Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ATENȚIE! Audi A6 impecabil, 4.000 de euro, pe eBay. Ițele unei escrocherii cu maşini nemţeşti

GALERIE
Teapa Audi 1
  • Teapa Audi 1
- +

“Ziarul de Iaşi” a intrat în corespondenţă cu “vânzătorul” unui Audi A6 care are adresă şi acte suedeze. Se prezintă a fi doctor la o clinică medicală care are şi site de internet. Are poze cu documente personale şi ne poate prezenta şi familia. Totul e pus în scenă ca să ne câştige încrederea. Trebuie plătit un avans, dar nu sunt probleme pentru că maşina ar urma să fie vândută prin eBay. De fapt este un “scam” bine pus la punct. La final, cumpărătorul pierde avansul. Domeniul de internet cu site-ul clinicii fusese înregistrat în Ucraina, iar serverul de găzduire era la Chişinău   

Atenţie mare la cumpărarea autoturismelor second-hand direct de pe site-urile auto din Germania! Dat fiind numărul mare de maşini cumpărate din această ţară, escrocii au inventat trucuri pentru a vă lua banii. Reţeta este simplă şi este practic de nerefuzat: preţul maşinii este mic, marcă de lux, kilometri puţini, maşina a stat în garaj, a fost întreţinută, fără accident, iar proprietarul este doctor sau arhitect. De asemenea, culmea, maşina îţi este trimisă direct la adresa din România, prin intermediul unei firme, deoarece proprietarul „s-a săturat” de clienţi care nu sunt de încredere. Şi, încă o „facilitate”: autoturismul fiind livrat direct acasă, există posibilitatea de a-l returna după cinci zile de probă dacă bunul nu este pe placul cumpărătorului. Totul cu o singură condiţie: înainte de a începe „tranzacţia”, iar maşina să fie adusă în parcarea din faţa blocului, trebuie puşi o parte din bani în contul „proprietarului”. În realitate, numai transportul cu o platformă a autoturismului din Germania până în Iaşi costă 500 de euro. Reporterii „Ziarului de Iaşi” au căutat şi găsit un astfel de anunţ postat pe Internet: un Audi A6, şi au început un schimb de mesaje cu un „doctor”, patron al unei clinici de cardiologie din Suedia.

Ieşenii care şi-au pus bani deoparte pentru a-şi cumpăra un autoturism second-hand direct de pe site-urile de profil din străinătate pot rămâne fără bani într-o clipă. În condiţiile în care piaţa maşinilor aduse din Germania s-a dezvoltat într-o mare măsură, iar autoturismele aduse din străinătate sunt cosmetizate şi vândute la preţuri exorbitante, mulţi doritori îşi caută singuri maşini pe site-uri de profil din străinătate şi le cumpără direct de la proprietarii acestora.

Odată găsiţi vânzătorii, cumpărătorii mai trebuie doar să le aducă în ţară. Mulţi preferă să le aducă personal sau prin intermediul cărăuşilor care transportă persoane cu microbuzele la care ataşează şi o platformă. Pentru acest gen de cumpărători de autoturisme, escrocii au ţesut o plasă cu ochiuri fine şi dese. Reporterii „Ziarului de Iaşi” au reuşit să descopere un astfel de anunţ atrăgător: Audi A6, TDI, din 2005, 164.500 kilometri, 140 cai putere, şi normă de poluare Euro 4. Vânzătorul cerea un preţ de 4.200 de euro, însă a lăsat din start la preţ, coborând la 4.000 de euro. Reporterii i-au trimis un mesaj în care se arătau dispuşi să cumpere maşina dacă primeau mai multe informaţii. După trei zile, răspunsul a fost respectuos, cel mai probabil pentru a ne cîştiga încrederea. 

„Doctorul” are adresă, fotografii şi clinică 

Cetăţeanul s-ar numi prof. dr. Lowan Michal Andree, CEO and Owner Kopmangatan 60 E, adresa 972 34 Lulea, Suedia. Tot pentru a ne câştiga încrederea, acesta ne-a trimis un set întreg de fotografii ale maşinii, care îţi luau ochii. În traducere aproximativă, mesajul arăta astfel: „Bună ziua, în primul rând îmi cer scuze pentru răspunsul târziu, însă am fost foarte ocupat cu munca mea. Mai eşti interesat să cumperi maşina mea? Mai multe informaţii despre maşina mea: acesta este un vehicul german foarte bine întreţinut. Anvelopele sunt noi, de iarnă, au fost schimbate toate filtrele şi uleiul. Transmisia şi motorul aleargă impecabil. Este în stare perfectă, foarte curat şi niciodată nu a fost implicat în vreun accident. Maşina are carte verde, iar cartea de service este completă. Nu are urme de deteriorare, zgârieturi sau urme de lovituri, iar toate documentele sunt disponibile. Aştept un e-mail din partea dumneavoastră. Mulţumesc”.

Totodată, acesta a ataşat la e-mail date de identificare. Aici era specificat că este profesor doctor, locuieşte în Suedia şi deţine o clinică medicală. Ataşat, site-ul clinicii unde se aflau câteva informaţii despre specificul acesteia, cu date generale, foarte uşor de realizat. Culmea este că exista şi un site de internet care prezenta o clinică ce oferea servicii medicale. Am verificat IP-ul site-ului şi am aflat că registratorul domeniului este din Ucraina, iar servciul de hosting este asigurat de o firmă din Chişinău, Republica Moldova.

 Apare în scenă şi „familia” vânzătorului 

În al doilea e-mail, aşa-zisul doctor a trecut la partea a doua a escrocheriei, făcând totul pentru a ne câştiga încrederea. În acest sens, acesta a fabricat o poveste „garnisită” cu fotografii în care apare aşa-zisul proprietar alături de membrii familiei sale. După asta, ne aruncă „momeala”: maşina nu va fi vândută din Suedia, unde taxele sunt mari, ci va fi vândută din Germania, iar autoturismul va fi trimis la Iaşi prin intermediul unei firme internaţionale, fiind vorba despre un serviciu oferit de eBay. „Această maşină este acum în Germania, Kropp, şi este înregistrată pe numele meu. Am ţinut-o totdeauna în garaj, este în stare foarte bună şi bine întreţinută. Am maşina de când am lucrat în Germania ca doctor, într-un schimb de experienţă. A trebuit să plec din Germania de curând, în Suedia, cu familia mea. Maşina este Euro 4, iar preţul este 4.000 de euro. Aşa că locaţia curentă a maşinii este Suedia, Lulea. Dar taxa de înregistrare pentru o maşină germană în Suedia este foarte ridicată şi nu am găsit aici niciun client. Am decis să scot maşina la vânzare în Germania deoarece este mult mai uşor deoarece cumpărătorul nu plăteşte taxe de înregistrare. Săptămâna trecută am avut un cumpărător care a promis să cumpere maşina şi am fost în Germania. Când am ajuns în Germania, el nu a mai răspuns la telefon. De asemenea, un cuplu mi-a spus că vrea să cumpere maşina, le-am plătit avionul către Suedia şi şi-au schimbat decizia. Am pierdut timp şi bani. Din acest motiv am decis să vând maşina printr-o companie internaţională recunoscută, cu un proces important de vânzări la nivel internaţional. Este foarte simplu, că îţi transportă maşina la adresă şi plătiţi numai preţul maşinii, şi doar atât. Tu iei maşina, o puteţi testa cinci zile şi plătiţi numai preţul maşinii, aveţi toate documentele şi maşina în trei zile. Dacă maşina are defecte sau nu, aşa cum am descris-o, nu sunteţi obligaţi să cumpăraţi maşina, adică puteţi refuza. În acest caz, maşina este transportată, pe cheltuiala mea, înapoi în Suedia, de către aceeaşi firmă. Am ales acest mod deoarece mulţi oameni de afaceri cred că este foarte sigur, uşor şi convenabil pentru toate părţile. Acesta este site-ul meu pentru a afla mai multe despre mine”, ne-a scris respectivul.  

Câteva litere schimbate în alt „scam” semnalat de un german 

Căutând pe internet, jurnaliştii au dat peste un alt caz, izbitor de asemănător cu cel al nostru. Un cetăţean german, interesat de un Volkswagen Golf TDI, seria 5, avertiza că a fost pe punctul de a fi ţepuit prin aceeaşi metodă. Acesta a publicat pe Internet conversaţia lui cu „vânzătorul” unei maşini Volkswagen Golf 5. Dacă „proprietarul” autoturismului Audi A6 de care ne-am interesat noi se numeşte prof. Dr. Lowan Michal Andree, CEO and Owner Kopmangatan 60 E, adresa 972 34 Lulea, Suedia, şi este proprietarul clinicii medicale Lowan Klinik Centrum, cel găsit de cetăţeanul german are un nume un pic diferit, însă locuieşte la aceeaşi adresă, şi surpriză, are şi el o „clinică”: este vorba despre prof. dr. Lehmann Michael Andre, CEO şi proprietar Kopmangantan 60E 972 34 Lulea, Suedia, iar clinica acestuia se numeşte Lehman Medical Clinic.

Să vedem cum a încercat să „aburească” acest „doctor” pe cetăţeanul neamţ dornic să cumpere Golf-ul TDI, însă vă spunem de la început că cele două poveşti seamănă ca două picături de apă. „Bună ziua şi vă mulţumesc pentru interesul acordat! Unele fapte despre mine. Numele meu este Andre Lehman, maşina este în Germania, în Ober - Morlen, unde maşina este înregistrată. Aceasta este încă în garaj, este menţinută în stare foarte bună şi condiţii bune. Am lucrat în Germania într-un schimb de experienţă ca medic şi atunci am achiziţionat şi maşina. Sunt din Suedia, Lulea, iar aici taxele de înmatriculare sunt foarte mari. Prin urmare, nu pot vinde maşina mea aici. Acesta este motivul pentru care maşina are un preţ atât de mic. Un prieten m-a sfătuit să vând maşina mea în Germania unde înregistrarea este mai uşoară, iar cumpărătorul nu plăteşte taxe. Aşa cu locaţia maşinii este Suedia şi nu pot veni în Germania deoarece lucrez. În cazul în care doriţi să cumpăraţi maşina mea, aveţi posibilitatea de a veni personal în Suedia sau să cumpăraţi maşina folosind o companie, prin cea mai mare societate comercială de pe Internet, de la eBay. Firma are sute de tranzacţii zilnice la cel mai înalt nivel, eBay verificând totul, inclusiv starea vehiculului, documentele. Ei transportă maşina la domiciliu şi aveţi cinci zile pentru a încerca maşina şi pentru a examina orice document. Costurile de transport şi alte cheltuieli ale proiectului vor fi suportate de către mine. Transportul durează trei zile, iar dacă autoturismul are vreun defect, o puteţi refuza, iar costurile înapoierii vor fi suportate de către mine. Cu stimă, Andre Lehmann”, arată cetăţeanul german ca să atragă atenţia că la mijloc este un „scam” (o înşelăciune care se bazeează pe câştigarea încrederii victimei n.r.) de proporţii. Neamţul a „mirosit” că ceva nu este în regulă, şi nu a mai trimis partea de bani pentru a primi maşina acasă.  

Primim şi poze cu toate actele: carte de identitate, paşaport 

Revenind la „doctorul” nostru care avea la vânzare un Audi A6, întreţinută foarte bine şi ţinută mai mult în garaj, aşa-zisul prof. Dr. Lowan Michal Andree, acesta ne-a ataşat o serie de fotografii cu cartea lui de identitate, şi o copie după paşaport. Cel mai probabil, acestea sunt realizate cu ajutorul calculatorului. Tot pentru a ne convinge să trimitem banii la adresa lui pentru ca cei de la eBay să trimită maşina la adresa noastră din Iaşi, „doctorul” a promovat intens firma eBay, care urma să ne aducă maşina la domiciliu, din Germania.

„După cum v-am spus în ultimul e-mail, cu vânzarea maşinii am pierdut o mulţime de timp şi bani. Prin urmare, sunt de părere că vânzarea maşinii să fie făcută printr-o companie profesională. Am un contract cu eBay Kauferschutz (eBay Buyer Protection –n.r.) cu care am lucrat şi în practica mea medicală. Am cumpărat echipament medical prin eBay, din alte ţări. eBay va media imediat vânzarea şi proteja întreaga noastră afacere, urmând să aducă maşina la adresa dumneavoastră. Maşina o puteţi testa cinci zile şi o puteţi respinge dacă nu este pe placul dumneavoastră. Înregistrarea maşinii pe numele tău nu constituie o problemă, ei nu vor plăti taxele de înregistrare deoarece maşina este deja înregistrată în Germania. Preţul final este 4.000 de euro, costurile de transport vor fi suportate de către mine, iar plata va fi făcută prin eBay, care se va ocupa cu toate detaliile despre tranzacţie, inclusv transferul adresei, întregistrarea vehiculului pe numele dumneavoastră. eBay este este cea bună companie care are sute de astfel de tranzacţii în fiecare zi. Am lucrat cu ei fără probleme şi pot spune că este cea mai sigură şi companie on-line din lume şi vom beneficia de garanţia şi profesionalismul eBay. Te rugăm să introduceţi numele complet, cu numărul de telefon şi adresa, pentru cazul în care cei de la eBay vă vor suna pentru tranzacţia cu tine”, ne-a scris „doctorul”.  

Nu ştie VIN-ul, pentru că documentele sunt la eBay! 

„Doctorul” a „uitat” însă să ne trimită şi documentele aferente autoturismului scos la vânzare, deşi a fost foarte binevoitor să ne arate actele sale de idenntitate personale şi numeroase fotografii cu familia sa. Aşa că reporterii i-au cerut numărul de identificare al autoturismului, VIN-ul. Scopul nostru a fost să verificăm la o reprezentanţă auto despre proprietarii maşinii şi istoricul acesteia. Din acel moment, „doctorul” ne-a transmis că are un alt client, iar documentele sunt la eBay. „Documentele de înregistrare sunt acum la eBay însă veţi primi documentele vehiculului odată cu maşina şi aveţi cinci zile pentru a verifica maşina şi documentele. Fiţi fără grijă! Din păcate, nu am nicio copie a documentelor de înregistrare şi eu nu cunosc numărul VIN. Ne pare rău! Dacă nu sunteţi de acord pentru a începe tranzacţia, eu am un alt cumpărător şi trebuie să-i dau un răspuns”, ne-a transmis în ultimul e-mail, individul.

După cum arată un alt german care semnalează acest tip de scam pe net, urma ca noi să transferăm 50% din preţul maşinii, într-un aşa-zis cont eBay. Dacă nu am fi fost mulţumiţi de maşină, realizatorul schemei „promitea” că îi vom primi înapoi. De fapt, banii sunt retraşi, iar cumpărătorul rămâne cu buza umflată.  

Numai transportul din Germania costă 500 de euro la cărăuşii ieşeni 

Reporterii „Ziarului de Iaşi” au întrebat mai mulţi transportatori care realizează curse din Germania şi aduc şi autoturisme pe platforme, despre o astfel de practică. Aceştia spun că nu au mai auzit ca maşinile să fie livrate prin eBay în România. „Nu am auzit, şi nu cred. Pentru a aduce un autoturism din Germania, pe platformă, preţul este fix, adică 500 de euro. Noi mergem, vorbim cu proprietarul maşinii din Germania, îi dăm banii şi aducem maşina în România. Dar de procedeul de care spuneţi dumneavoastră nu am auzit, dar costurile ar fi foarte mari. Gândiţi-vă cât ar costa transportul unei maşini în România, apoi trimiterea acesteia înapoi”, ne-a spus un ieşean din acest domeniu. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri