Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

AVOCATUL POPORULUI: Ce înseamnă vicierea consimţământului prin dol ce duce la anularea unui contract

GALERIE
inselat
  • inselat
- +

„Precizez că tatăl meu a fost minţit şi păcălit de către un văr de-al meu, vecin cu el, determinându-l să-i vândă o suprafaţă de teren de 450 m.p. pe care tata o deţinea în continuarea curţii, teren pe care acesta intenţionează să-l revândă. În baza dreptului la informaţie, vă rog să-mi precizaţi dacă tata poate solicita în instanţă anularea contractului datorită vicierii consinţământului prin dol şi care sunt prevederile legale.“ 

C.T. Hîrlău, jud. Iaşi

Dolul reprezintă acel viciu de consimţământ care constă în inducerea în eroare a unei persoane, prin folosirea de mijloace frauduloase, în vederea determinării acesteia să încheie un act juridic civil. Dolul îşi găşeşte reglementarea la art. 1214-1215 din Cod Civil. 

Astfel, în conformitate cu art.1214 Cod Civil consimţământul este viciat prin dol atunci când partea se află într-o eroare provocată prin manopere frauduloase ale celeilalte părţi ori când partea contractantă a omis, în mod fraudulos, să informeze pe contractant asupra unor împrejurări pe care se cuvenea să i le dezvăluie. Partea al cărei consimţământ a fost viciat prin dol poate cere anularea contractului, chiar dacă eroarea în care se află nu a fost esenţială. De asemenea, se va putea cere anularea contractului pentru dol şi în cazul în care dolul provine de la reprezentantul, prepusul ori gerantul afacerilor celeilalte părţi. 

Cu alte cuvinte, există dol prin eroare provocată prin manopere frauduloase ori prin omisiune (tăcere) de către persoana contractantă şi există dol când acesta provine de la reprezentantul, prepusul ori gerantul afacerilor celeilalte părţi. 

Totodată, partea al cărei consimţământ a fost viciat prin dol poate cere anularea contractului, chiar dacă eroarea în care s-a aflat nu a fost esenţială. Gravitate dolului este dată de modul în care se înfăţişează: manopere frauduloase, respectiv acţiuni săvârşite cu rea credinţă prin înşelăciune şi tăcere, respectiv omisiunea de a-l informa pe contractant asupra elementelor pe care acesta trebuia să le cunoască pentru formarea şi exteriorizarea consimţământului.  

Sub imperiul vechii reglementări, dolul nu ducea la anularea contractului decât în situaţia în care era decisiv pentru încheierea contractului. Astfel, în cazul în care manopere dolosive întrebuinţate determinau acceptarea de către cealaltă parte a unor clauze mai puţin favorabile, nu se putea invoca nulitatea actului juridic încheiat, ci se puteau cere numai despăgubiri. Totuşi acestă posibilitate, de a cere despăgubiri, poate fi păstrată ca opţiune pentru cel al cărui consimţământ a fost viciat (conform art. 1257 Cod Civil). Aşadar, se creează posibilitatea de a opta între: a cere anularea contractului, împreună cu daune-interese, sau a cere menţinerea acestuia şi reducerea prestaţiei sale cu valoarea daunelor-interese la care ar fi îndreptăţit.

Dolul nu se presupune, ci trebuie dovedit de către cel care îl invocă. Proba acestuia se face prin orice mijloc de probă. 

Art. 1215 din Codul Civil instituie şi ipoteza dolului comis de un terţ stabilind faptul că „(1) partea care este victima dolului unui terţ nu poate cere anularea decât dacă cealaltă parte a cunoscut sau, după caz, ar fi trebuit să cunoască dolul la încheierea contractului. (2) Independent de anularea contractului, autorul dolului răspunde pentru prejudiciile ce ar rezulta“. În situaţia în care dolul este săvâşit de un terţ, legiuitorul a stabilit condiţia ca partea contractantă a victimei dolului să fi avut cunoştinţă la momentul încheiereii contractului, de existenţa dolului ce provine de la un terţ. În caz contrar, partea victimă a dolului nu va putea să solicite anularea contractului pentru vicierea consimţământului prin dol. Codul Civil, la alin. 2 al aceluiaşi articol menţionat, instituie o măsură de protecţie suplimentară pentru victima dolului în sensul că reglementează răspunderea terţului autor al dolului independent de anularea contractului pentru acest viciu de consimţământ. Aşadar, chiar dacă victima dolului nu va putea să dovedească faptul că partea contractantă a avut cunoştinţă despre existenţa dolului în momentul încheierii contractului, ea va fi îndreptăţită să se îndrepte împotriva terţului autor al dolului în vederea recuperării eventualelor prejudicii cauzate.

Sancţiunea care intervine în caz de incidenţă a dolului este nulitatea relativă a contractului. 

Termenul de prescripţie al dreptului la acţiunea în anulare este termenul general de 3 ani, ce începe să curgă de la data la care dolul a fost descoperit (art. 2517 şi art. 2529 alin. 1 lit. b Cod Civil).

 

Expert Paula Iekel 

- Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri