Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Aveţi puţintică răbdare!

GALERIE
gin200
  • gin200
- +

Cele patru etape disputate şi adversarii întâlniţi nu constituie puncte de reper în evaluarea perspectivelor echipei CSMS Iaşi în Liga I.

Prăpăstioşi precum toţi moldovenii şi prăpăstioşi precum toţi microbiştii, amatorii de fotbal din Iaşi, y compris suporterii CSMS, îşi manifestă tocmai acum, după patru etape mari şi late, îngrijorarea privitoare la viitorul echipei din Copou în actualul sezon al Ligii I. Să evidenţiem câteva dintre motive:

1. În acest an, retrogradează şase echipe din Liga I (Auuu!)

2. În patru etape echipa lui Marius Lăcătuş n-a strâns decât două puncte (Vaai!)

3. Lotul este subţire numeric, îmbătrânit şi, cu excepţia bombei Wesley, de o valoare îndoielnică (Văleeeu!)

4. Arbitrii nu ne ajută, ba mai rău ne persecută (Văleleeeu!)

Ar mai fi şi altele, dar limitându-ne la cele patru enunţate mai sus, chiar dacă există ceva sâmburi de adevăr, argumentele pot fi uşor combătute.

1. Retrogradează şase echipe din liga I. Completarea necesară: în loc de patru ca până acum. Ei şi ce mare chichirez gâlceava? Trebuie să mai depăşim două în plus şi, în loc să vânăm locul 14 ca până acum, trebuie să ne batem pentru locul 12. După cum se desfăşoară campionatului, clienţi pentru liga matineelor sunt destui. Şi dacă admitem, prin trecere la limită, că argumentele 2, 3 şi 4 ar fi perfect valabile, atunci şi binecuvântatul (de anţărţ) loc 14 ar fi o problemă. Cine ar fi crezut, după patru etape ale sezonului trecut, că FC Vaslui nu va mai exista? Cine ştie pe câte echipe - chiar din fruntea clasamentului - nu le paşte diavolul insolvenţei? Şi cine ştie dacă nu cumva o echipă amărăşteană, Oţelul Galaţi de exemplu, se procopseşte prin toamnă cu vreun investitor minune, care s-o scoată la liman? În fotbalul acesta al nostru, surprize pot să apară şi la plusuri, şi la minusuri. În plus, CSMS Iaşi se poate lăuda cu un argument greu de întâlnit în grupul prim-divizionarelor: stabilitatea. E drept, Iaşul este scutit de farmecul surprizelor mari, plăcute şi neplăcute, dar cel puţin, se ştie cum stă.

2. Două puncte şi atât. Despre înfrângerile în faţa Petrolului şi a Astrei n-avem ce comenta. Petrolul a făcut varză din echipa lui Lăcătuş, care s-a comportat onorabil până la eliminarea lui Mitic. La Astra, s-a jucat “11 la 11” tot meciul, se putea obţine o remiză, dar nu trebuie uitat nici o secundă că Astra a jucat cu gândul la Lyon şi nici ce s-ar fi întâmplat dacă giurgiuvenii ar fi fructificat ocaziile pe contraatac din repriza secundă. Remiza cu Viitorul poate fi explicată prin tracul debutului, iar vizavi de cea de la Mediaş, obţinută cu o repriză în zece oameni, trebuie să ne uităm doar la clasament să cădem de acord că reprezintă un rezultat chiar mai mult decât onorabil.

3. Este adevărat, lotul este subţire şi înaintat în vârstă, avem cea mai “bătrână” echipă din Liga I. Transferurile din această vară n-au fost însă rele şi, dacă n-ar fi fost şi câteva exemple de ratări, cu Ţigănaşu în frunte, nu s-ar mai fi vorbit nici de subţirime. Vârsta relativ înaintată înseamnă, însă, şi experienţă, la care se adaugă argumentul omogenităţii. Iar despre Wesley, în două meciuri jucate, nu se poate spune că este dezamăgitor. Pare paradoxal, dar ne-am obişnuit cu multe echipe cu bani mult mai mulţi la teşcherea şi cu patroni colerici, care schimbă, sezon de sezon, antrenorii şi jucătorii în masă, astfel încât construcţia unei echipe devine o himeră. Campania de transferări, cu mici scăpări, a fost bună. Şi ceva nedesluşit ne spune că cea din iarnă va fi şi mai bună.

4. E simplu pentru unii: stai la televizor cu cafeluţa în faţă, vezi o fază dubioasă reluată de 17 ori, şi blamezi un arbitru care o judecă într-o secundă. Nu îl acuzi de incompetenţă, ci de hoţie pe faţă. “Singuri împotriva tuturor” este o butadă inventată de Copos la Rapid, dar a căpătat acorduri de şlagăr naţional-fotbalistic. Concordia Chiajna, adică Şumudică, este lider la acest capitol. Nu e cazul Iaşului, fiindcă numai cine n-a vrut să vadă n-a observat că cele două eliminări din acest sezon (Mihalache şi Mitic) au fost corecte. Eliminarea lui Mitic n-a fost comentată nici măcar de preşedintele Florin Prunea, despre care nu se poate spune că ar fi tolerant cu arbitrii. Problema cu cele două eliminări stă în altă parte, şi anume în curtea antrenorului. Toţi cei care cunosc cariera de fotbalist a “Fiarei” îşi amintesc că ştia toate trucurile puţin ortodoxe. Ştia să faulteze şi ştia să provoace faulturi, bineînţeles, cu excepţia finalului de carieră, atunci când atacurile la minge se transformau pe nesimţite în atacuri întârziate, adică faulturi “de roşu” (s-a întâmplat şi la Hagi, de altfel). Oare nu i-a învăţat Lăcătuş pe fundaşii noştri cum şi când să faulteze, dacă n-au în arsenal atacurile elegante sau tacklingurile? Iar dacă se mai întâmplă şi vreun arbitraj “cu temă” (se întâmplă şi de astea, n-avem ce face), centralul de-abia aşteaptă să tuşească în fluier!

Cele patru puncte analizate nu acoperă aspectele bune-rele ale activităţii echipei din Copou. O analiză exhaustivă este dificilă, inutilă şi chiar indezirabilă. Trebuie să aşteptăm măcar o jumătate de tur pentru a evalua speranţele de a continua pe prima scenă şi în noua formulă cu 14 echipe! Până atunci, puţintică răbdare, tutun şi... încredere. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri