Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Elevele care mergeau câte 16 kilometri pe zi au intrat cu note mari la facultate

GALERIE
Mars_de_16_km
  • Mars_de_16_km
- +

Monica Ivan, din Vadu Vejei, comuna Ţibana, a luat bacul cu 9,10. S-a înscris la „învăţământ la distanţă“ la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei pentru că vrea să şi muncească pentru a-şi întreţine frăţiorii, rămaşi orfani de mamă. Cu media obţinută la bacalaureat intra fără probleme la zi, fără taxă. Andreea Elisei, colega ei de şcoală generală, a intrat şi ea la aceeaşi facultate, pe locurile de la buget. Monica şi Andreea au reuşit să studieze la licee în oraş şi cu ajutorul unui ieşean stabilit în SUA, care a citit povestea lor pe site-ul Ziarului de Iaşi şi a trimis în fiecare an sume de bani. Pentru că au avut medii bune, în liceu, cele două fete au fost incluse în proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural“.

Printre absolvenţii de liceu ca­re au reuşit la examenul de bacalaureat cu medii mari, dar nu pot urma o facultate la zi din cauza situaţiei financiare, se numără şi Monica Ivan, din Vadu Vejei, comuna Ţibana. Aceas­ta a obţinut media 9,10 la bac şi 9,58 media de absolvire a liceului, luând 8,90 la proba scrisă de la română, 9,40 la istorie şi 9.00 la geografie.

Monica este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi şi s-a înscris la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, la specia­lizarea „Invăţământul primar şi preşcolar“. Spune că iubeşte co­piii şi doreşte să ajungă educatoare.

Din cauză că mai are acasă încă cinci fraţi, tatăl acesteia se descurcă greu cu banii, iar costurile la o facultate la zi sunt destul de ridicate cu tot cu cazarea în cămin ori la gazdă, ea a ales învăţământul la distanţă. Monica este orfană de mamă, iar în urmă cu patru ani s-a confruntat cu lipsa  banilor la admiterea în liceu. A fost repartizată la „Eminescu“ cu media 9,05, dar s-a înscris la Şcoala de Arte şi Meserii din Ţibana deoarece familia nu avea posibilităţi să o întreţină la un liceu bun.

Norocul a venit de peste hotare, în urma unui articol publicat în ziarul nostru în anul 2010, când un ieşean stabilit în SUA s-a oferit să o ajute pe Monica cu o bursă care să-i asigure cazarea şi masa la internatul şcolii. Aceasta a putut astfel să ajungă la „Emi­nes­cu“ după primul semestru de şcoală, totodată a scăpat şi de naveta de 16 kilometri pe care o făcea zilnic dus-întors până la şcoala din comună. Apoi, pentru că a avut medii mari, a fost inclusă în proiectul „Burse pentru elevii din mediul rural“.

„Acum voi face facultatea la distanţă (n.r. - a reuşit să intre pe locul dorit, în primii 10), voi veni la cursuri doar sâmbăta şi duminica, în timpul săptămânii voi lucra la un magazin la mine în sat. Acum, fratele meu lu­crează acolo, însă vrea să plece în străinătate, şi mă lasă pe mi­ne“, spune Monica.

În cazul în care avea posibilitatea să se în­treţină, putea să intre pe locurile fără taxă la specializarea dorită fără nicio problemă. Ea va fi nevoită să plătească o taxă de 2.400 de lei pe an şi nu va avea şansa la o bursă de studii sau una socială.

Aceeaşi poveste o are şi Andreea Elisei, care tot prin intermediul „Ziarului de Iaşi“, în 2010 a obţinut o bursă pentru a-şi putea continua studiile la un liceu din Iaşi. Aceasta a fost în aceeaşi situaţie cu Monica, amândouă au intrat la liceu cu medii bune la Iaşi, apoi s-au înscris la Şcoala de Arte şi Meserii din comună. Andreea s-a înscris la aceeaşi specializare, însă la zi, şi speră să-şi găsească un loc de  muncă în oraş, care să-i permită şi prezenţa la cursuri.

Andreea a luat 8,88 media la bacalaureat, a obţinut media de absolvire 9,49 şi a terminat Co­le­giul Tehnologic „Ioan Ştefă­nescu“ din Iaşi. „De mult am vrut să fac pedagogia, dacă nu am putut să fac Liceul Peda­gogic, fac acum facultatea. Nu ştiu încă unde voi sta, ori la cămin ori la sora mea, deoarece am o soră în Iaşi. Nu contează ce o să ajung, ori învăţătoare ori educatoare, important este să-mi găsesc un loc de muncă“, mărturiseşte Andreea.

Aceasta face parte dintr-o familie cu opt copii, ea fiind cea mai mică, iar părinţii nu au servicii. Ea a reuşit să prindă un loc pe lista candidaţilor admişi cu finanţare de la buget pe poziţia 28 din 100.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri