Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Astăzi se împlinesc 130 de ani de la moartea scriitorului francez Victor Hugo

GALERIE
victor-hugo Foto ziuaconstanta.ro
  • victor-hugo Foto ziuaconstanta.ro
- +

Considerat drept cel mai mare fenomen al literaturii franceze, scriitorul Victor Hugo s-a născut la 26 februarie 1802, la Besancon, în regiunea Franche-Comté. A fost fiul lui Joseph Léopold Sigisbert Hugo, ofițer în armata imperiului francez și al Sophiei Trébuchet.

A studiat la liceul Louis le Grand din Paris. Încă din adolescență a scris poezii și a tradus din opera lui Virgiliu. În anul 1819 a fondat împreună cu frații săi revista ''Conservateur Littéraire''. În 1822, a scris volumul de versuri "Odes et poésies diverses".

În ciuda dorințelor mamei s-a îndrăgostit și logodit în secret cu iubita lui din copilărie, Adele Foucher, dar s-a căsătorit cu aceasta abia în anul 1822, după moartea mamei lui. Cei doi au avut împreună cinci copii.

În 1825 a fost numit Cavaler al Legiunii de Onoare. În 1829 a publicat piesa de teatru "Cromwell", iar în 1830 a avut premiera la Paris cu piesa "Hernani". Succesul enorm al spectacolului cu "Le roi s'amuse" (1832) a stat la baza operei "Rigoletto", a lui Giuseppe Verdi.

În 1823 a publicat prima sa nuvelă intitulată "Han d'Islande", urmată în 1826 de "Bug-Jargal". În perioada 1829-1840 a publicat cinci volume de poezii - "Les Orientales" (1829), "Les feuilles d'automne" (1831), "Les Chants du crepuscule" (1835), "Les Voix interieures" (1837), "Les Rayons et les Ombres" (1840). În paralel a scris romanul "Notre Dame de Paris" (1831) și libretul pentru opera "Esmeralda", bazată pe acest roman precum și operele dramatice "Marion Delorme" (1831), "Lucrece Borgia" (1833) și "Ruy Blas" (1838), a cărui premieră a avut loc la Theatre de la Renaissance din Paris.

S-a implicat în politică și a susținut partidul republican. În 1841 a fost ales membru al Academiei Franceze, iar în 1845 era numit pair al Franței. În 1843 a murit una dintre fiicele sale și timp de câțiva ani nu a mai publicat nimic. În urma revoluției din 1848 a fost ales în Adunarea Constituantă.

Între anii 1851-1870 a fost exilat pentru că l-a numit pe Napoleon al III-lea "trădător" și a locuit în Belgia, în Jersey și Guernsey. În această perioadă a scris pamfletele "Napoleon le Petit" (1852), "Histoire d'un crime" (1877 și 1878), lucrări ce au fost interzise în Franța.

În 1862 a scris romanul "Les Miserables", una dintre cele mai cunoscute opere ale sale, iar un an mai târziu romanul autobiografic ''Adele''. Au mai urmat: "Les Chansons des rues et des bois" (1865), "Les Travailleurs de la mer" (1866), "L'Homme qui rit" (1869), "Quatre-vingt-treize" (1874), "L'Art d'ętre grand-pčre" (1877), "Le Pape" (1878), "La Pitié Supręme" (1879), "Religions et religion" (1880), "Les Quatres vents de l'esprit" (1881), "Torquemada" (1882), "La Légende des siecles Tome III" (1883), "L'Archipel de la Manche" (1883).

A revenit la Paris după abdicarea lui Napoleon al III-lea și instaurarea Republicii și a devenit deputat. O perioadă a trăit la Bruxelles și apoi a fost expulzat pentru adăpostirea unor revoluționari. S-a refugiat la Luxemburg, de unde a revenit în 1876, când a fost ales ca senator al parlamentului francez.

Victor Hugo a murit la 22 mai 1885. De-a lungul timpului operele sale de valoare au cunoscut numeroase ecranizări. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri