Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Atmosferă teribilă şi apăsătoare ieri la Primărie. Adina Samson: „Nu am nimic de declarat"

GALERIE
adina samson
  • adina samson
- +

Edilul şef al oraşului, Gheorghe Nichita, ar trebui, teoretic, să-şi reia astăzi activitatea la Primărie. Cel puţin aşa au susţinut ieri reprezentanţii municipalităţii. Primarul a lipsit luni de la serviciu, iar şefii Poliţiei Locale implicaţi în dosarul său privind operaţiunile ilegale de filaj au intrat în concediu.

 „Domnul primar şi-a luat o zi de concediu de odihnă, urmând ca de mâine (astăzi, n.r.) să-şi reia prerogativele astfel încât proiectele municipalităţii să fie continuate“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga. El a adăugat că atribuţiile de primar au fost exercitate ieri de viceprimarul Mihai Chirica.

Întrebat dacă s-a pus problema unei demisii a primarului, Buraga a precizat că nu s-a înregistrat un astfel de act. „Nu am auzit de aşa ceva şi nu comentez astfel de lucruri“, a spus Buraga. În schimb, Adina Samson, şefa Serviciului Managementul Calităţii şi una dintre persoanele care ar fi fost filate ilegal de Nichita, s-a prezentat la lucru, dar a refuzat să acorde declaraţii presei. „Momentan, nu am nimic de declarat. Voi comunica în curând numele avocatului“, a spus Adina Samson într-un mesaj transmis cotidianului „Ziarul de Iaşi“. La serviciu s-a prezentat ieri şi şeful Direcţiei Tehnice şi Investiţii, Dumitru Tomorug, martor în dosar, dar nici acesta nu a făcut declaraţii presei.

Hliboceanu, încă şeful Poliţiei Locale

Directorul adjunct al Poliţiei Locale a infirmat ieri informaţia potrivit căreia Liviu Hliboceanu a fost suspendat din funcţie. O astfel de declaraţie a fost făcută la sfârşitul săptămânii trecute de către viceprimarul Mihai Chirica. „Cazurile în care un funcţionar public poate fi suspendat din funcţie sunt prevăzute de lege. Domnul Liviu Hliboceanu a intrat de astăzi (ieri, n.r.) în concediu. Eu am preluat atribuţiile din calitatea de director adjunct al Poliţiei Locale. Împuternicirea pe care am avut-o (în ziua percheziţiilor DNA, n.r.) a constat în reprezentarea instituţiei la activităţile desfăşurate de DNA“, a explicat comisarul Georgel Grumeza.

Potrivit legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, Hliboceanu ar fi putut fi suspendat în cazul în care ar fi fost arestat preventiv. Reprezentantul Poliţiei Locale a adăugat că în concediu a intrat şi şeful Serviciului Control Urbanism, Ştefan Avîrvarei, persoană de asemenea implicată în operaţiunile ilegale de filaj care ar fi fost dispuse de către primarul Nichita. Întrebat dacă se va declanşa o anchetă internă la Poliţia Locală, având în vedere că la acţiunile cercetate de DNA au participat şi alţi agenţi, Grumeza a precizat că nu va face verificări. „Atât timp cât este o anchetă în derulare, noi nu putem face nici măcar o cercetare disciplinară“, a susţinut directorul adjunct al poliţiştilor locali. În cazul în care la nivelul instituţiei ar fi demarată o cercetare administrativă, Hliboceanu ar putea fi suspendat pe perioada verificărilor, conform legii 188/1999 (art. 94).

Atac dur la Nichita din interiorul PSD

Deputatul PSD Mădălin Voicu l-a criticat în termeni duri pe Nichita, în contextul acuzaţiilor care i se aduc acestuia de procurorii DNA. „Îl cunosc pe Gigi (Gheorghe Nichita, n.r.) de 12 ani, dacă nu sunt chiar mai mulţi. N-am crezut că un personaj ca el să poată ajunge să fie un bărbat prost, pentru că, de fapt, asta este, un fraier. Are şi o uşoară nuanţă de slăbiciune care ţine mai mult de un complex. Nu credeam că un bărbat poate fi atât de fraier - căsătorit, necăsătorit, edil, needil - să ajungă să se compromită şi să cadă într-o patimă vecină cu nebunia, cu erezia. Să faci tu pânde, urmăriri, pentru o fufă... să ajungi să-ţi încalci nişte reguli ale tale şi ale statului... Nu putea să angajeze o firmă particulară de agenţi care să facă serviciile astea? Mi-e şi ruşine că sunt coleg cu el de partid. Omul este praf...“, a spus deputatul PSD la o emisiune televizată. Primarul Gheorghe Nichita nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Subiectul „Amanta primarului“ a ajuns în prestigioasele New York Times şi Washington Post

Ancheta desfăşurată de DNA în cazul primarului Gheorghe Nichita a făcut deja înconjurul lumii. Despre acuzele aduse acestuia au scris inclusiv The New York Times şi Washington Post. Jurnaliştii americani precizează în articole că „primarul unui oraş din nord-estul României este acuzat de procurorii anticorupţie că a abuzat de funcţia sa prin folosirea poliţiştilor din subordine pentru a-şi spiona rivalii şi prietena“. Nichita a ajuns subiect de presă şi în Marea Britanie, Turcia şi chiar Azerbaidjan. Publicaţiile din străinătate au preluat ştirea după ce, iniţial, despre dosarul DNA a scris Associated Press (AP), cea mai importantă agenţie de presă din SUA. t

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri