Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Avocat acuzat de o escrocherie de 500.000 euro. Acesta pledează nevinovat

GALERIE
Cristian Moşuţi1
  • Cristian Moşuţi1
- +

Procurorii ieşeni au început vineri urmărirea penală împotriva avocatului Cristian Moşuţi, pe care îl acuză de înşelăciune şi fals. Avocatul, în complicitate cu ieşeanul Cristian Bărbieru, implicat de-a lungul anilor în mai multe dosare de înşelăciune, ar fi păcălit de 500.000 de euro un client. Apărătorii avocatului din urmă neagă acuzaţiile.

Dosar cu o miză financiară foarte mare instrumentat împotriva unui avocat din Baroul Iaşi. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au început vineri urmărirea penală împotriva avocatului Cris­tian Moşuţi, pe care îl acuză de în­şelăciune, fals şi uz de fals după ce, susţin anchetatorii, şi-ar fi păcălit un client. Procurorii au efectuat ieri trei percheziţii în acest caz, una dintre acestea fiind la cabinetul avocatului Moşuţi. Celelalte două au fost la domiciliul acestuia, precum şi la cel al ieşeanului Cristian Bărbieru, învinuit şi el în acest caz. Bărbierul a mai fost, de-a lungul anilor, implicat în mai multe cazuri de înşelăciune.

Mecanismul

Potrivit procurorilor ieşeni, Cris­tian Moşuţi l-ar fi reprezentat, în trecut, în mai multe speţe, pe ieşeanul Constantin Munteanu. În urmă cu mai mulţi ani, Munteanu ar fi câş­tigat un proces, apărat fiind de Moşuţi, prin care i s-au retrocedat opt hectare de teren din zona Metro. Acel proces stă, de altfel, la baza infracţiunilor pe care procurorii i le impută acum lui Cristian Moşuţi.

„La data de 15.11.2013, în con­di­ţiile unei relaţii preexistente având ca obiect acordarea de asistenţă juridică specifică, numitul Moşuţi Cristian Nicolae, avocat în cadrul Baroului Iaşi, a determinat, prin inducere în eroare, persoana vătă­mată să semneze contractul de asistenţă juridică, calificat în mod fraudulos ca act adiţional la contractul de asistenţă juridică, prin care aceasta din urmă îşi asumă o obligaţie de plată de 200.000 euro plus TVA şi 1% penalităţi de în­târziere pe zi, obligaţie despre care persoana vătămată a luat la cu­noştinţă doar în cursul procedurilor de executare silită“, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel.

Potrivit unor surse juridice, Munteanu ar fi semnat respectivul document în timp ce se afla pe holul unei instanţe ieşene, fiind păcălit, suspectează anchetatorii, că hârtia ar reprezenta acceptul său pentru a fi reprezentat într-un alt dosar de Cristian Moşuţi.

Varianta acuzaţilor

După câteva luni, pe 25 februarie 2014, procurorii spun că Cristian Moşuţi, folosindu-se de sprijinului lui Cristian Bărbieru, ar fi utilizat contractul de asistenţă juridică şi actul adiţional amintit pentru a derula procedurile de executare silită. Prin intermediul executorului jude­că­toresc Bogdan Tufeanu, Moşuţi a obţinut trei sentinţe judecătoreşti, în baza cărora au fost identificate şi indisponibilizate mai multe bunuri ale lui Constantin Munteanu. Pro­cu­rorii spun că prejudiciul în acest caz se ridică la peste 500.000 de euro.

Apărătorii lui Moşuţi neagă însă acuzaţiile aduse de către anchetatori. „Probabil vorbim de un dosar care va rămâne fără urmări de natură penală. E un dosar izbucnit de la o executare silită a unui client care nu şi-a plătit onorariul de succes în urma unei acţiuni de retrocedare câştigată în instanţă de clientul meu. Evident, organele de anchetă trebuie să verifice toate aspectele invocate, însă în acest caz există documentul semnat de partea vătămată prin care aceasta se obliga să achite onorariul de succes, nu se pune problema de comiterea vreunei infracţiuni“, a precizat Ciprian Mitoşeriu, avocatul lui Moşuţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri