Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Banii trimiși de CJAS medicilor dentişti pentru o lună se termină în două zile

GALERIE
stomatolog
  • stomatolog
- +

Cei mai nemulţumiţi sunt medicii din mediul rural. CJAS precizează însă că plafonul pentru fiecare medic a fost obţinut „în urma unui calcul obiectiv“.

Contractarea din iulie 2016 este motiv de neînţelegeri între medicii stomatologi şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Me­dicii stomatologi care lucrează în satele din judeţ se declară nemul­ţumiţi de plafonul impus la ultima contractare, precizând că suma decontată de CJAS, în jur de 1.200 de lei, nu ajunge mai mult de două zile. După acest interval, medicii arată că trebuie să pună afiş pe uşă că fondurile s-au terminat şi astfel procedurile nu mai pot fi asigurate gratuit. În replică, conducerea CJAS precizează că plafonul asigurat pentru fiecare medic stomatolog a fost obţinut în urma unui calcul obiectiv. Mai mult, reprezentanţii CJAS precizează că, până în prezent, nu au primit nicio reclamaţie de la dentiştii din judeţ.

„Medicina dentară nu e încurajată“

„Plafonul în ultimele două luni, deci după contractare, a fost de 1.200 de lei. Eu lucrez într-un ca­bi­net stomatologic de la sat. Vă spun că această sumă decontată lunar, în funcţie de complexitatea cazului, nu asigură nici măcar tratamentul unei singure persoane. Să spunem că poţi pune două proteze şi că îi faci unui pacient, în şedinţe succesive, câteva plombe. După asta, eu ar trebui să pun afiş pe uşă că s-a terminat plafonul“, a arătat un medic stomatolog din judeţ, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Potrivit specialistului, diferenţa dintre banii decontaţi în prezent de CJAS şi cei decontaţi în urmă cu patru-cinci ani este chiar şi de 600 de lei.

„Dacă acum eu primesc doar 1.200 de lei, în urmă cu nişte ani plafonul era stabilit la 1.700 sau chiar mai mult. Din această cauză, cred şi spun că medicina dentară nu este încurajată la noi în ţară. Noi, medicii stomatologi din mediul rural, facem naveta. Dacă pentru medicii de familie s-au mai găsit soluţii de decontat transport, pentru noi acest lucru nu este valabil“, a adăugat medicul.

Stomatologul a precizat că a semnalat problemele cu care se confruntă în carieră Cole­giului Medicilor Dentişti Iaşi, în speranţa că forul va iniţia un dialog cu CJAS. Potrivit CMDI, în judeţul Iaşi sunt înregistraţi 1.050 de medici stomatologi, din care aproximativ o treime sunt în contract cu CJAS. Conducerea CMDI a explicat că a iniţiat un dialog cu CJAS în legătură cu plafonul impus şi că răspunsul negocierilor va fi făcut public după finalizarea acestora.

„Opţiunea unui număr redus de medici care intră în contract cu CJAS se justi­fică prin numărul mare de documente care trebuie transmise CJAS şi numărului redus de cazuri care pot fi realizate în suma acordată. Plafonul este mult mai ridicat dacă medicul respectiv are titlul de specialist sau primariat în una dintre cele şase specialităţi din domeniul medicinei dentare“, a explicat profesorul Norina Forna, preşedintele CMDI.

Bugetul, funcţie de punctaj

Potrivit CJAS, până în prezent instituţia nu a primit nicio re­cla­maţie din partea medicilor stomatologi în legătură cu plafonul stabilit după contractarea din vară.

„Bu­getul medicilor stomatologi nu se acordă preferenţial, ci este un calcul obiectiv, în funcţie de nişte puncte. Aceste puncte se obţin în funcţie de zona în care lucrează medicul respectiv şi de specialitatea acestuia. Anul acesta, faţă de anul trecut, au mai intrat în contract încă 120 de medici stomatologi şi bugetul s-a împărţit numărului total de 350 de dentişti care au îndeplinit criteriile cerute şi au intrat în contract cu CJAS“, a arătat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.

În satele din judeţ sunt 161 de medici dentişti care au contracte cu CJAS, oferind astfel şi servicii me­dicale gratuite.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri