Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Avertisment fără precedent al şefului BNR

GALERIE
isarescu-mediafax
  • isarescu-mediafax
- +

Mugur Isărescu: BNR identifică în România pentru prima oară un risc sistemic sever.

 

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat ieri la prezentarea Raportului asupra stabilităţii financiare că BNR a identificat pentru prima oară în România un risc sistemic sever. "În ultimele şase luni s-au intensificat iniţiativele care îşi propun să modifice retroactiv aspectele din sistemul bancar. Legea dării în plată este cea mai cunoscută. Toate propunerile privind cadrul legislativ în domeniul financiar bancar se concentrează într-un risc sistemic sever", a declarat Isărescu. El a adăugat că există şi alte legislative care pot afecta serios stabilitatea, motivate şi de faptul că 2016 este un an electoral, dar desigur este doar o motivaţie. "Anumite propuneri legislative recente riscă să încalce dreptul de proprietate, să contrazică fundamentele unei economii de piaţă, să creeze instabilitate", a avertizat guvernatorul BNR.

 
Legea nu aduce soluţii pentru categoriile sociale vulnerabile
 
Proiectul de lege privind darea în plată ar trebui să îşi asume în mod clar scopul social şi să prevadă alternative pentru persoanele ale căror condiţii de locuire ar putea fi afectate în mod semnificativ, se arată într-un studiu al Institutului de Politici Publice. “În forma actuală, proiectul de lege nu îndeplineşte criteriile de sustenabilitate şi scop social”, se arată în studiul Institutul pentru Politici Publice (IPP), care a monitorizat întreg procesul legislativ şi a documentat – cu date oficiale şi interviuri cu toţi factorii implicaţi – situaţia curentă a politicilor de locuire în România şi potenţialul impact al legii în acest context. Concluziile studiului arată faptul că, în România, nu a existat o politică publică strategică în domeniul locuirii, iar măsura adoptată marţi de deputaţii din Comisia Juridică, care au stabilit un plafon de 250.000 de euro, nu numai că nu contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de locuire pentru categoriile sociale cele mai vulnerabile din această perspectivă (familiile tinere), ci ar putea să conducă la o criză pentru aproximativ 100.000 de persoane care au credite garantate cu imobile, dacă aceştia ar opta pentru darea în plată a casei către bancă, imediat după adoptarea legii. Studiul mai arată că adevăraţii beneficiari ai legiişi ai noului plafon de 250.000 de euro prevăzut de lege reprezintă o minoritate de 1.500 de clienţi, cu credite de peste 1 milion de lei, garantate cu proprietăţi achiziţionate în perioada de boom imobiliar şi pentru care, în acest moment, este mai profitabil să scape de aceste investiţii decât să îşi achite datoriile către bănci.  Prin comparaţie, media creditului ipotecar pentru achiziţia unei locuinţe în România este de 37.000 euro, o valoare de aproape 7 ori mai mică decât plafonul prevăzut de noua variantă a proiectului de lege.
 
Peste 27.000 de credite în franci elveţieni au fost renegociate
 

Aproximativ 27.000 de credite în franci elveţieni, adică o treime din totalul creditelor în această monedă, au fost renegociate direct, potrivit informaţiilor din Raportul de Stabiltiate financiară aferent anului 2015. Dintre acestea, 17.000 au fost convertite în lei, iar restul de 10.000 au fost restructurate în franci. „Spre deosebire de soluţiile colective impuse prin lege, soluţiile bilaterale agreate de părţi nu afectează dreptul de proprietate şi nu lovesc în funcţionarea economiei de piaţă”, se arată în Raportul BNR.  Alte iniţiative legislative care pot afecta stabilitatea financiară, cum ar fi proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursurile istorice, se află în diferite etape de dezbatere în Parlament. "Întrucât anul 2016 este un an electoral, probabilitatea ca alte iniţiative similare să apară pe parcursul acestui an este ridicată", se menţionează în Raport. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri