Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

AVOCATUL POPORULUI

Aspecte privind cumulul salariului cu pensia sau cu o parte din indemnizaţia de şomaj

GALERIE
dosare_DD
  • dosare_DD
- +

Plecând de la faptul că au fost adresate Biroului Teritorial Iaşi al instituţiei Avocatul Poporului întrebări legate de cadrul legislativ care permite cumulul salariului cu pensia, precum şi a salariului cu indemnizaţia de şomaj, dorim să clarificăm cele două aspecte sesizate şi să oferim unele informaţii de ordin legislativ.
Facem precizarea că în ceea ce priveşte cumulul salariului cu pensia (pentru limită de vârstă) actuala reglementare a Codului Muncii nu mai face nici o referire (aşa cum prevedea Legea nr. 2/1991 actualmente abrogată).
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că pot cumula pensia cu venituri realizate dintr-o activitate profesională indiferent de nivelul veniturilor respective, pensionarii pentru limită de vârstă, nevăzătorii, pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate, copiii rămaşi orfani, pe perioada şcolarizării, până la vârsta de 16 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 ani.
În conformitate cu prevederile art. 118 alin. 2 din aceeaşi lege, soţul supravieţuitor beneficiar al pensiei de urmaş poate cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie, dacă veniturile nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut.
Totodată, potrivit art.17 alin.1 din Legea nr.329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, prin raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, s-a adus o limitarea a cumulului pensiei cu salariul, în sensul că beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public, care realizează venituri salariale sau, după caz asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate dacă nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat(respectiv 2223 lei pentru anul 2013).  
Referitor la posibilitatea cumulul salariului cu o parte din indemnizaţia de şomaj menţionăm că Legea nr.76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, instituie că persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi care se angajează cu normă întreagă şi ca urmare a angajării le încetează indemnizaţia de şomaj, beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia, de o sumă lunară, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, reactualizată conform legii. Nu beneficiază de aceste prevederi persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată la data încadrării în muncă pe o perioadă mai mică de 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează de la data încadrării în muncă pentru o perioadă mai mare de 12 luni (art. 72).
Totodată, persoanele menţionate mai sus beneficiază de aceeaşi sumă şi în situaţia în care, în perioada pentru care au dreptul la indemnizaţia de şomaj, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează cu normă întreagă, în termen de 30 de zile la alt angajator. Suma se acordă până la sfârşitul perioadei pentru care persoana era îndreptăţită să primească indemnizaţia de şomaj (art. 73).
Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor de şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.           
De asemenea, subliniem faptul că legea prevede, în mod expres, faptul că nu vor putea beneficia de aceste prevederi:
- absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu;
- absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
- absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ;
 - absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;
- absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată la data încadrării în muncă pentru o perioadă determinată de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează la data încadrării în muncă pentru o perioadă mai mare de 12 luni (art.73¹).
 
Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri