Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Au fost odată ziarişti...

GALERIE
mihai dorin200
  • mihai dorin200
- +

Într-o zi de cumpănă au fost ademeniţi să-şi părăsească profesia de ziarist onest şi să devină vedete. S-au îmbrăcat la patru ace, şi-au împrumutat poze de inchizitori, au dat de gustul banilor şi al succesului facil, după care au fost prinşi în plasa intereselor stăpânului.

Dacă în presa scrisă mai supravieţuiesc ziarişti care nu au abdicat de la minima moralia, mai găseşti anchete temeinice ori atitudini onorabile ale unor lideri de opinie, în presa de televiziune s-a instaurat anomia. Aproape totul stă sub semnul improvizaţiei, al inspiraţiei de o clipă, dar cu deosebire al partizanatului dictat de interesele patronilor. Presa de televiziune a devenit un fel de punte a suspinelor, în care bieţi saltimbanci practică jocul pe sârmă, doar-doar mai pot ascunde conţinutul fiţuicii cuprinzând comenzile. Histrioni bine remuneraţi, dar goi se perindă prin faţa ochilor noştri, ca într-un teatru de măşti, chinuindu-se să ne convingă că a mai rămas ceva din amintirea lecţiilor de etică jurnalistică, învăţată odată demult la facultate.

Au fost odată ziarişti care-şi făceau meseria cu responsabilitate. Într-o zi de cumpănă au fost ademeniţi să-şi părăsească profesia de ziarist onest şi să devină vedete. S-au îmbrăcat la patru ace, şi-au împrumutat poze de inchizitori, au dat de gustul banilor şi al succesului facil, după care au fost prinşi în plasa intereselor stăpânului. Entitatea lor umană s-a alterat până la pragul critic al metamorfozării în alter-ego al comanditarului. Totul s-a corupt în fiinţa lor: principii, valori, idealuri, laolaltă cu personalitatea umană. Ademeniţi de zornăitul arginţilor şi încântaţi de poza de vedetă, bietele făpturi au descins, de fapt, în cloacă. Ceafa groasă a lui Adrian Ursu cadrează cu alte exemplare ale bestiarului de la oficina lui Voiculescu. Pe vremea când scria la Adevărul, acest amănunt antropologic trecea neobservat. Cine-şi mai aminteşte de ziaristul de altădată? De câţiva ani buni, de când a lăsat Realitatea pentru Antena 3, a devenit vârful de lance al filipicei cotidiene anti-Băsescu. E plicticos ca o cobză stricată din care nu mai funcţionează decât coarda care îngână aria calomniei. Universul lui jurnalistic s-a redus la această temă-vampir. Personalitatea lui se confundă cu mandantul dat de stăpân. Într-o zi a îmbrăcat straiele lui Caţavencu, interpretând rolul celebrului personaj şi sugerându-ne că nimic nu s-a schimbat de la Caragiale cetire. Nici nu-şi imaginează cât de bine îl prinde rolul şi cât adevăr cuprinde: da, ticăloşii sunt eterni, adică la fel de valabili azi ca şi în epoca lui Caragiale. “Profesorul” Voiculescu ştie de ce.

Tot de la Adevărul şi tot după o escală la Realitatea vine şi Corina Dragotescu. În vremurile de demult avea aplomb şi personalitate. Îi citeam cu plăcere articolele şi-i urmăream intervenţiile în spaţiul public. Spaţiul jurnalistic autentic s-a restrâns în aşa măsură încât mulţi ziarişti talentaţi din presa scrisă şi-au găsit salvarea în televiziuni. Corina Dragotescu a nimerit cel mai prost, la cenaclul perpetuu România TV. Tocmai dispăruse OTV, ucis de megalomania patronului şantajist, acum puşcăriaş. Spaţiul viran trebuia ocupat, ca să nu moară de plictis publicul bovaric al circului mediatic. Trebuie să-i recunoaştem lui Dan Diaconescu măestria de a fi dat amprentă stilistică dâmboviţeană penibilului şi de a-şi fi anexat un segment captiv de consumatori format din debusolaţii tranziţiei. Cu flerul lui de afacerist, Sebastian Ghiţă şi-a asumat provocarea, înfiinţând România TV, care avea să devină cel mai mare cenaclu de la Adrian Păunescu încoace. Oastea răzleţită a ziariştilor de la Realitatea s-a aciuat aici, împreună cu alţi câţiva ciutaci din alte zări. La cenaclu nu mai este nevoie să fii ziarist: ajunge să bârfeşti, să-ţi dai cu părerea în toate şi să rezişti ore în şir în faţa camerelor de luat vederi. Corina Dragotescu s-a dezbrăcat de straiele inutile ale ziaristului profesionist şi s-a specializat în comentatoare şleampătă, dresată să atace la comandă regimul Băsescu. Nu i-a reuşit decât un plagiat epigonic al vedetelor de la Antena 3. Dar dacă numiţii mimează jurnalismul de investigaţie, beneficiind de abile puneri în cadru ale unor scenografi, Corinei nu-i reuşeşte decât o bârfă de ţaţă şi opinii de mahala, chiar şi atunci când transmite de la Los Angeles.

Urâte vremuri pentru jurnalişti, admit. Grea povară pentru jurnalismul temeinic, România de azi, înţeleg. Dar dacă nu ai stofă de erou, precum Politkovskaia, care a înfruntat maşkirovka (reţeaua) lui Putin şi a plătit cu viaţa, dacă nu te inspiră imperativul lui Martin Luther - nimic nu retractez! - ai la îndemână măcar îndemnul lui Eminescu - lasă condeiul pustiei! - dar nu batjocori sticla ecranului şi nu nesocoti inteligenţa publicului. Nu de alta, dar cu personaje ca voi, dar şi alte exemplare nenumite din specia ciutacilor, încrederea în presă se duce pe apa sâmbetei. Iar dacă presă liberă nu e, democraţia bălteşte şi moare.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri