Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

ATENTAT la Nairobi: Cel puţin 30 de morţi într-un atac asupra unui centru comercial (FOTO)

GALERIE
atentat Nairobi d
  • atentat Nairobi d
- +

Treizeci de persoane au fost ucise în atacul dintr-un centru comercial din Nairobi, de către un comando înarmat, potrivit unui nou bilanţ furnizat de un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei kenyene.

UPDATE: Islamiştii somalezi Shebab revendică atacul din Nairobi

Islamiştii somalezi Shebab, care au legături cu Al-Qaida, au revendicat, sâmbătă seara, pe contul lor de Twitter atacul împotriva centrului comercial din Nairobi.

"Mujahedinii au pătruns astăzi în jurul prânzului în Westgate", centrul comercial unde a avut loc atacul, afirmă un mesaj postat pe contul lor la scurt timp după ora 18.00 GMT (21.00 ora României).

"Ei au ucis peste 100 de necredincioşi kenyeni şi bătălia continuă", afirmă islamiştii.

UPDATE: Mai mulţi americani, printre persoanele rănite în atacul din Nairobi

Mai mulţi cetăţeni americani au fost răniţi în atacul de sâmbătă dintr-un centru comercial din Nairobi, a anunţat Departamentul american de Stat, care a condamnat un "act de o violenţă fără sens".

Ambasada americană din Kenya, care a fost mobilizată pentru a le veni în ajutor, este "în contact cu autorităţile locale şi a oferit asistenţă", precizează Departamentul de Stat într-un comunicat.

"Condamnăm acest act de o violenţă fără sens", declară Departamentul de Stat.

Departamentul american, care supravegează "îndeaproape" evoluţia situaţiei la Nairobi, nu a precizat numărul americanilor răniţi, nici care este starea lor de sănătate.

UPDATE: "Bilanţul (morţilor) se ridică de acum la 30. Acesta include persoanele care au fost ucise la faţa locului şi cele care au murit la spital", le-a declarat acest oficial jurnaliştilor.

Măsurile de securitate au fost consolidate în toate centrele comerciale din Nairobi, după atacul sângeros de sâmbătă, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului kenyan de Interne.

"Vrem să asigurăm kenyenii că Guvernul nu va ceda în acest război împotriva criminalilor înarmaţi", a declarat acest oficial, Mutea Iringo, în cadrul unei conferinţe de presă.

Atacul împotriva centrului comercial de lux "Westgate Mall" nu a fost revendicat pentru moment.

Un alt centru comercial, Village Market, a fost închis la scurt timp după începutul atacului.

Cel mai mare lanţ de supermaketuri din Kenya, Nakumatt, a anunţat că îşi închide majoritatea magazinelor din Nairobi.

Bilanţul anterior, anunţat de poliţie, era de cel puţin 20 morţi.

Obiectivul atacatorilor nu este clar pentru moment. Presa keniană vorbeşte de hoţi înarmaţi sau de "terorişti".

Situat în apropierea sediului local al Naţiunilor Unite, acest centru comercial este citat periodic de companiile de securitate ca posibilă ţintă a grupărilor ce au legături cu Al-Qaida, precum insurgenţii somalezi shebab, care au ameninţat deseori că vor desfăşura atacuri pe teritoriul kenian din cauza susţinerii militare acordate de Nairobi Guvernului somalez.

În jurul orei 13.00 GMT (16.00 ora României), atacul, care începuse cu două ore înainte, era în desfăşurare. Focuri de armă se auzeau încă de la intrarea poliţiştilor în clădirea de patru etaje, probabil plină cu familii care îşi făceau cumpărăturile când a început atacul şi unde se află în continuare civili ascunşi în magazine.

O jurnalistă a AFP-TV a văzut trei cadavre zăcând afară şi două în interiorul centrului comercial "Westgate Mall", în timp ce un martor ocular a reuşit să fugă şi a anunţat că a văzut cel puţin un alt cadavru şi zeci de răniţi în interior. Un alt martor a afirmat că a văzut 11 cadavre în centrul comercial.

Forţele de securitate avansau, magazin cu magazin, pentru a evacua persoanele blocate şi pentru a încerca să scoată afară bărbaţii înarmaţi, mascaţi şi îmbrăcaţi în negru, aşa cum au fost ei descrişi de martorii oculari şi care au luat cel puţin şapte ostatici.

Citeste mai departe

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri