adevărat, există o informaţie, confirmată chiar de către Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, că Nemţov urma să facă public un raport în care documenta prezenţa militară rusească în confruntarea militară din regiunea Donbas. Să fi fost acesta declanşatorul asasinatului? Ipoteza nu poate fi exclusă, dar ea nu probează neapărat implicarea Kremlinului. Ar putea fi vorba de o acţiune pusă la cale de rebelii pro-ruşi din Donbas sau de alte grupări radicale.

Dar chiar şi în aceste condiţii rămân destule semne de întrebare. Poate că autorităţile nu au plănuit ele atentatul, dar s-ar putea să fi ştiut despre el şi să se fi uitat în altă parte. Boris Nemţov, un opozant notoriu al regimului, era supravegheat permanent de serviciile de securitate. Mai mult, asasinatul a avut loc într-unul dintre cele mai bine păzite locuri de pe planetă, în imediata apropiere a Kremlinului. Şi cu toate acestea atacatorii au dispărut fără urmă. Acest aspect este extrem de important pentru că există la Moscova o înţelegere tacită, făcută la cel mai înalt nivel, după debarcarea de la putere a lui Nikita Hruşciov, ca opozanţii celor la putere să nu fie eliminaţi fizic, aşa cum s-a întâmplat pe vremea lui Stalin. Un aranjament care a rămas valabil şi după destrămarea Uniunii Sovietice. Or, Boris Nemţov, spre deosebire de alte personalităţi asasinate în trecut, era inclus într-un astfel de aranjament prin fosta sa calitate de vice-prim ministru în timpul lui Boris Elţin. Se pare chiar că la un moment dat Elţin a cochetat cu ideea de a-l desemna drept succesorul său. Aşa că dacă în ciuda acestui lucru Kremlinul a permis ca Nemţov să fie ucis, chiar dacă nu s-a implicat direct, e un grav semnal de alarmă pentru elitele ruseşti şi poate indica o alunecare şi mai gravă a ţării pe o pantă de brutalitate şi agresivitate şi în interior, şi în exterior.

Însă chiar dacă acest scenariu nu este adevărat regimul de la Moscova rămâne la fel de responsabil pentru ucidera lui Boris Nemţov. Când întreţii permanent prin propagandă o atmosferă toxică de ură şi suspiciune, când opozanţii regimului sunt automat etichetaţi, inclusiv de către Putin, drept "trădători", "juntă fascistă", "coloana a 5-a" la ce te poţi aştepta? Doza de virulenţă propagandistică anti-occidentală depăşeşte adesea chiar standardele în materie din vremea Uniunii Sovietice. Chiar Boris Nemţov descria, în ultimul său interviu acordat cu doar câteva zile în urmă cotidianului Financial Times, tipul de atmosferă instaurată la Moscova la nivelul opiniei publice: "statura Rusiei la nivel internaţional depinde în întregime de cât de mult îi este lumii frică de noi". De pildă Dmitri Kiseliov, un fel de propagandist-şef al regimului, enunţa la televiziunea publică, în prime time, ideea că Rusia ar putea transforma Statele Unite într-o pulbere radioactivă. O rusoaică rezidentă la Londra îi mărturisea unui cotidian britanic că este pur şi simplu bulversată după discuţiile purtate cu rudele ei de la Moscova. Acestea sunt convinse că un război între Occident şi Rusia este inevitabil şi îi spun că trebuie să aleagă de partea cui se va plasa. Cu o asemenea mistificare a realităţii eliberezi monştri pe care nu îi mai poţi stăpâni chiar dacă vei dori să o faci la un moment dat. Ceea ce face Rusia lui Putin cu atât mai periculoasă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri