Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Banca Vaticanului şi-a majorat de patru ori profitul net în 2012

GALERIE
vatican
  • vatican
- +

Banca Vaticanului - Istituto per le Opere di Religione (IOR) - a înregistrat în 2012 un profit net de 86,6 milioane de euro, de patru ori mai mare decât cel din 2011, ceea ce i-a permis să aducă o contribuţie de 54,7 milioane de euro la bugetul Sfântului Scaun, arată datele publicate marţi de IOR, informează AFP.

Pentru prima dată în istoria sa, Banca Vaticanului a publicat marţi rezultatele sale anuale pe pagina sa de Internet, o etapă în politica de creştere a transparenţei promovată de noul preşedinte al instituţiei, germanul Ernst von Freyberg, după ce în trecut IOR a fost acuzată de spălare de bani.

Potrivit unui comunicat de presă, anul trecut clienţii au încredinţat IOR fonduri în valoare de 6,3 miliarde de euro în timp ce IOR a acordat împrumuturi de 25,8 milioane de euro. De asemenea, raportul arată că, în 2012, IOR deţinea 41,3 milioane de euro în aur, metale şi monede preţioase la care se adaugă o companie imobiliară şi de asemenea a primit sub formă de donaţie două proprietăţi imobiliare în valoare de 1,9 milioane de euro.

'Rămânem fideli angajamentului nostru de a garanta transparenţa activităţilor noastre, răspunzând aşteptărilor legitime ale bisericii catolice, ale autorităţilor Vaticanului şi clienţilor noştrii', a explicat Ernst von Freyberg. Pentru 2013 'ne aşteptăm la un an marcat de cheltuieli extraordinare legate de procesul de reformă şi reorganizare precum şi de efectele creşterii ratelor dobânzilor', a adăugat Ernst von Freyberg.

Banca Vaticanului a fost înfiinţată în 1942 de Papa Pius al XII-lea. IOR are 114 angajaţi care gestionează sistemul de pensii al Vaticanului în timp ce baza sa de clienţi s-a redus de la 21.000 în 2011 la 18.900 în 2012 ca urmare a închiderii conturilor inactive. Printre clienţii IOR se numără ordinele religioase, birourile Vaticanului, ambasadele şi angajaţii lor, cardinalii, episcopii şi preoţii precum şi ambasadele acreditate la Sfântul Scaun.

Autorităţile europene pentru combaterea spălării banilor au descoperit că IOR nu au reuşit să respecte standardele privind lupta împotriva infracţiunilor financiare. În 2009, Banca Vaticanului a fost acuzată de spălare de bani, iar în 2010 procurorii italieni susţineau că IOR a încălcat în mod deliberat legea italiană în privinţa evaziunii fiscale, "cu scopul de a ascunde proprietatea, destinaţia şi originea capitalului".

Una dintre ultimele decizii luate de Benedict al XVI-lea, înainte de a renunţa la pontificat, în luna februarie 2013, a fost numirea unui aristocrat german, Ernst von Freyberg, în funcţia de preşedinte al Băncii Vaticanului. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri