Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

AVOCATUL POPORULUI

Aspecte privind înfiinţarea popririi

GALERIE
dosare
  • dosare
- +

Pentru că ne-am confruntat cu diverse întrebări legate de noile reglementări în materia înfiinţării popririi, dorim să facem câteva precizări pe marginea acestui subiect pentru cei interesaţi.

Precizăm, încă de la început, că dreptul de a porni executarea silită aparţine creditorului, potrivit art. 663 alin. 1 din Noul Cod de Procedură Civilă, atunci când debitorul opune rezistenţă la îndeplinirea obligaţiei cuprinsă în titlul executoriu, iar simpla recunoaştere a dreptului nu ar putea aduce niciun folos titularului său, dacă nu s-ar realiza în mod efectiv.

Creditorul, şi în cazul popririi, trebuie să formuleze o cerere de executare silită, care să cuprindă toate menţiunile prevăzute de art. 148 NCPC, text de lege ce reprezintă dreptul comun în materie referitor la forma cererilor formulate în justiţie, dar şi ţinând cont de prevederile art. 663 alin. 3 NCPC, referitoare la elementele de identificare ale creditorului, debitorului şi terţului poprit, modalitatea de executare şi menţiunea titlului executoriu.

În plus faţă de aceste menţiuni, creditorul va trebui să indice în conţinutul cererii suma pentru care se solicită înfiinţarea popririi reprezentând capitalul plus dobânzile sau penalităţile de întârziere, chiar dacă au caracter determinabil, precum şi cheltuielile de judecată ce s-au făcut în cursul judecăţii sau cele avansate pentru urmărirea silită.

Motivarea cererii de chemare în judecată trebuie să se refere la titlul executoriu împotriva debitorului, care constată o creanţă lichidă, certă şi exigibilă, precum şi la refuzul debitorului de a-şi executa de bună voie obligaţia de plată.

Executorul judecătoresc la care se depune cererea de executare de către creditorul personal sau prin reprezentantul legal ori convenţional este obligat, în termen de cel mult 3 zile de la înregistrare, să solicite instanţei încuviinţarea procedurii execuţionale a popririi.

Regulile generale privind sesizarea organului de executare, prevăzute de art. 664 şi art. 665 NCPC, sunt aplicabile şi popririi, fără nici o derogare.

În ce priveşte cererea de încuviinţare a executării silite, ea se soluţionează de către judecătoria în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul, respectiv, sediul debitorul sau terţul poprit, în termen de 7 zile de la înregistrare, fără citarea părţilor.

Încuviinţarea executării silite dă posibilitatea creditorului să opteze asupra obiectului popririi, putând să urmărească simultan sau succesiv bunurile la care se referă art. 780 NCPC.

Facem menţiunea că actuala reglementare a renunţat la procedura înfiinţării popririi din oficiu de către instanţa de fond pentru executarea unor creanţe precum: alocaţia pentru copii, pensia de întreţinere şi sumele datorate pentru despăgubiri în cazul reparaţiilor prejudiciilor produse în vătămarea integrităţii, sănătăţii sau cauzate de moartea persoanei.

Menţinerea reglementării în vechiul Cod de Procedură Civilă a fost criticată pe motiv că ar favoriza o anumită categorie de creditori, prevederea fiind una de excepţie ce nu se putea extinde şi la alte creanţe, iar creditorul, potrivit unor soluţii din jurisprudenţă, nu putea să opteze între mai multe forme de executare.

În doctrină se subliniază că prin înfiinţarea popririi din oficiu, chiar împotriva voinţei creditorului, se restrângea dreptul său de dispoziţie privind alegerea formei de executare.

Potrivit art. 781 NCPC, poprirea se înfiinţează la cererea creditorului, ca titular al creanţei, de către un executor judecătoresc al cărui birou se află în circumscripţia curţii de apel unde îşi are domiciliul sau sediul debitorul ori terţul poprit, ceea ce nu trebuie înţeles că numai acesta poate să ceară declanşarea procedurii execuţionale, ci toţi aceea care îi înfăţişează drepturile în baza unei convenţii sau în baza vreunei dispoziţii legale.

Creditorii creditorului poprit, pe calea unei acţiuni oblice, au posibilitatea să ceară înfiinţarea popririi în numele acestuia de pe urmă, atunci când din rea voinţă nu şi-ar exercita dreptul de creanţă, existând pericolul ca acesta să dispară în dauna celor dintâi.

Totodată, mai pot cere înfiinţarea popririi aceia care au dobândit de la creditor creanţa în temeiul actului juridic, precum legatarii sau cesionarii, numai că înfiinţarea popririi este cerută nu în numele creditorului iniţial, ci în numele personal al dobânditorului creanţei.

Procurorul poate şi el solicita înfiinţarea popririi atunci când titularul creanţei este un minor sau o persoană pusă sub interdicţie judecătorească, aşa cum reglementează art. 92 alin. 4 NCPC.

Procurorul poate, de asemenea, să solicite punerea în executare prin poprirea a oricărui titlu executoriu, altul decât o hotărâre judecătorească, dacă drepturile de creanţă ce urmează să fie valorificate sunt ale uneia dintre persoanele pentru care i-a fost recunoscută o legitimitate procesuală specială.     

 
Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri