Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

Baroul Iasi, "un butoi cu miere" in care "lupii tineri" l-au invins pe "cotoiul batran", Cititi raspunsurile date de Marius Striblea

GALERIE
Foto 3 MSS
  • Foto 3 MSS
- +

Marius Striblea, decanul Baroului Iasi, a raspuns la intrebarile puse de cititorii Ziarului de Iasi.

"Am citit tot aici, in ziar, ca exista niste dispute in cadrul institutiei pe care o conduceti. Cum va explicati ca unii dintre avocatii mai in varsta au o problema cu dvs.? Care ar fi explicatia pentru faptul ca unii avocati din alta generatie decat a dvs. isi doresc posturi inalte in barou?", a intrebat  Adi.

"Aparent paradoxal, in Barou nu exista un conflict intre generatii. Exista doar unii (putini, de altfel) care, prea vocali, "decuplati" de la "butoiul de miere", nu accepta asta. Ei nu stiu ca cine vrea sa fie conducatorul unei institutii ca a noastra trebuie sa o faca "pro bono", doar in interesul acesteia, punand mai presus avocatura decat propria persoana. De asemenea, ei sunt deranjati de faptul ca, de la o vreme, intrarea in Barou se face pe criterii de transparenta si competenta, nu in raport de eventuale "prestatii" materiale ale candidatilor. Daca exista vreun conflict, acesta este intre valorile impartasite de unii sau altii. In ceea ce priveste functiile din Barou (decan, prodecan, consilieri etc.), la ele se accede doar prin alegeri, asa incat, oricine doreste poate candida", a raspusn Marius Striblea. 

Alte intrebari si raspunsuri directe puteti citi la sectiunea de comentarii

Intrebarile si comentariile care nu au legatura cu tema saptamanii nu vor fi luate in calcul.

Comentarii Facebook

(30 comentarii)

Citeste Faq
Scrie un comentariu

Toate campurile sunt obligatorii!

Cod verificare* Security Code
Toate campurile sunt obligatorii!
Comentariile cu continut licentios vor fi sterse.
Vineri, 31 Ianuarie 2014, 21:48
vlad-cristian
Bună seara. Domnule profesor, vă rog să îmi spuneți câteva cuvinte despre o situație, în care mă aflu. Am fost plecat cu soția și copilul în Spania în 2005. În urma deteriorării relației, dar și a situație materiale(nu mai aveam muncă) m-am întors,singur, în 2009.Soția și copilul au rămas în Spania. În 2012 am fost chemat la procuratură și mi s-a pus în vedere că sunt urmărit pentru neplata pensiei alimentare pe care o datorez, și aș putea fi acuzat de abandon...Știam doar din conversații telefonice cu soția, că ar fi obținut divorțul în 2010. Am explicat doamnei procuror că deși știam că trebuie să plătesc o pensie alimentară(în urma unui demers al soției în vederea separației) de 150 de euro, nu am fost în stare să o plătesc, fiind un salariat ordinar cu 600 și 1000 ron lunar(salariile din România, am lucrat în 2 locuri). Am și studiat în tot acest timp -(facultate și master)- dna procuror cerându-mi adeverințe pt. aceaste studii(facultatea am plătit-o).Însă tot dânsa mi-a spus că ...nu se va termina...până fosta soție(între timp am obținut și eu un exemplar al hotărârii judecătorești a divorțului- din Spania). Am înțeles că pentru a reduce cuantumul pensiei alimentare ar trebui să deschid eu proces...Oricum, nu aș avea bani de niciunele, fiindcă între timp m-am lăsat de serviciu și m-am apucat de facultatea de drept. Doresc să termin această facultate și să realizez ceva în acest domeniu. Oricum dacă aș munci pe un salar mediu/modic etc. nu aș reuși să returnez suma pe care o datorez. Deși pare un pic imatur (am citit mai jos că se poate face inclusiv pușcărie pentru neplata a 2 luni de pensie alimentară) preocuparea mea ar fi în ce măsură m-ar afecta această situație pe parcursul celor 4 ani de studiu și mai ales în cazul în care aș reuși să trec de probele de la INM(știu că pare imposibil) fiindcă se cere starea civilă și se verifică reputația, se analizează comportamentul. Credeți că o eventuală amendă pentru neplata pensiei alimentare ar afecta reputația astfel încât să fiu respins ? Nu vă pot pune doar o întrebare...Ce puteți spune referitor la situația aceasta? Vă mulțumesc.
vlad-cristian Vineri, 31 Ianuarie 2014, 21:56
Erată: Însă tot dânsa mi-a spus că ...nu se va termina...până ce fosta soție(între timp am obținut și eu un exemplar al hotărârii judecătorești a divorțului- din Spania) nu va retrage ceea ce a început (?eu nu știu despre ce demers început e vorba).
Marti, 03 Septembrie 2013, 11:30
petru
Ce rezultă dacă împerechezi un avocat cu „Nașul”? O ofertă pe care nu o poți înțelege. Care e diferența între un avocat și un terorist? Cu teroristul mai poți negocia. Care e diferența între Dumnezeu și un avocat? Dumnezeu nu se crede avocat. De câți avocați ai nevoie ca să înșurubezi un bec. Unul, că restul lumii se învârtește în jurul lui. Cum îți dai seama că un avocat minte? Ceilalți avocați îi acordă atenție. Ce s-a întâmplat cu bancherul care s-a dus la facultatea de drept? Acum e cămătar. Ce au în comun OZN-urile si avocații cinstiți? Toată lumea a auzit de ei dar niciodată i-a văzut. Câte bancuri cu avocați există? Doar unul că restul sunt vorbe înțelepte. Care e problema cu bancurile cu avocați? Avocații nu le consideră amuzante, toți ceilalți nu le consideră bancuri.
Sambata, 31 August 2013, 08:09
simona
Buna ziua domnule Striblea. in anu 2011 am cumparat un apartament cu drept de habitatie viagera....am fost de acord ca sal cumpar dar persoana care am cumparta apartamentu mai avea o locuinta , ma lasat sa locuiesc in apartamentu pe care la-m cumparat cam un an si jumatate dupa care ma-m trezit ca ma dat in judecata ca nu respect clauzele din contract (vanzatoru nu mea zis nici o data sa plec din apartament ca eu plecam de voie buna) ,ma-m prezentat la proces si am invitato in sai predau apartamentu cu bunurile din casa cu proces verbal. Dupa cateva luni mam trezit ca ma dat in judecata ca nu iam dat bani pe apartament cu toate ca eu iam respectat toate clauzele din contract. Va vor sa ma cu sfaturi. VA MULTUMESC ANTICIPAT
Duminica, 28 Iulie 2013, 21:17
cojocaru cristina
donmule avocat cum as putea si eu ocupa un mic post de munca la Palatul de justitie in Iasi eu,avand doar studii liceale in prezent?VA MULTUMESC ANTICIPAT PTR RASPUNSUL PE CARE-L ASTEPT.
Joi, 06 Iunie 2013, 06:51
paul ivan
In anul 2010 a fost data o modificare a legii avocaturii care spune ca price barou infiintat pe baza de sentinta judecatoreasca isi inceteaza activitatea. Analizati domnule Striblea cu atentie sentinta data de Curtea de Apel Alba prin care a fost condamnat Bota Pompiliu la 3,5 ani cu suspendare care spune ca dupa aceasta data barourile infiintate de acesta isi inceteaza activitatea. La Iasi, ce faceti ca aveti, pentru ca acum aveti doua barouri care functioneaza fara ca cineva sa le interzica. Un barou e condus de Galita si unul e condus de Nimerincu. Ce veti face impotriva acestora pentru ca acum Nimerincu si un individ de pe la Cluj au depus zilele acestea acte la Tribunalul Iasi pentru a infiinta un tribunal arbitrar. Iata ca de acum vor infiinta tribunale paralele ca tiganii cu tribunalele por proprii, si apoi vor infiinta parchete proprietate. Ce faceti dumneavoastra, nu va opuneti sub nici o forma? Nu faceti demersuri pentru lichidarea acestor barouri. De cind a-ti intrat decan nu am vazut nici o miscare impotriva acestor doua barouri. A-ti sta numai la pinda dar nu a-ti facut nimic concret. Stiti ca Iasul este singurul oras din tara unde actioneaza 3 barouri? E de risul curcilor si sunt o multime de oameni care pling dupa banii inselati de acesti avocati pirliti.
Joi, 11 Aprilie 2013, 22:20
COTUL CODULUI
@Marius Striblea Deci înregistrarea sesizării penale ca dosar penal nu-i prevăzută în cod. E la latitudinea parchetului. Hm ! Chiar sunt curios : cum obligaţi domnia voastră un parchet să înregistreze plângerea/denunţul/sesizarea ca dosar penal ? Care-i temeiul, reglementarea în baza căreia atacaţi decizia parchetului de a o înregistra ca administrativă ?
COTUL CODULUI Vineri, 12 Aprilie 2013, 11:11
@Necotul codului. Deci e corect ca un procuror care vede martieni tot timpul sa decida ca sesizarea vizeaza martieni, nu un furt de cartofi. Hm ! Brava justitie ! Totusi : ce ne facem daca lectorul sesizarii e idiot sadea sau ruda cu hotul ?
Necotul codului Vineri, 12 Aprilie 2013, 07:37
Daca retineti ca sesizarea este diferita de constituirea unui dosar penal, poate ca va lamuriti si singur! Ca sa va lamuriti pe deplin va trimit la art. 228 cod procedura penala care spune ca se dispune inceperea urmaririi penale cand din cuprinsul actului de sesizare.../.../nu rezulta vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prevazute la art 10 cod procedura penala. Exemplu: a fost rapit de martieni si i s-a implantat un CIP (avem sau nu infractiunea de lipsire ilegala de libertate, vatamare corporala? ).
Joi, 11 Aprilie 2013, 15:14
luca
Ce sa faca tinerii care au terminat de vreo 3-4 ani facultatea, care nu-si gasesc locuri de munca si care nu au dreptul la somaj din cauza ca nu au vechime si nici nu sunt "proaspeti" absolventi?
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:56
Daca un tanar a terminat facultatea de 3-4 ani si nu a reusit sa gaseasca un loc de munca, poate ca, dincolo de contractia pietei fortei de munca, nu a aplicat pentru un job corespunzator, pentru care sa fie "omul potrivit". Indiferent de dificultatile actuale, atunci cand demonstrezi ca esti capabil si ca ai disponiblilitatea constanta de a invata este imposibil ca, in final, chiar si dupa 3-4 ani, sa nu ai succes. Pe de alta parte, trebuie sa avem in vedere ca, in acest moment, anumite facultati produc absolventi mult mai multi decat poate absorbi piata muncii. In acest caz, o solutie ar fi reorientarea profesionala.
Joi, 11 Aprilie 2013, 14:38
lucian
Numiti-i pe cei mai buni trei sau patru avocaţi din Iasi, dupa parerea d-voastra.
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:29
Sunt convins ca ati pus intrebarea stiind ca imi este imposibil (cel putin in calitate de Decan) sa raspund! Desi nu doresc sa alcatuiesc un clasament (top) al avocatilor ieseni, stiu ca exista multi profesionisti peste media avocaturii pe tara si consider ca toti membrii Baroului sunt competenti in ceea ce fac.
Joi, 11 Aprilie 2013, 11:19
marian
Ce e de facut pentru ca patronii sa incheie contracte serioase? Sunt tanar, cu studii superioare, am lucrat ba la negru, ba pe drepturi de autor, ba pe jumatate de norma. Cand am fost dat afara, nu am avut drept la somaj, ca nu aveam in acte 12 luni lucrate. Vechimea nu se aduna, pensie probabil nu voi avea, sau voi avea aproape de 0, un ajutor social. Timpul trece, dar patronii spun ca daca nu imi convine situatia, sunt alti 100 ca mine la usa, care asteapta sa munceasca. Se poate face ceva? Reclamatiile ar ajuta? Exista vreo speranta de lege? La pensie sa mai spere tinerii?
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:30
Principala dificultate decurge din legislatia romaneasca, legislatie care, din pacate, nu incurajeaza angajatorii sa incheie contracte de munca, ci sa recurga la "artificii" cum ar fi contracte pe drepturi de autor, conventii civile sau, uneori, sa intre chiar in zona penalului, angajand "la negru". Toate aceste situatii pot fi aduse la cunostiinta Inspectoratului Teritorial de Munca, precum si a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.
NAŞU Joi, 11 Aprilie 2013, 13:56
Pt. că ne e frică de ce perle scoateţi; cu deosebită stimă pt.zelul de care daţi dovadă.
UNBR - BAROURI PARALELE Joi, 11 Aprilie 2013, 12:52
Cand stiti f. bine ca la nivel national functioneaza doua Uniuni a Barourilor , ca asta e o realitate , in toate instantele din din tara sunt avocatii imbracati in roba de la BOTA , dvs . de ce va temeti ? S-a vazut ca sunteti stresat de adversari , ce se intampla ? Cand in toate institutiile din tara exista competitie , voi de ce refuzati ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Joi, 11 Aprilie 2013, 10:40
alexandru catalin
Buna ziua domnule Striblea, sora mea are o decizie definitiva si irevocabila (din 2006!!!) de punere in posesie a unui 1 ha pamant pe raza com Rediu de catre Primaria Com. Rediu Jud Iasi...acestia din urma refuza permanent sa puna in aplicare aceasta hotarare...va mai aduc la cunostinta ca in urma unei audiente la Prefectul de Iasi ...Prefectul a emis o adresa catre Primaria Com Rediu in care i se cere sa puna in aplicare acesta hotarare definitiva si irevocabila!!! Ce mai putem face in aceasta situatie??? Sa dam statul in judecata(in tara ...la CEDO)? Sa ne adrsesam unui executor judecatoresc? Va multumesc. Cu stima
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:22
Pana sa va adresati la C.E.D.O. (procedura lunga si complicata, dar care nu trebuie, totusi, omisa), aveti la indemana sesizarea organelor de urmarire penala din tara. Toate persoanele care refuza, cu rea-credinta, sa puna in aplicare hotararea judecatoreasca la care faceti trimitere, se fac vinovate de abuz in serviciu si nerespectarea hotararilor judecatoresti.
dana Vineri, 12 Aprilie 2013, 07:43
marius striblea a scris carti pe drept civil! nu cred ca exista in Iasi, sau in Moldova, vreun avocat care sa-i dea lectii lui Marius Striblea despre orice ramura a dreptului. Asa ca, mai bine taci, decat sa vorbesti aiurea fara sa stii!
Pentru Alexandru Catalin Joi, 11 Aprilie 2013, 12:56
Sa stiti ca dom. Striblea nu stie fond funciar , nu a intrat niciodata in astfel de procese , el le are doar cu penalul , nu stie litigii pe dr. civil , nici nu i-a astfel de procese . Asa ca nu te astepta la raspuns , nici el nu stie pentru el , trebuie sa intrebe pe altii ...............................
Joi, 11 Aprilie 2013, 10:00
elena popa
In anul 2000 am pierdut un apartament prin multe nereguli si cu ajutorul judecatoaei care a favorizat partea adversa. Ulterior am obtinut o hotarare privind dobanzile calculate ca fiind nelegale si s-a specificat procentual modalitatea de calcul. Avand in vedere timpul scurs va intreb daca se mai poate face ceva ? Multumesc
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:13
In cazul dumneavoastra va trebui verificat daca, intre timp, din 2000 si pana astazi, nu a intervenit prescriptia extinctiva. In principiu, termenul de prescriptie este de 3 ani. El "curge" de la data scadentei unei datorii (obligatii de plata) si poate fi suspus intreruperii sau suspendarii, in anumite cazuri. Va trebui sa se verifice eventuala indicenta a acestora in cazul dumneavoastra concret.
andrei Vineri, 12 Aprilie 2013, 08:28
multumesc pentru raspuns !
Joi, 11 Aprilie 2013, 07:20
Andrei
Buna ziua Domnule Decan. Avand in vedere rata mica de promovabilitate la examenl de admitere in Barou, credeti ca este posibil ca examenul sa se desfasoare mai des? Ma intereseaza in mod special daca va fi o sesiune de admitere in primavara anului viitor. In asteptarea raspunsului Dumneavoastra, va multumesc anticipat. Cu stima,
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:12
Pana la primavara anului viitor, va fi examenul din toamna acestui an (octombrie, probabil), examen organizat de I.N.P.P.A. Bucuresti prin centrele teritoriale, dupa modelul examenelor de anul trecut si de acum doi ani. Vor fi doua probe, din care prima eliminatorie. Prima proba va contine 100 de intrebari tip grila, la care candidatul trebuie sa raspunda corect la minimum 70 pentru a promova si a ajunge sa sustina proba a doua, ce va consta intr-un examen bazat pe intrebari tip speta. Din informatiile pe care le detin, nu va fi un alt examen decat cel anual despre care v-am informat. Este important de stiut ca subiectele vor fi unice pe tara, indiferent in care centru teritorial al I.N.P.P.A. (Iasi, Cluj, Timisoara, Craiova, Bucuresti, Contanta etc.) se va desfasura. Rata promovabilitatii este relativa ca marime in functie de criteriile de comparatie. Daca aceasta pare "mica" in raport cu cele inregistrate pana in anul 2010 inclusiv (examenele erau organizate de fiecare Barou in parte, dupa criterii neuniforme si de multe ori "relative"), ea este mare comparativ cu cea inregistrata la examenul de admitere in magistratura. Ceea ce conteaza in situatii de acest gen, indiferent de rata promovabilitatii, este ca examenul sa fie transparent si serios, corect si apt sa ofere tuturor candidatilor sanse egale si tratament echitabil.
andrei Joi, 11 Aprilie 2013, 15:26
Referitor la intrebarea mea as dori un raspuns concret daca il aveti, nu unul evaziv de genul urmariti site-ul UNBR...Multumesc.
UNBR -BAROUL BOTA- este legal infiintat Joi, 11 Aprilie 2013, 13:00
Va asigur eu ca nu se poate , mai bine intrati pe WWW. UNBR - BAROUL BOTA , cel cu acte legale de infiintare . Informati-va daca vreti avocat -legal. Nu va lasati dusi de nas de mafia avocaturii .
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 22:26
maria
Buna ziua. Unde sa il reclam pe sotul meu care dupa divort nu plateste pensie alimentara si nici cheltuielile de judecata nu le-a platit asa cum a hotarat instanta. Au trecut cateva luni de la proces. Cum procedez? Va multumesc.
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:11
Neplata, cu rea credinta, a pensiei de intretinere la care o persoana a fost obligata prin hotarare judecatoreasca, timp de doua luni consecutiv, constituie infractiunea de "abandon de familie" incriminata si pedepsita de articolul 305 alineatul 1, litera c din Codul penal, fiind prevazuta cu o pedeapsa intre 1 si 3 ani de inchisoare sau amenda. In acest sens, trebuie sa va adresati Politiei cu o plangere penala in care sa aratati sutuatia de fapt si la care sa atasati hotararea judecatoreasca despre care ati scris. Legat de cheltuielile de judecata pe care sunteti indreptatita sa le recuperati conform deciziei instantei, va puteti adresa unui executor judecatoresc.
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 15:25
Octogenar, cu casa amenintata.
Sunt sicanat de un executor judecatoresc si de avocatul partii adverse.Am pierdut procese prin acuze mincinoase si grave ale avocatului partii adverse.Ca urmare a sentintelor care au hotarat executari banesti si obligatii de a face,multe care nu erau necesare,executorul mi-a administrat esalonat multe executari banesti,enorme pt. mine,achitate integral,la fiecare somatie.Pentru toate obligatiile,toate minore, efectuate si ele,constatate de executor si in prezenta avocatului advers,dar pe care ei nu le recunosc si executorul amana scoaterea de la Oficiul de Cadastru si Publicitare Imobiliara a notificarii locuintei mele. La o intrvedere anterioara,executorul mi-a spus textual:"PANA LA URMA TOT TI-O IAU!".Din repetatele somatii banesti, nu disting daca parti din sumele globale nu sunt incifrat repetate.Cum trebuie sa actionez in faza unui eventual proces de contestare? Repet,ca AM ACHITAT INTEGRAL DATORIILE BANESTI.
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:10
In situatia in care dumneavoastra ati achitat toate sumele la care ati fost obligat prin hotararile judecatoresti la care faceti trimitere, precum si cele ocazionate de executarea acestora si ati observat ca demersurile executorului judecatoresc nu inceteaza, urmarind abuziv preluarea proprietatii casei dumneavoastra, va puteti adresa Politiei sau Parchetului cerandu-le sa verifice legalitatea activitatii respectivului executor. Daca acesta din urma si-a depasit atributiile ori a actionat dincolo de limita legii, el va putea fi tras la raspundere pentru abuz in serviciu.
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 13:58
mihai
Bună ziua dle avocat. Situaţia mea este următoarea: Sunt beneficiarul unei Sentinţe civile definitive şi irevocabile a Judecătoriei Iaşi,în care obligă Comisia Locală de Fond Funciar să întocmească actele premergătoare emiterii titlului de proprietate(reconstituită în baza unei Sentinţ€ civile definitive şi irevocabile a Judecătoriei Iaşi) privind o suparafaţă de teren aşa cum prevede H.G.nr.890/2005.În urma cererilor depuse către Comisia Locală de Fond Funciar(CLFF) de a îndeplini această obligaţie,acestea au rămas fără răspuns.În continuare am procedat la executarea silită prin obligaţia de a face a CLFF care au refuzat invocat diferite motive care nu au legătură cu cauza,rămânând astfel fără efect. În continuare,am depus plângere penală pentru abuz în serviciu(art.246 c.p) împotriva reprezentanţilor CLFF care este în faza de cercetare şi am intentat acţiune civilă pentru amendarea civilă şi daune-interese(art.580,ind.3 c.proc.civ.). Întrebarea la care aştept soluţia este: 1.cu toate aceste demersuri legale menţionate,cum si cine poate totuşi sa oblige CLFF să întocmească actele premergătoare emiterii titlului de proprietate pe suprafaţa de teren în cauză,aşa cum a fost stabilit printr-o Sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă? 2.este şi altă cale(acţiune civilă),de ex.o Hotărâre care să ţină loc de titlu de proprietate pentru suprafaţa de teren reconstituită tot prin Sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă? Vă mulţumesc anticipat!
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:10
In ceea ce priveste problema dumneavoastra, dupa cum am aratat si intr-un alt raspuns, apreciez ca este necesara o consultatie juridica, sens in care va rog sa ma contactati incepand cu data de luni, 15 aprilie 2013. Evident, consultatia va fi gratuita.
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 13:21
Dan George
Cum se simte un avocat care prezinta un criminal drept un miel bland ca i se reduca pedeapsa sau, de ce nu, sa fie lasta liber? Acel avocat nu are constiinta? Daca o ruda i-ar fi omorata ar mai fi in stare sa prezinte criminalul drept o persoana blanda? sau pentru bani se mutileaza si constiinta?
petru Marti, 03 Septembrie 2013, 11:29
Ce rezultă dacă împerechezi un avocat cu „Nașul”? O ofertă pe care nu o poți înțelege. Care e diferența între un avocat și un terorist? Cu teroristul mai poți negocia. Care e diferența între Dumnezeu și un avocat? Dumnezeu nu se crede avocat. De câți avocați ai nevoie ca să înșurubezi un bec. Unul, că restul lumii se învârtește în jurul lui. Cum îți dai seama că un avocat minte? Ceilalți avocați îi acordă atenție. Ce s-a întâmplat cu bancherul care s-a dus la facultatea de drept? Acum e cămătar. Ce au în comun OZN-urile si avocații cinstiți? Toată lumea a auzit de ei dar niciodată i-a văzut. Câte bancuri cu avocați există? Doar unul că restul sunt vorbe înțelepte. Care e problema cu bancurile cu avocați? Avocații nu le consideră amuzante, toți ceilalți nu le consideră bancuri.
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 13:01
Deoarece in prima postare nu a incaput tot raspunsul,, aici puteti citi si a doua parte a raspunsului dat de avocatul Marius Striblea (n.r. redactiei): Astfel, indiferent de acuzatii, orice persoana are dreptul la un proces echitabil si rezonabil ca timp de desfasurare, la administrarea de probe in aparare, precum si la toate situatiile mai favorabile create in timp de succesiunea de legi penale. Niciodata persoana acuzata de crima nu va putea fi prezentata drept un "biet mielusel" atunci cand probele in acuzare sunt zdrobitoare. Intr-o astfel de situatie, avocatul va pleda pentru obtinerea unei pedepse minime sau pentru identificarea vreunei cauze legale de nepedepsire. Niciodata o persoana probata de savarsirea unei infractiuni nu va putea scapa de pedeapsa, indiferent de valoarea si iscusinta avocatului ce o apara! Pe de alta parte, o persoana chiar vinovata, dar fata de care nu exista probe iref***abile in dovedirea vinovatiei, va trebui achitata. In finalul raspunsului fac trimitere la o conceptie mai veche, dar vesnic pertinenta, asupra vinovatiei, conceptie al carei parinte este Vintila Dongoroz. Dreptatea in procesul penal se imparte in doua postulate: 1. Niciun nevinovat nu trebuie sa fie tras la raspundere pe nedrept; 2. Orice vinovat trebuie sa fie tras la raspundere proportional cu gravitatea faptelor comise si nu excesiv. As completa cele de mai sus cu vechiul adagiu roman care spune: "Idem est non esse et non probari"( E acelasi lucru a nu proba cu a nu exista).
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:08
Pentru Dan George: Intrebarea este complicata si necesita un raspuns amplu, imposibil de dat in cateva propozitii. Totusi, acea persoana acuzata de crima, persoana despre care scrieti, se bucura de prezumtia de nevinovatie (instituita de Constitutie si de Codul de procedura penala), pana la momentul la care impotriva ei se va pronunta o hotarare de condamnare care a ramas definitiva (a trecut prin toate caile legale de atac). Prin urmare, timpul in care se desfasoara actiunea avocatului (urmarire penala sau judecata) se suprapune cu prezumtia legala sus-amintita, Parchetului revenindu-i sarcina de a proba vinovatia. Orice hotarare va lua judecatorul, ea trebuie sa se bazeze doar pe probele din dosar si nu pe afecte, stari sociale, presiuni media s.a.m.d. Orice persoana acuzata de savarsirea unei infractiuni are dreptul la aparare, de multe ori aceasta aparare fiind chiar obligatorie (statul asigura avocat din oficiu aceluia care nu isi permite sau nu doreste sa-si angajeze avocat). Acest lucru se intampla si in cazul unei crime. Din perspectiva procesuala, prin existenta avocatului (profesionist al dreptului) se asigura un echilibru intre partile procesului (acuzare si aparare), deoarece procurorul este intotdeauna un profesionist al dreptului, recrutat dintre cei mai buni juristi, avand in spate toata puterea statului. Oricat de inteligent, abil sau versat ar fi inculpatul, arareori, aproape niciodata, el nu este pregatit sa faca fata, cu sanse egale intregului "aparat" alcatuit din institutiile statului care concorda la functia acuzarii. In procesul penal, trebuie sa disociem avocatul ca individ (cu afectele, convingerile si valorile sale) de funtia apararii, cea care militeaza pentru respectarea de catre stat, prin organele abilitate, a drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale persoanei supuse judecatii. Astfel, indiferent de acuzatii, orice persoana are dreptul la un proces echitabil si rezonabil ca timp de desfasurare, la administrarea de probe(...)
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 11:04
Ileana Ionescu
Intr-un moment de relaxare,intr-o familie,i se reproseaza cu multa politete unui judecator,dece se tregiverseaza dosarul X,cerandu-se noi probe,mentionez ca nu era domnia sa in cauza. Judecatorul iesean raspunde :"daca ai sti cat este de greu sa dai un verdict,intr-un dosar in care ai martori mincinosi si avovat mincinos.Si,te agati, mai ceri o proba,mai ceri,doar vei reusi sa pobezi adevarul,pe care tu il intuiesti.Dar cand se adaoga si orbul judecatorului?Esti pierdut,mori cu dreptatea.Asta este de la mine.
Marius STRIBLEA Vineri, 12 Aprilie 2013, 07:10
Cred ca este un episod izolat cel evocat de judecatorul respectiv (dar nu prin faptul ca face trimitere la martori mincinosi, care exista de cand lumea) si ca se refera la o speta civila. In procesele penale, mai ales in calea de atac a recursului (devolutiv), judecatorii (mai nou), fac tot ce le sta in putinta pentru a grabi judecata, uneori respingand toate probele propuse de parti, devenind astfel nedrepti. De cele mai multe ori, aceasta "graba" de a solutiona cauzele (denumita pompos "celeritate") indeparteaza pe magistrat de adevar si produce nedreptate. O societate perfecta ar presupune un proces in care judecatorul sa beneficieze de timpul necesar pentru a studia dosarul, a administra probele si a analiza apararile partilor, precum si pentru a delibera intelept. Un proces in care drepturile procesuale sa fie respectate cu sfintenie de procuror sau judecator si in care incalcarea legii sa fie strict sanctionata, printr-un regim al nulitatilor bine pus la punct.
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 11:02
Mogo
Baroul Iasi este impartit in doua? Lupii batrani si lupii tineri? Care este tabara cea mai puternica? Cand ati fost ales decan de ce s-a spus ca ploile erau aranjate dinainte? Ca lumea ar fi fost in stare de orice numai sa scape de Mogos?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 23:36
In opinia mea, Baroul nu este impartit in doua tabere. Nu exista nici "lupi tineri", nici "lupi batrani". Baroul e mai unit ca niciodata pentru ca, desi avem si voci disonante (normale si utile in democratie), astazi ne-am impus idealuri general impartasite pe care ne straduim sa le atingem.
crin Joi, 11 Aprilie 2013, 22:42
Mogos nu mai reprezinta nimic, este hilar sa crezi ca au pus umarul sute de avocati doar ca sa scape de neica nimeni ala.
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 10:25
danut
Am o hotarire definitiva unde am de recuperat Un Ha de padure pe raza jud. Botosani si de aproape un an si jumatate cei din cadrul comunei Rauseni cit si cei de la ocolul silvic Trusestii BT.ma tot amina ca sa vina actele de la consiliul judetean, ca este vremea rea si nu se poate intra pe teren, ca si-a rupt piciorul Padurarul etc. Eu insist telefonic dar cei in cauza s-au familiarizat cu raspunsurile si tot ma amina...Va rog sugerati-mi dvs. ce mai am de facut,,, ca am cheltuit mai mult decit cu procesul cu acestii indivizii ,bugetarii fiind acestia. Asteapta acestia perioada de prescriptie s-au alte evenimente. Va multumesc!!!!
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 23:22
Din moment ce aveti deja o hotarare irevocabila, problema care se pune este aplicarea ei, respectiv punerea dumneavoastra in posesie. Incercarile pe care le-ati facut sunt, oarecum, "nejuridice", astfel incat va recomand sa angajati un avocat care sa intreprinda toate demersurile legale in acest sens. Cheltuielile pe care le veti face, dovedite cu chitante, vor putea fi recuperate de la cei care se fac vinovati de nepunerea in aplicare a unei hotarari judecatoresti. Poate ca o solutie legislativa pentru viitor ("de lege ferenda") ar fi modelul englez conform caruia statul, dupa ce da hotarari prin magistratii sai, se preocupa, din oficiu, de punerea acestora in aplicare, cu ajutorul institutiilor abilitate.
Marti, 09 Aprilie 2013, 21:29
avocata
Anul acesta aveti de gand sa pastrati tradfitia cu ziua avocatului iesean? cred ca a fost o idee stralucita si sper ca traditia se va pastra! suntem una dintre putinele "bresle" fara un simt de unitate, dezbinata. Nu credeti ca astfel de evenimente ne-ar mai apropia un pic?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 22:59
Ideea unei Zile a avocatului iesean a fost pusa in practica si tinde sa devina o traditie. Pe langa petrecerile tematice Lawyers Party, Christmas Lawyers Party si Lady Lawyers Party care au fost organizate, intentionam sa initiem si alte evenimente cu ocazia Zilei avocatului (prelegeri, simpozioane, comunicari stiintifice s.a.m.d.). Tocmai ideea de unitate si nevoia de a ne cunoste intre noi cat mai bine au stat la baza acestui demers.
Marti, 09 Aprilie 2013, 21:27
stagiar
Ce programe aveti pentru absolventii de drept si cum le facilitati intrarea mai rapida "in paine", respectiv cum pot acestia sa devina mai repede, pe merit, avocati definitivi? Cati dintre actualii avocati definitivi credeti ca ar trece de examenul de admitere, la felul in care este structurat acum? Exista o revista a meseriei noastre, prin intermediul careia sa ne punem la punct cu ultimele noutati din domeniu? Aveti de gand sa faceti asa ceva in viitor?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 23:09
Completare pentru Eugenia: Atunci cand un client isi angajeaza un avocat in procesul penal, imputernicirea avocatului din oficiu inceteaza, dar acesta din urma are dreptul la o parte din onorariu, conform activitatii prestate (pana la 75 la suta), asa cum prevede Protocolul incheiat intre U.N.B.R. si Ministerul Justitiei. In astfel de situatii, avocatul din oficiu (stagiar sau definitiv) va trebui sa ceara judecatorului cauzei sa faca aplicatia acestui protocol, pentru ca magistratul sa dispuna plata.
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 22:30
Pentru Stagiar: Pentru ca un avocat stagiar sa devina definitiv el trebuie sa promoveze examenul de definitivare, dupa expirarea stagiului. Modul in care se pregateste stagiarul este stabilit de INPPA, structura (prea) distincta de Barou. Aceasta institutie alcatuieste programul de pregatire al stagiarului in vederea definitivarii. Pe de alta parte, acesta activitate INPPA, asupra careia nu vreau sa insist, poate si chiar trebuie suplimentata cu studiu individual continuu, cu o prezenta cat mai activa in instanta si cu un dialog profesional constant desfasurat cu maestrul. Intr-o alta ordine de idei, mi-ar placea sa cred ca oricare dintre membrii Baroului ar putea promova examenul de admitere, asa cum arata el astazi, daca prin absurd, s-ar pune o astfel de problema. In ceea ce priveste publicatia Baroului, se lucreaza deja la primul numar. Ea va purta denumirea "Pro bono" si va cuprinde articole si informatii din toate ramurile dreptului. Sper ca ea sa apara cel putin trimestrial.
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 22:29
Pentru Eugenia Popa: Problema "oficiilor", mai exact repartizarea acestora, a fost multa vreme "de nerezolvat". Din acest motiv, am decis ca aceasta activitate sa fie coordonata direct de mine, pentru a o indrepta. Legat de cei 28 de stagiari care au promovat examenul de admitere in Barou in noiembrie 2012, acestia si-au perfectat actele intr-o perioada de mai multe luni, astfel incat ei au fost "prinsi" in lista de oficii la momente diferite. In schimb, ultima lista pe care am alcatuit-o (la 1 martie 2013) ii include pe toti stagiarii care au dorit sa preia cazuri din oficiu (nu este o obligatie), iar repartizarea dosarelor "la termen" s-a facut strict in ordine alfabetica si fiecare a primit acelasi numar de cazuri. In legatura cu solicitarile de avocati din oficiu care vin zilnic pentru ziua in curs, ele sunt directionate catre acei avocati stagiari care, conform unei programarii anterioare distincte (dar facuta tot in ordine alfabetica), sunt "de serviciu" la data respectiva. Nu validez nicio imputernicire din oficiu care este data altfel decat in acest mod. E adevarat ca in cea de-a doua programare, care-i include pe cei care sunt de serviciu pe zile, poate intra in calcul si elementul aleatoriu, deoarece, statistic, solicitarile de oficii sunt mai dese lunea sau martea, decat sambata sau duminica! In toate cazurile, daca puteti sa-mi indicati o situatie concreta, cand procedurile de mai sus nu sunt respectate intocmai, va rog sa o faceti, contactandu-ma direct, personal, la sediul Baroului sau telefonic.
eugenia popa Miercuri, 10 Aprilie 2013, 21:46
Domnule decan, anul acesta au intrat 30 de tineri ca avocati stagiari.Din nefericire distributia proceselor din oficiu se face aleatoriu:sunt grafice cu zilele de serviciu, dar nu le respecta nimeni.este normal ca un tanar stagiar sa nu fi avut pana acum niciun roces iar altii , care sunt la arondati asa-zisii Maestri, au cate 4-5 procese? 1.Ce criterii de distribuire a proceselor din oficiu aplicati? 2.De ce nu cereti periodic-o data pe luna de la secretariat lista reala cu procesele din oficiu primite de catre stagiarii din nov 2012 ? 3.De ce daca un stagiar a primit un proces , care ia contact cu clientul si instrumenteaza dosarul, il reprezinta si la un ultim termen clientul este coptat de un alt avocat, stagiarul nu mai primeste din oficiu niciun leu? Va rog sa-mi raspundeti punctul la apectele semnalate ,
Marti, 09 Aprilie 2013, 21:24
adi
Am citit tot aixci, in ziar, ca exista niste dispute in cadruyl institutiei pe care o conduceti. Cum va explicati ca unii dintre avocatii mai in varsta au o problema cu dvs.? Care ar fi explicatia pentru faptukl ca unii avocati din alta generatie decat a dvs. isi doresc posturi inalte in barou?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 22:28
Aparent paradoxal, in Barou nu exista un conflict intre generatii. Exista doar unii (putini, de altfel) care, prea vocali, "decuplati" de la "butoiul de miere", nu accepta asta. Ei nu stiu ca cine vrea sa fie conducatorul unei institutii ca a noastra trebuie sa o faca "pro bono", doar in interesul acesteia, punand mai presus avocatura decat propria persoana. De asemenea, ei sunt deranjati de faptul ca, de la o vreme, intrarea in Barou se face pe criterii de transparenta si competenta, nu in raport de eventuale "prestatii" materiale ale candidatilor. Daca exista vreun conflict, acesta este intre valorile impartasite de unii sau altii. In ceea ce priveste functiile din Barou (decan, prodecan, consilieri etc.), la ele se accede doar prin alegeri, asa incat, oricine doreste poate candida.
Marti, 09 Aprilie 2013, 21:21
alexandra
Exista vreun program de consiliere gratuita, periodica, bineinteles, prin care sa veniti in ajutorull oamenilor sarmani, care poate, mai ales acum, in timpde criza, nu au bani sa achite si ora aia sau jumatatea aceea de ora de consiliere la un avocat? Credeti ca ar trebui sa introduceti un sistem prin care avocatii sa reprezinte in cariera lor macar un iesean pe gratis? Exista avocati in tara care mai reprezinta oameni si fara bani, in Iasi exista asa ceva?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:28
Am aratat cu ocazia unui alt raspuns ca, de-a lungul carierei, am aparat oameni sarmani confruntati cu grave nedreptati. Aceasta activitate nu poate fi prestata, din pacate, foarte des de niciun avocat. Totusi, eu am vazut acest lucru la maestrul meu atunci cand eram in primii ani de avocatura, l-am facut la randul meu si i-am invatat pe toti cei care au trecut prin cabinetul meu (stagiari, colaboratori etc.) sa-l faca atunci cand vor crede de cuviinta. Prin urmare, mai multi avocati au fost ori sunt dispusi sa ajute.
Marti, 09 Aprilie 2013, 17:33
Iulian Sabdu
Aparati gratis oamenii sarmani? In SUA exista un sistem probono in care amarastenii sunt aparati gratis de un avocat milos. La noi stiu ca doar talharii primesc un avocat din oficiu, pe banii mei. Dar ieseanul de rand, cocosat de datorii si cu un proces peste noapte pe cap poate spera la un avocat fara sa i se mai ia bani?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:27
La o intrebare similara am raspuns deja.
Marti, 09 Aprilie 2013, 14:22
Ioan Ciprian FELEA
Stimate domnule Striblea, Bunicul meu a facut un testament inainte de a parasi aceasta lume si a avut ca martori persoane care au semnat acest testament. Totul se petrece in 1960. Ulterior, dupa 1990, testamentul a fost atacat in instanta si dorinta bunicului a ramas la nivel de dorinta exprimata si scrisa, cu toate ca in urma verificarii penale efectuate de procuratura asupra documentului testament acesta s-a dovedit a fi autentic prin prisma confirmarii de catre martorii ramasi in viata cat si a expertizei grafologice efectuate. Rugamintea mea catre dumneavoastra este sa imi oferiti cateva sugestii si directii de urmat pentru a imi clarifica mie insumi situatia cat si pentru a putea face implinita dorinta exprimta prin testament. Va multumesc anticipat.
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:27
Va rog sa ma contactati la sediul Baroului, incepand cu data de 15.04.2013 (luni), deoarece este necesar un dialog, nefiind suficient un raspuns sec si general. Evident, consultatia va fi gratuita!
Marti, 09 Aprilie 2013, 12:45
Monica
este adevarat ca trebuie 10.000 de euro pentru a intrat in Baroul Iasi? Sau e mai covenabil de dat la Vaslui, unde spaga este mai mica, si de transferat apoi la iasi?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:26
Mie nu-mi plac legendele atunci cand ele sunt negative. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales sa fiu Decanul Baroului. Din acel moment, am facut tot ce a tinut de mine pentru ca astfel de intrebari sa nu mai fie puse, actionand in asa fel ca sa nu mai existe motiv ca ele sa fie puse! Pot afirma ca daca au existat vreodata, asemenea "apucaturi" ale unora au disparut, tocmai pentru ca acei oameni nu mai pot decide acum destinul Baroului.
Marti, 09 Aprilie 2013, 11:42
Ioana Ionescu
Sunt mandra ca sunt cetatean roman si ca avem o justitie bine pusa la punct. Nu inteleg de ce toata lumea traieste cu impresia ca judecatorii sunt corupti si ca mafia este peste tot. Poate este din cauza abuzului de filme americane...
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:25
Pentru Ioana IONESCU: De foarte multe ori am afirmat ca principala problema a justitiei din Romania nu este coruptia. Mult mai grav mi se pare faptul ca judecatorilor nu li se asigura conditiile materiale si organizatorice pentru a-si exercita eficient profesia (salarii mici in raport cu importanta si raspunderea muncii lor, sali de judecata putine, sedinte cu foarte multe dosare etc.) si ca, in ultimii ani, s-au operat modificari legislative incoerente si haotice care au "reusit" sa creeze grave turbulente in activitatea acestora. Pe de alta parte, nu trebuie ignorate presiunile diverse, de multe ori injuste, care opereaza asupra magistratilor. Dintre acestea, putem trece in revista: mass-media, structuri informative, DNA si DIICOT s.a.m.d. Si eu cred ca cvasimajoritatea judecatorilor este alcatuita din oameni corecti (totusi, fiecare padure are uscaturile ei), dar sub imperiul actiunii factorilor mai sus aratati, lucrurile nu functioneaza corespunzator, iar acest lucru il resimt toti cei care au trecut macar o data printr-un proces, indiferent de natura lui.
Avocat Miercuri, 10 Aprilie 2013, 08:17
Ioana draga mea, unde ai trait pana acum ? Ai mai iesit din casa in ultimii 20 de ani ?? Tu nu socializezi, nu ai televizor si nu citesti presa ??? Nu trebuie sa raspunzi, era o intrebare retorica.
Marti, 09 Aprilie 2013, 10:49
Vasile
Eu vreau dreptate domnule decan, dar am constatat ca nu am bani pentru asta! Sa propunem site-urilor de reduceri sa puna in lucru vouchere cu dreptate?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:23
Dincolo de ironia dumneavoastra, este concludent raspunsul dat lui Cristi Sandu.
Marti, 09 Aprilie 2013, 07:59
Avocat
Ce sperante putem avea ca ceva sa mearga bine cand toti neavenitii sunt pusi si sustinuti in functii de cei direct interesati sa-si protejeze interesele, interese mai putin ortodoxe. Unii trageau sperate sa scape, in sfarsit, de cotoiul ala batran dar s-au inselat, in locul lui a venit un cotoi tanar, mai versat si mai flamand ca cel batran. Un adevarat ,,lup'' paznic la ,,oi''. Pacat, mare pacat, deoarece in aceasta institutie, daca o pot numi asa, sunt multe persoane cu o imagine si o moralitate deosebita dar care nu au loc din cauza gunoaielor.
Avocat Miercuri, 24 Aprilie 2013, 23:26
Frumos discurs, parca am fi in campanie pentru ocuparea postului de decan. Din pacate e suficient ca majoritatea ,,celor interesati'' stie realitatea si astfel de discursuri nu-si mai au efectul urmarit. Singura deosebire fundamentala dintre cei doi ,,cotoi'' consta in puterea si dorinta de afirmare si imbogatirea celui tanar ce are la baza o ,,infrastructura'' foarte subtire din punct de vedere moral.
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:20
Nici nu ma asteptam ca toata lumea sa sesizeze faptul ca acel "cotoi tanar" despre care scrieti se deosebeste fundamental de "cotoiul batran" prin aceea ca, indiferent de situatie, de presiuni exercitate asupra sa ori de alte interese "oculte", primul se incapataneaza sa aplice legea si sa transforme Baroul, perceput pana nu demult ca un S.R.L. flexibil, intr-o institutie transparenta si puternica, in care comunitatea sa aiba incredere si pe care institutiile statului sa o respecte. Este suficient ca majoritatea celor interesati sa fie convinsi de asta.
Luni, 08 Aprilie 2013, 23:19
COTUL CODULUI
Inregistrarea sesizarii penala ca dosar penal este obligatorie sau la latitudinea parchetului ? Unde este reglementata situatia in cod ?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:19
Pentru Cristi Sandu: De-a lungul timpului, am aparat persoane care aveau nevoie de servicii avocatiale in dosare penale fara sa le percep onorariu (pro bono), atunci cand am remarcat ca li se face o nedreptate "strigatoare la cer" si ca nu au mijloacele materiale necesare pentru a angaja un avocat sau atunci cand a fost vorba despre colegi. Aceste lucruri le-am facut din proprie convingere. Pe de alta parte, Decanul Baroului poate delega avocati care sa asigure asistenta juridica gratuita persoanelor care fac dovada ca nu au mijloacele materiale necesare pentru a-si angaja un aparator. Evident, aceste situatii nu trebuie confundate cu asistenta juridica din oficiu (acele cazuri cand asistenta juridica este obligatorie si invinuitul sau inculpatul nu-si angajeaza avocat ales) ale carei costuri sunt suportate de catre stat. De cand sunt Decanul Baroului am aprobat cateva zeci de astfel de cereri.
Marius Striblea Joi, 11 Aprilie 2013, 20:03
Pentru Cotul Codului: In principiu, explicatiile date de Necotul codului sunt corecte. Totusi, cred ca nuanta intrebarii era alta. Daca parchetul poate sa nu inregistreze ca lucrare penala o sesizare pe care cineva o numeste "plangere" sau "denunt" si sa o califice drept "nepenala" (administrativa), solutionand-o ca atare. Acest lucru se poate intampla, de exemplu,daca din continutul sesizarii este vadit ca actiunile sau inactiunile pretins a fi infractiuni, nu se regasesc in vreo definitie legala a infractiunilor.
M Joi, 11 Aprilie 2013, 19:51
w
una Joi, 11 Aprilie 2013, 19:36
rdrf
Cristi Sandu Marti, 09 Aprilie 2013, 17:30
Aparati oameni si fara sa le luati bani? In SUA exista un sistem probono in care amaratii primesc asistenta gratis din partea avocatilor. Nu ma refere la talhari, ca ei primesc un avocat din oficiu, pe banii mei. Un iesean fara bani poate apela la avocatii ieseni? multumesc
Necotul codului Marti, 09 Aprilie 2013, 05:42
Sesizarea organelor de urmarire penala poate fi: 1. plangere, 2. denunt sau 3. sesizare din oficiu...toate reglementate in codul de procedura penala. Cand se sesizeaza din oficiu organul de urmarire penala incheie un proces-verbal. Toate categoriile de... sesizari... sunt reglementate in art 221-227 cod procedura penala
Marti, 09 Aprilie 2013, 07:59
Avocat
Ce sperante putem avea ca ceva sa mearga bine cand toti neavenitii sunt pusi si sustinuti in functii de cei direct interesati sa-si protejeze interesele, interese mai putin ortodoxe. Unii trageau sperate sa scape, in sfarsit, de cotoiul ala batran dar s-au inselat, in locul lui a venit un cotoi tanar, mai versat si mai flamand ca cel batran. Un adevarat ,,lup'' paznic la ,,oi''. Pacat, mare pacat, deoarece in aceasta institutie, daca o pot numi asa, sunt multe persoane cu o imagine si o moralitate deosebita dar care nu au loc din cauza gunoaielor.
Avocat Miercuri, 24 Aprilie 2013, 23:26
Frumos discurs, parca am fi in campanie pentru ocuparea postului de decan. Din pacate e suficient ca majoritatea ,,celor interesati'' stie realitatea si astfel de discursuri nu-si mai au efectul urmarit. Singura deosebire fundamentala dintre cei doi ,,cotoi'' consta in puterea si dorinta de afirmare si imbogatirea celui tanar ce are la baza o ,,infrastructura'' foarte subtire din punct de vedere moral.
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:20
Nici nu ma asteptam ca toata lumea sa sesizeze faptul ca acel "cotoi tanar" despre care scrieti se deosebeste fundamental de "cotoiul batran" prin aceea ca, indiferent de situatie, de presiuni exercitate asupra sa ori de alte interese "oculte", primul se incapataneaza sa aplice legea si sa transforme Baroul, perceput pana nu demult ca un S.R.L. flexibil, intr-o institutie transparenta si puternica, in care comunitatea sa aiba incredere si pe care institutiile statului sa o respecte. Este suficient ca majoritatea celor interesati sa fie convinsi de asta.
Joi, 11 Aprilie 2013, 07:20
Andrei
Buna ziua Domnule Decan. Avand in vedere rata mica de promovabilitate la examenl de admitere in Barou, credeti ca este posibil ca examenul sa se desfasoare mai des? Ma intereseaza in mod special daca va fi o sesiune de admitere in primavara anului viitor. In asteptarea raspunsului Dumneavoastra, va multumesc anticipat. Cu stima,
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:12
Pana la primavara anului viitor, va fi examenul din toamna acestui an (octombrie, probabil), examen organizat de I.N.P.P.A. Bucuresti prin centrele teritoriale, dupa modelul examenelor de anul trecut si de acum doi ani. Vor fi doua probe, din care prima eliminatorie. Prima proba va contine 100 de intrebari tip grila, la care candidatul trebuie sa raspunda corect la minimum 70 pentru a promova si a ajunge sa sustina proba a doua, ce va consta intr-un examen bazat pe intrebari tip speta. Din informatiile pe care le detin, nu va fi un alt examen decat cel anual despre care v-am informat. Este important de stiut ca subiectele vor fi unice pe tara, indiferent in care centru teritorial al I.N.P.P.A. (Iasi, Cluj, Timisoara, Craiova, Bucuresti, Contanta etc.) se va desfasura. Rata promovabilitatii este relativa ca marime in functie de criteriile de comparatie. Daca aceasta pare "mica" in raport cu cele inregistrate pana in anul 2010 inclusiv (examenele erau organizate de fiecare Barou in parte, dupa criterii neuniforme si de multe ori "relative"), ea este mare comparativ cu cea inregistrata la examenul de admitere in magistratura. Ceea ce conteaza in situatii de acest gen, indiferent de rata promovabilitatii, este ca examenul sa fie transparent si serios, corect si apt sa ofere tuturor candidatilor sanse egale si tratament echitabil.
andrei Joi, 11 Aprilie 2013, 15:26
Referitor la intrebarea mea as dori un raspuns concret daca il aveti, nu unul evaziv de genul urmariti site-ul UNBR...Multumesc.
UNBR -BAROUL BOTA- este legal infiintat Joi, 11 Aprilie 2013, 13:00
Va asigur eu ca nu se poate , mai bine intrati pe WWW. UNBR - BAROUL BOTA , cel cu acte legale de infiintare . Informati-va daca vreti avocat -legal. Nu va lasati dusi de nas de mafia avocaturii .
Marti, 03 Septembrie 2013, 11:30
petru
Ce rezultă dacă împerechezi un avocat cu „Nașul”? O ofertă pe care nu o poți înțelege. Care e diferența între un avocat și un terorist? Cu teroristul mai poți negocia. Care e diferența între Dumnezeu și un avocat? Dumnezeu nu se crede avocat. De câți avocați ai nevoie ca să înșurubezi un bec. Unul, că restul lumii se învârtește în jurul lui. Cum îți dai seama că un avocat minte? Ceilalți avocați îi acordă atenție. Ce s-a întâmplat cu bancherul care s-a dus la facultatea de drept? Acum e cămătar. Ce au în comun OZN-urile si avocații cinstiți? Toată lumea a auzit de ei dar niciodată i-a văzut. Câte bancuri cu avocați există? Doar unul că restul sunt vorbe înțelepte. Care e problema cu bancurile cu avocați? Avocații nu le consideră amuzante, toți ceilalți nu le consideră bancuri.
Joi, 11 Aprilie 2013, 15:14
luca
Ce sa faca tinerii care au terminat de vreo 3-4 ani facultatea, care nu-si gasesc locuri de munca si care nu au dreptul la somaj din cauza ca nu au vechime si nici nu sunt "proaspeti" absolventi?
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:56
Daca un tanar a terminat facultatea de 3-4 ani si nu a reusit sa gaseasca un loc de munca, poate ca, dincolo de contractia pietei fortei de munca, nu a aplicat pentru un job corespunzator, pentru care sa fie "omul potrivit". Indiferent de dificultatile actuale, atunci cand demonstrezi ca esti capabil si ca ai disponiblilitatea constanta de a invata este imposibil ca, in final, chiar si dupa 3-4 ani, sa nu ai succes. Pe de alta parte, trebuie sa avem in vedere ca, in acest moment, anumite facultati produc absolventi mult mai multi decat poate absorbi piata muncii. In acest caz, o solutie ar fi reorientarea profesionala.
Joi, 06 Iunie 2013, 06:51
paul ivan
In anul 2010 a fost data o modificare a legii avocaturii care spune ca price barou infiintat pe baza de sentinta judecatoreasca isi inceteaza activitatea. Analizati domnule Striblea cu atentie sentinta data de Curtea de Apel Alba prin care a fost condamnat Bota Pompiliu la 3,5 ani cu suspendare care spune ca dupa aceasta data barourile infiintate de acesta isi inceteaza activitatea. La Iasi, ce faceti ca aveti, pentru ca acum aveti doua barouri care functioneaza fara ca cineva sa le interzica. Un barou e condus de Galita si unul e condus de Nimerincu. Ce veti face impotriva acestora pentru ca acum Nimerincu si un individ de pe la Cluj au depus zilele acestea acte la Tribunalul Iasi pentru a infiinta un tribunal arbitrar. Iata ca de acum vor infiinta tribunale paralele ca tiganii cu tribunalele por proprii, si apoi vor infiinta parchete proprietate. Ce faceti dumneavoastra, nu va opuneti sub nici o forma? Nu faceti demersuri pentru lichidarea acestor barouri. De cind a-ti intrat decan nu am vazut nici o miscare impotriva acestor doua barouri. A-ti sta numai la pinda dar nu a-ti facut nimic concret. Stiti ca Iasul este singurul oras din tara unde actioneaza 3 barouri? E de risul curcilor si sunt o multime de oameni care pling dupa banii inselati de acesti avocati pirliti.
Marti, 09 Aprilie 2013, 12:45
Monica
este adevarat ca trebuie 10.000 de euro pentru a intrat in Baroul Iasi? Sau e mai covenabil de dat la Vaslui, unde spaga este mai mica, si de transferat apoi la iasi?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:26
Mie nu-mi plac legendele atunci cand ele sunt negative. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales sa fiu Decanul Baroului. Din acel moment, am facut tot ce a tinut de mine pentru ca astfel de intrebari sa nu mai fie puse, actionand in asa fel ca sa nu mai existe motiv ca ele sa fie puse! Pot afirma ca daca au existat vreodata, asemenea "apucaturi" ale unora au disparut, tocmai pentru ca acei oameni nu mai pot decide acum destinul Baroului.
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 13:21
Dan George
Cum se simte un avocat care prezinta un criminal drept un miel bland ca i se reduca pedeapsa sau, de ce nu, sa fie lasta liber? Acel avocat nu are constiinta? Daca o ruda i-ar fi omorata ar mai fi in stare sa prezinte criminalul drept o persoana blanda? sau pentru bani se mutileaza si constiinta?
petru Marti, 03 Septembrie 2013, 11:29
Ce rezultă dacă împerechezi un avocat cu „Nașul”? O ofertă pe care nu o poți înțelege. Care e diferența între un avocat și un terorist? Cu teroristul mai poți negocia. Care e diferența între Dumnezeu și un avocat? Dumnezeu nu se crede avocat. De câți avocați ai nevoie ca să înșurubezi un bec. Unul, că restul lumii se învârtește în jurul lui. Cum îți dai seama că un avocat minte? Ceilalți avocați îi acordă atenție. Ce s-a întâmplat cu bancherul care s-a dus la facultatea de drept? Acum e cămătar. Ce au în comun OZN-urile si avocații cinstiți? Toată lumea a auzit de ei dar niciodată i-a văzut. Câte bancuri cu avocați există? Doar unul că restul sunt vorbe înțelepte. Care e problema cu bancurile cu avocați? Avocații nu le consideră amuzante, toți ceilalți nu le consideră bancuri.
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 13:01
Deoarece in prima postare nu a incaput tot raspunsul,, aici puteti citi si a doua parte a raspunsului dat de avocatul Marius Striblea (n.r. redactiei): Astfel, indiferent de acuzatii, orice persoana are dreptul la un proces echitabil si rezonabil ca timp de desfasurare, la administrarea de probe in aparare, precum si la toate situatiile mai favorabile create in timp de succesiunea de legi penale. Niciodata persoana acuzata de crima nu va putea fi prezentata drept un "biet mielusel" atunci cand probele in acuzare sunt zdrobitoare. Intr-o astfel de situatie, avocatul va pleda pentru obtinerea unei pedepse minime sau pentru identificarea vreunei cauze legale de nepedepsire. Niciodata o persoana probata de savarsirea unei infractiuni nu va putea scapa de pedeapsa, indiferent de valoarea si iscusinta avocatului ce o apara! Pe de alta parte, o persoana chiar vinovata, dar fata de care nu exista probe iref***abile in dovedirea vinovatiei, va trebui achitata. In finalul raspunsului fac trimitere la o conceptie mai veche, dar vesnic pertinenta, asupra vinovatiei, conceptie al carei parinte este Vintila Dongoroz. Dreptatea in procesul penal se imparte in doua postulate: 1. Niciun nevinovat nu trebuie sa fie tras la raspundere pe nedrept; 2. Orice vinovat trebuie sa fie tras la raspundere proportional cu gravitatea faptelor comise si nu excesiv. As completa cele de mai sus cu vechiul adagiu roman care spune: "Idem est non esse et non probari"( E acelasi lucru a nu proba cu a nu exista).
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:08
Pentru Dan George: Intrebarea este complicata si necesita un raspuns amplu, imposibil de dat in cateva propozitii. Totusi, acea persoana acuzata de crima, persoana despre care scrieti, se bucura de prezumtia de nevinovatie (instituita de Constitutie si de Codul de procedura penala), pana la momentul la care impotriva ei se va pronunta o hotarare de condamnare care a ramas definitiva (a trecut prin toate caile legale de atac). Prin urmare, timpul in care se desfasoara actiunea avocatului (urmarire penala sau judecata) se suprapune cu prezumtia legala sus-amintita, Parchetului revenindu-i sarcina de a proba vinovatia. Orice hotarare va lua judecatorul, ea trebuie sa se bazeze doar pe probele din dosar si nu pe afecte, stari sociale, presiuni media s.a.m.d. Orice persoana acuzata de savarsirea unei infractiuni are dreptul la aparare, de multe ori aceasta aparare fiind chiar obligatorie (statul asigura avocat din oficiu aceluia care nu isi permite sau nu doreste sa-si angajeze avocat). Acest lucru se intampla si in cazul unei crime. Din perspectiva procesuala, prin existenta avocatului (profesionist al dreptului) se asigura un echilibru intre partile procesului (acuzare si aparare), deoarece procurorul este intotdeauna un profesionist al dreptului, recrutat dintre cei mai buni juristi, avand in spate toata puterea statului. Oricat de inteligent, abil sau versat ar fi inculpatul, arareori, aproape niciodata, el nu este pregatit sa faca fata, cu sanse egale intregului "aparat" alcatuit din institutiile statului care concorda la functia acuzarii. In procesul penal, trebuie sa disociem avocatul ca individ (cu afectele, convingerile si valorile sale) de funtia apararii, cea care militeaza pentru respectarea de catre stat, prin organele abilitate, a drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale persoanei supuse judecatii. Astfel, indiferent de acuzatii, orice persoana are dreptul la un proces echitabil si rezonabil ca timp de desfasurare, la administrarea de probe(...)
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 11:04
Ileana Ionescu
Intr-un moment de relaxare,intr-o familie,i se reproseaza cu multa politete unui judecator,dece se tregiverseaza dosarul X,cerandu-se noi probe,mentionez ca nu era domnia sa in cauza. Judecatorul iesean raspunde :"daca ai sti cat este de greu sa dai un verdict,intr-un dosar in care ai martori mincinosi si avovat mincinos.Si,te agati, mai ceri o proba,mai ceri,doar vei reusi sa pobezi adevarul,pe care tu il intuiesti.Dar cand se adaoga si orbul judecatorului?Esti pierdut,mori cu dreptatea.Asta este de la mine.
Marius STRIBLEA Vineri, 12 Aprilie 2013, 07:10
Cred ca este un episod izolat cel evocat de judecatorul respectiv (dar nu prin faptul ca face trimitere la martori mincinosi, care exista de cand lumea) si ca se refera la o speta civila. In procesele penale, mai ales in calea de atac a recursului (devolutiv), judecatorii (mai nou), fac tot ce le sta in putinta pentru a grabi judecata, uneori respingand toate probele propuse de parti, devenind astfel nedrepti. De cele mai multe ori, aceasta "graba" de a solutiona cauzele (denumita pompos "celeritate") indeparteaza pe magistrat de adevar si produce nedreptate. O societate perfecta ar presupune un proces in care judecatorul sa beneficieze de timpul necesar pentru a studia dosarul, a administra probele si a analiza apararile partilor, precum si pentru a delibera intelept. Un proces in care drepturile procesuale sa fie respectate cu sfintenie de procuror sau judecator si in care incalcarea legii sa fie strict sanctionata, printr-un regim al nulitatilor bine pus la punct.
Joi, 11 Aprilie 2013, 14:38
lucian
Numiti-i pe cei mai buni trei sau patru avocaţi din Iasi, dupa parerea d-voastra.
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:29
Sunt convins ca ati pus intrebarea stiind ca imi este imposibil (cel putin in calitate de Decan) sa raspund! Desi nu doresc sa alcatuiesc un clasament (top) al avocatilor ieseni, stiu ca exista multi profesionisti peste media avocaturii pe tara si consider ca toti membrii Baroului sunt competenti in ceea ce fac.
Marti, 09 Aprilie 2013, 11:42
Ioana Ionescu
Sunt mandra ca sunt cetatean roman si ca avem o justitie bine pusa la punct. Nu inteleg de ce toata lumea traieste cu impresia ca judecatorii sunt corupti si ca mafia este peste tot. Poate este din cauza abuzului de filme americane...
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:25
Pentru Ioana IONESCU: De foarte multe ori am afirmat ca principala problema a justitiei din Romania nu este coruptia. Mult mai grav mi se pare faptul ca judecatorilor nu li se asigura conditiile materiale si organizatorice pentru a-si exercita eficient profesia (salarii mici in raport cu importanta si raspunderea muncii lor, sali de judecata putine, sedinte cu foarte multe dosare etc.) si ca, in ultimii ani, s-au operat modificari legislative incoerente si haotice care au "reusit" sa creeze grave turbulente in activitatea acestora. Pe de alta parte, nu trebuie ignorate presiunile diverse, de multe ori injuste, care opereaza asupra magistratilor. Dintre acestea, putem trece in revista: mass-media, structuri informative, DNA si DIICOT s.a.m.d. Si eu cred ca cvasimajoritatea judecatorilor este alcatuita din oameni corecti (totusi, fiecare padure are uscaturile ei), dar sub imperiul actiunii factorilor mai sus aratati, lucrurile nu functioneaza corespunzator, iar acest lucru il resimt toti cei care au trecut macar o data printr-un proces, indiferent de natura lui.
Avocat Miercuri, 10 Aprilie 2013, 08:17
Ioana draga mea, unde ai trait pana acum ? Ai mai iesit din casa in ultimii 20 de ani ?? Tu nu socializezi, nu ai televizor si nu citesti presa ??? Nu trebuie sa raspunzi, era o intrebare retorica.
Marti, 09 Aprilie 2013, 10:49
Vasile
Eu vreau dreptate domnule decan, dar am constatat ca nu am bani pentru asta! Sa propunem site-urilor de reduceri sa puna in lucru vouchere cu dreptate?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:23
Dincolo de ironia dumneavoastra, este concludent raspunsul dat lui Cristi Sandu.
Joi, 11 Aprilie 2013, 22:20
COTUL CODULUI
@Marius Striblea Deci înregistrarea sesizării penale ca dosar penal nu-i prevăzută în cod. E la latitudinea parchetului. Hm ! Chiar sunt curios : cum obligaţi domnia voastră un parchet să înregistreze plângerea/denunţul/sesizarea ca dosar penal ? Care-i temeiul, reglementarea în baza căreia atacaţi decizia parchetului de a o înregistra ca administrativă ?
COTUL CODULUI Vineri, 12 Aprilie 2013, 11:11
@Necotul codului. Deci e corect ca un procuror care vede martieni tot timpul sa decida ca sesizarea vizeaza martieni, nu un furt de cartofi. Hm ! Brava justitie ! Totusi : ce ne facem daca lectorul sesizarii e idiot sadea sau ruda cu hotul ?
Necotul codului Vineri, 12 Aprilie 2013, 07:37
Daca retineti ca sesizarea este diferita de constituirea unui dosar penal, poate ca va lamuriti si singur! Ca sa va lamuriti pe deplin va trimit la art. 228 cod procedura penala care spune ca se dispune inceperea urmaririi penale cand din cuprinsul actului de sesizare.../.../nu rezulta vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prevazute la art 10 cod procedura penala. Exemplu: a fost rapit de martieni si i s-a implantat un CIP (avem sau nu infractiunea de lipsire ilegala de libertate, vatamare corporala? ).
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 15:25
Octogenar, cu casa amenintata.
Sunt sicanat de un executor judecatoresc si de avocatul partii adverse.Am pierdut procese prin acuze mincinoase si grave ale avocatului partii adverse.Ca urmare a sentintelor care au hotarat executari banesti si obligatii de a face,multe care nu erau necesare,executorul mi-a administrat esalonat multe executari banesti,enorme pt. mine,achitate integral,la fiecare somatie.Pentru toate obligatiile,toate minore, efectuate si ele,constatate de executor si in prezenta avocatului advers,dar pe care ei nu le recunosc si executorul amana scoaterea de la Oficiul de Cadastru si Publicitare Imobiliara a notificarii locuintei mele. La o intrvedere anterioara,executorul mi-a spus textual:"PANA LA URMA TOT TI-O IAU!".Din repetatele somatii banesti, nu disting daca parti din sumele globale nu sunt incifrat repetate.Cum trebuie sa actionez in faza unui eventual proces de contestare? Repet,ca AM ACHITAT INTEGRAL DATORIILE BANESTI.
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:10
In situatia in care dumneavoastra ati achitat toate sumele la care ati fost obligat prin hotararile judecatoresti la care faceti trimitere, precum si cele ocazionate de executarea acestora si ati observat ca demersurile executorului judecatoresc nu inceteaza, urmarind abuziv preluarea proprietatii casei dumneavoastra, va puteti adresa Politiei sau Parchetului cerandu-le sa verifice legalitatea activitatii respectivului executor. Daca acesta din urma si-a depasit atributiile ori a actionat dincolo de limita legii, el va putea fi tras la raspundere pentru abuz in serviciu.
Luni, 08 Aprilie 2013, 23:19
COTUL CODULUI
Inregistrarea sesizarii penala ca dosar penal este obligatorie sau la latitudinea parchetului ? Unde este reglementata situatia in cod ?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:19
Pentru Cristi Sandu: De-a lungul timpului, am aparat persoane care aveau nevoie de servicii avocatiale in dosare penale fara sa le percep onorariu (pro bono), atunci cand am remarcat ca li se face o nedreptate "strigatoare la cer" si ca nu au mijloacele materiale necesare pentru a angaja un avocat sau atunci cand a fost vorba despre colegi. Aceste lucruri le-am facut din proprie convingere. Pe de alta parte, Decanul Baroului poate delega avocati care sa asigure asistenta juridica gratuita persoanelor care fac dovada ca nu au mijloacele materiale necesare pentru a-si angaja un aparator. Evident, aceste situatii nu trebuie confundate cu asistenta juridica din oficiu (acele cazuri cand asistenta juridica este obligatorie si invinuitul sau inculpatul nu-si angajeaza avocat ales) ale carei costuri sunt suportate de catre stat. De cand sunt Decanul Baroului am aprobat cateva zeci de astfel de cereri.
Marius Striblea Joi, 11 Aprilie 2013, 20:03
Pentru Cotul Codului: In principiu, explicatiile date de Necotul codului sunt corecte. Totusi, cred ca nuanta intrebarii era alta. Daca parchetul poate sa nu inregistreze ca lucrare penala o sesizare pe care cineva o numeste "plangere" sau "denunt" si sa o califice drept "nepenala" (administrativa), solutionand-o ca atare. Acest lucru se poate intampla, de exemplu,daca din continutul sesizarii este vadit ca actiunile sau inactiunile pretins a fi infractiuni, nu se regasesc in vreo definitie legala a infractiunilor.
M Joi, 11 Aprilie 2013, 19:51
w
una Joi, 11 Aprilie 2013, 19:36
rdrf
Cristi Sandu Marti, 09 Aprilie 2013, 17:30
Aparati oameni si fara sa le luati bani? In SUA exista un sistem probono in care amaratii primesc asistenta gratis din partea avocatilor. Nu ma refere la talhari, ca ei primesc un avocat din oficiu, pe banii mei. Un iesean fara bani poate apela la avocatii ieseni? multumesc
Necotul codului Marti, 09 Aprilie 2013, 05:42
Sesizarea organelor de urmarire penala poate fi: 1. plangere, 2. denunt sau 3. sesizare din oficiu...toate reglementate in codul de procedura penala. Cand se sesizeaza din oficiu organul de urmarire penala incheie un proces-verbal. Toate categoriile de... sesizari... sunt reglementate in art 221-227 cod procedura penala
Marti, 09 Aprilie 2013, 21:27
stagiar
Ce programe aveti pentru absolventii de drept si cum le facilitati intrarea mai rapida "in paine", respectiv cum pot acestia sa devina mai repede, pe merit, avocati definitivi? Cati dintre actualii avocati definitivi credeti ca ar trece de examenul de admitere, la felul in care este structurat acum? Exista o revista a meseriei noastre, prin intermediul careia sa ne punem la punct cu ultimele noutati din domeniu? Aveti de gand sa faceti asa ceva in viitor?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 23:09
Completare pentru Eugenia: Atunci cand un client isi angajeaza un avocat in procesul penal, imputernicirea avocatului din oficiu inceteaza, dar acesta din urma are dreptul la o parte din onorariu, conform activitatii prestate (pana la 75 la suta), asa cum prevede Protocolul incheiat intre U.N.B.R. si Ministerul Justitiei. In astfel de situatii, avocatul din oficiu (stagiar sau definitiv) va trebui sa ceara judecatorului cauzei sa faca aplicatia acestui protocol, pentru ca magistratul sa dispuna plata.
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 22:30
Pentru Stagiar: Pentru ca un avocat stagiar sa devina definitiv el trebuie sa promoveze examenul de definitivare, dupa expirarea stagiului. Modul in care se pregateste stagiarul este stabilit de INPPA, structura (prea) distincta de Barou. Aceasta institutie alcatuieste programul de pregatire al stagiarului in vederea definitivarii. Pe de alta parte, acesta activitate INPPA, asupra careia nu vreau sa insist, poate si chiar trebuie suplimentata cu studiu individual continuu, cu o prezenta cat mai activa in instanta si cu un dialog profesional constant desfasurat cu maestrul. Intr-o alta ordine de idei, mi-ar placea sa cred ca oricare dintre membrii Baroului ar putea promova examenul de admitere, asa cum arata el astazi, daca prin absurd, s-ar pune o astfel de problema. In ceea ce priveste publicatia Baroului, se lucreaza deja la primul numar. Ea va purta denumirea "Pro bono" si va cuprinde articole si informatii din toate ramurile dreptului. Sper ca ea sa apara cel putin trimestrial.
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 22:29
Pentru Eugenia Popa: Problema "oficiilor", mai exact repartizarea acestora, a fost multa vreme "de nerezolvat". Din acest motiv, am decis ca aceasta activitate sa fie coordonata direct de mine, pentru a o indrepta. Legat de cei 28 de stagiari care au promovat examenul de admitere in Barou in noiembrie 2012, acestia si-au perfectat actele intr-o perioada de mai multe luni, astfel incat ei au fost "prinsi" in lista de oficii la momente diferite. In schimb, ultima lista pe care am alcatuit-o (la 1 martie 2013) ii include pe toti stagiarii care au dorit sa preia cazuri din oficiu (nu este o obligatie), iar repartizarea dosarelor "la termen" s-a facut strict in ordine alfabetica si fiecare a primit acelasi numar de cazuri. In legatura cu solicitarile de avocati din oficiu care vin zilnic pentru ziua in curs, ele sunt directionate catre acei avocati stagiari care, conform unei programarii anterioare distincte (dar facuta tot in ordine alfabetica), sunt "de serviciu" la data respectiva. Nu validez nicio imputernicire din oficiu care este data altfel decat in acest mod. E adevarat ca in cea de-a doua programare, care-i include pe cei care sunt de serviciu pe zile, poate intra in calcul si elementul aleatoriu, deoarece, statistic, solicitarile de oficii sunt mai dese lunea sau martea, decat sambata sau duminica! In toate cazurile, daca puteti sa-mi indicati o situatie concreta, cand procedurile de mai sus nu sunt respectate intocmai, va rog sa o faceti, contactandu-ma direct, personal, la sediul Baroului sau telefonic.
eugenia popa Miercuri, 10 Aprilie 2013, 21:46
Domnule decan, anul acesta au intrat 30 de tineri ca avocati stagiari.Din nefericire distributia proceselor din oficiu se face aleatoriu:sunt grafice cu zilele de serviciu, dar nu le respecta nimeni.este normal ca un tanar stagiar sa nu fi avut pana acum niciun roces iar altii , care sunt la arondati asa-zisii Maestri, au cate 4-5 procese? 1.Ce criterii de distribuire a proceselor din oficiu aplicati? 2.De ce nu cereti periodic-o data pe luna de la secretariat lista reala cu procesele din oficiu primite de catre stagiarii din nov 2012 ? 3.De ce daca un stagiar a primit un proces , care ia contact cu clientul si instrumenteaza dosarul, il reprezinta si la un ultim termen clientul este coptat de un alt avocat, stagiarul nu mai primeste din oficiu niciun leu? Va rog sa-mi raspundeti punctul la apectele semnalate ,
Sambata, 31 August 2013, 08:09
simona
Buna ziua domnule Striblea. in anu 2011 am cumparat un apartament cu drept de habitatie viagera....am fost de acord ca sal cumpar dar persoana care am cumparta apartamentu mai avea o locuinta , ma lasat sa locuiesc in apartamentu pe care la-m cumparat cam un an si jumatate dupa care ma-m trezit ca ma dat in judecata ca nu respect clauzele din contract (vanzatoru nu mea zis nici o data sa plec din apartament ca eu plecam de voie buna) ,ma-m prezentat la proces si am invitato in sai predau apartamentu cu bunurile din casa cu proces verbal. Dupa cateva luni mam trezit ca ma dat in judecata ca nu iam dat bani pe apartament cu toate ca eu iam respectat toate clauzele din contract. Va vor sa ma cu sfaturi. VA MULTUMESC ANTICIPAT
Duminica, 28 Iulie 2013, 21:17
cojocaru cristina
donmule avocat cum as putea si eu ocupa un mic post de munca la Palatul de justitie in Iasi eu,avand doar studii liceale in prezent?VA MULTUMESC ANTICIPAT PTR RASPUNSUL PE CARE-L ASTEPT.
Joi, 11 Aprilie 2013, 10:40
alexandru catalin
Buna ziua domnule Striblea, sora mea are o decizie definitiva si irevocabila (din 2006!!!) de punere in posesie a unui 1 ha pamant pe raza com Rediu de catre Primaria Com. Rediu Jud Iasi...acestia din urma refuza permanent sa puna in aplicare aceasta hotarare...va mai aduc la cunostinta ca in urma unei audiente la Prefectul de Iasi ...Prefectul a emis o adresa catre Primaria Com Rediu in care i se cere sa puna in aplicare acesta hotarare definitiva si irevocabila!!! Ce mai putem face in aceasta situatie??? Sa dam statul in judecata(in tara ...la CEDO)? Sa ne adrsesam unui executor judecatoresc? Va multumesc. Cu stima
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:22
Pana sa va adresati la C.E.D.O. (procedura lunga si complicata, dar care nu trebuie, totusi, omisa), aveti la indemana sesizarea organelor de urmarire penala din tara. Toate persoanele care refuza, cu rea-credinta, sa puna in aplicare hotararea judecatoreasca la care faceti trimitere, se fac vinovate de abuz in serviciu si nerespectarea hotararilor judecatoresti.
dana Vineri, 12 Aprilie 2013, 07:43
marius striblea a scris carti pe drept civil! nu cred ca exista in Iasi, sau in Moldova, vreun avocat care sa-i dea lectii lui Marius Striblea despre orice ramura a dreptului. Asa ca, mai bine taci, decat sa vorbesti aiurea fara sa stii!
Pentru Alexandru Catalin Joi, 11 Aprilie 2013, 12:56
Sa stiti ca dom. Striblea nu stie fond funciar , nu a intrat niciodata in astfel de procese , el le are doar cu penalul , nu stie litigii pe dr. civil , nici nu i-a astfel de procese . Asa ca nu te astepta la raspuns , nici el nu stie pentru el , trebuie sa intrebe pe altii ...............................
Joi, 11 Aprilie 2013, 11:19
marian
Ce e de facut pentru ca patronii sa incheie contracte serioase? Sunt tanar, cu studii superioare, am lucrat ba la negru, ba pe drepturi de autor, ba pe jumatate de norma. Cand am fost dat afara, nu am avut drept la somaj, ca nu aveam in acte 12 luni lucrate. Vechimea nu se aduna, pensie probabil nu voi avea, sau voi avea aproape de 0, un ajutor social. Timpul trece, dar patronii spun ca daca nu imi convine situatia, sunt alti 100 ca mine la usa, care asteapta sa munceasca. Se poate face ceva? Reclamatiile ar ajuta? Exista vreo speranta de lege? La pensie sa mai spere tinerii?
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:30
Principala dificultate decurge din legislatia romaneasca, legislatie care, din pacate, nu incurajeaza angajatorii sa incheie contracte de munca, ci sa recurga la "artificii" cum ar fi contracte pe drepturi de autor, conventii civile sau, uneori, sa intre chiar in zona penalului, angajand "la negru". Toate aceste situatii pot fi aduse la cunostiinta Inspectoratului Teritorial de Munca, precum si a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.
NAŞU Joi, 11 Aprilie 2013, 13:56
Pt. că ne e frică de ce perle scoateţi; cu deosebită stimă pt.zelul de care daţi dovadă.
UNBR - BAROURI PARALELE Joi, 11 Aprilie 2013, 12:52
Cand stiti f. bine ca la nivel national functioneaza doua Uniuni a Barourilor , ca asta e o realitate , in toate instantele din din tara sunt avocatii imbracati in roba de la BOTA , dvs . de ce va temeti ? S-a vazut ca sunteti stresat de adversari , ce se intampla ? Cand in toate institutiile din tara exista competitie , voi de ce refuzati ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Vineri, 31 Ianuarie 2014, 21:48
vlad-cristian
Bună seara. Domnule profesor, vă rog să îmi spuneți câteva cuvinte despre o situație, în care mă aflu. Am fost plecat cu soția și copilul în Spania în 2005. În urma deteriorării relației, dar și a situație materiale(nu mai aveam muncă) m-am întors,singur, în 2009.Soția și copilul au rămas în Spania. În 2012 am fost chemat la procuratură și mi s-a pus în vedere că sunt urmărit pentru neplata pensiei alimentare pe care o datorez, și aș putea fi acuzat de abandon...Știam doar din conversații telefonice cu soția, că ar fi obținut divorțul în 2010. Am explicat doamnei procuror că deși știam că trebuie să plătesc o pensie alimentară(în urma unui demers al soției în vederea separației) de 150 de euro, nu am fost în stare să o plătesc, fiind un salariat ordinar cu 600 și 1000 ron lunar(salariile din România, am lucrat în 2 locuri). Am și studiat în tot acest timp -(facultate și master)- dna procuror cerându-mi adeverințe pt. aceaste studii(facultatea am plătit-o).Însă tot dânsa mi-a spus că ...nu se va termina...până fosta soție(între timp am obținut și eu un exemplar al hotărârii judecătorești a divorțului- din Spania). Am înțeles că pentru a reduce cuantumul pensiei alimentare ar trebui să deschid eu proces...Oricum, nu aș avea bani de niciunele, fiindcă între timp m-am lăsat de serviciu și m-am apucat de facultatea de drept. Doresc să termin această facultate și să realizez ceva în acest domeniu. Oricum dacă aș munci pe un salar mediu/modic etc. nu aș reuși să returnez suma pe care o datorez. Deși pare un pic imatur (am citit mai jos că se poate face inclusiv pușcărie pentru neplata a 2 luni de pensie alimentară) preocuparea mea ar fi în ce măsură m-ar afecta această situație pe parcursul celor 4 ani de studiu și mai ales în cazul în care aș reuși să trec de probele de la INM(știu că pare imposibil) fiindcă se cere starea civilă și se verifică reputația, se analizează comportamentul. Credeți că o eventuală amendă pentru neplata pensiei alimentare ar afecta reputația astfel încât să fiu respins ? Nu vă pot pune doar o întrebare...Ce puteți spune referitor la situația aceasta? Vă mulțumesc.
vlad-cristian Vineri, 31 Ianuarie 2014, 21:56
Erată: Însă tot dânsa mi-a spus că ...nu se va termina...până ce fosta soție(între timp am obținut și eu un exemplar al hotărârii judecătorești a divorțului- din Spania) nu va retrage ceea ce a început (?eu nu știu despre ce demers început e vorba).
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 22:26
maria
Buna ziua. Unde sa il reclam pe sotul meu care dupa divort nu plateste pensie alimentara si nici cheltuielile de judecata nu le-a platit asa cum a hotarat instanta. Au trecut cateva luni de la proces. Cum procedez? Va multumesc.
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:11
Neplata, cu rea credinta, a pensiei de intretinere la care o persoana a fost obligata prin hotarare judecatoreasca, timp de doua luni consecutiv, constituie infractiunea de "abandon de familie" incriminata si pedepsita de articolul 305 alineatul 1, litera c din Codul penal, fiind prevazuta cu o pedeapsa intre 1 si 3 ani de inchisoare sau amenda. In acest sens, trebuie sa va adresati Politiei cu o plangere penala in care sa aratati sutuatia de fapt si la care sa atasati hotararea judecatoreasca despre care ati scris. Legat de cheltuielile de judecata pe care sunteti indreptatita sa le recuperati conform deciziei instantei, va puteti adresa unui executor judecatoresc.
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 13:58
mihai
Bună ziua dle avocat. Situaţia mea este următoarea: Sunt beneficiarul unei Sentinţe civile definitive şi irevocabile a Judecătoriei Iaşi,în care obligă Comisia Locală de Fond Funciar să întocmească actele premergătoare emiterii titlului de proprietate(reconstituită în baza unei Sentinţ€ civile definitive şi irevocabile a Judecătoriei Iaşi) privind o suparafaţă de teren aşa cum prevede H.G.nr.890/2005.În urma cererilor depuse către Comisia Locală de Fond Funciar(CLFF) de a îndeplini această obligaţie,acestea au rămas fără răspuns.În continuare am procedat la executarea silită prin obligaţia de a face a CLFF care au refuzat invocat diferite motive care nu au legătură cu cauza,rămânând astfel fără efect. În continuare,am depus plângere penală pentru abuz în serviciu(art.246 c.p) împotriva reprezentanţilor CLFF care este în faza de cercetare şi am intentat acţiune civilă pentru amendarea civilă şi daune-interese(art.580,ind.3 c.proc.civ.). Întrebarea la care aştept soluţia este: 1.cu toate aceste demersuri legale menţionate,cum si cine poate totuşi sa oblige CLFF să întocmească actele premergătoare emiterii titlului de proprietate pe suprafaţa de teren în cauză,aşa cum a fost stabilit printr-o Sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă? 2.este şi altă cale(acţiune civilă),de ex.o Hotărâre care să ţină loc de titlu de proprietate pentru suprafaţa de teren reconstituită tot prin Sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă? Vă mulţumesc anticipat!
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:10
In ceea ce priveste problema dumneavoastra, dupa cum am aratat si intr-un alt raspuns, apreciez ca este necesara o consultatie juridica, sens in care va rog sa ma contactati incepand cu data de luni, 15 aprilie 2013. Evident, consultatia va fi gratuita.
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 11:02
Mogo
Baroul Iasi este impartit in doua? Lupii batrani si lupii tineri? Care este tabara cea mai puternica? Cand ati fost ales decan de ce s-a spus ca ploile erau aranjate dinainte? Ca lumea ar fi fost in stare de orice numai sa scape de Mogos?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 23:36
In opinia mea, Baroul nu este impartit in doua tabere. Nu exista nici "lupi tineri", nici "lupi batrani". Baroul e mai unit ca niciodata pentru ca, desi avem si voci disonante (normale si utile in democratie), astazi ne-am impus idealuri general impartasite pe care ne straduim sa le atingem.
crin Joi, 11 Aprilie 2013, 22:42
Mogos nu mai reprezinta nimic, este hilar sa crezi ca au pus umarul sute de avocati doar ca sa scape de neica nimeni ala.
Miercuri, 10 Aprilie 2013, 10:25
danut
Am o hotarire definitiva unde am de recuperat Un Ha de padure pe raza jud. Botosani si de aproape un an si jumatate cei din cadrul comunei Rauseni cit si cei de la ocolul silvic Trusestii BT.ma tot amina ca sa vina actele de la consiliul judetean, ca este vremea rea si nu se poate intra pe teren, ca si-a rupt piciorul Padurarul etc. Eu insist telefonic dar cei in cauza s-au familiarizat cu raspunsurile si tot ma amina...Va rog sugerati-mi dvs. ce mai am de facut,,, ca am cheltuit mai mult decit cu procesul cu acestii indivizii ,bugetarii fiind acestia. Asteapta acestia perioada de prescriptie s-au alte evenimente. Va multumesc!!!!
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 23:22
Din moment ce aveti deja o hotarare irevocabila, problema care se pune este aplicarea ei, respectiv punerea dumneavoastra in posesie. Incercarile pe care le-ati facut sunt, oarecum, "nejuridice", astfel incat va recomand sa angajati un avocat care sa intreprinda toate demersurile legale in acest sens. Cheltuielile pe care le veti face, dovedite cu chitante, vor putea fi recuperate de la cei care se fac vinovati de nepunerea in aplicare a unei hotarari judecatoresti. Poate ca o solutie legislativa pentru viitor ("de lege ferenda") ar fi modelul englez conform caruia statul, dupa ce da hotarari prin magistratii sai, se preocupa, din oficiu, de punerea acestora in aplicare, cu ajutorul institutiilor abilitate.
Marti, 09 Aprilie 2013, 21:24
adi
Am citit tot aixci, in ziar, ca exista niste dispute in cadruyl institutiei pe care o conduceti. Cum va explicati ca unii dintre avocatii mai in varsta au o problema cu dvs.? Care ar fi explicatia pentru faptukl ca unii avocati din alta generatie decat a dvs. isi doresc posturi inalte in barou?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 22:28
Aparent paradoxal, in Barou nu exista un conflict intre generatii. Exista doar unii (putini, de altfel) care, prea vocali, "decuplati" de la "butoiul de miere", nu accepta asta. Ei nu stiu ca cine vrea sa fie conducatorul unei institutii ca a noastra trebuie sa o faca "pro bono", doar in interesul acesteia, punand mai presus avocatura decat propria persoana. De asemenea, ei sunt deranjati de faptul ca, de la o vreme, intrarea in Barou se face pe criterii de transparenta si competenta, nu in raport de eventuale "prestatii" materiale ale candidatilor. Daca exista vreun conflict, acesta este intre valorile impartasite de unii sau altii. In ceea ce priveste functiile din Barou (decan, prodecan, consilieri etc.), la ele se accede doar prin alegeri, asa incat, oricine doreste poate candida.
Marti, 09 Aprilie 2013, 21:21
alexandra
Exista vreun program de consiliere gratuita, periodica, bineinteles, prin care sa veniti in ajutorull oamenilor sarmani, care poate, mai ales acum, in timpde criza, nu au bani sa achite si ora aia sau jumatatea aceea de ora de consiliere la un avocat? Credeti ca ar trebui sa introduceti un sistem prin care avocatii sa reprezinte in cariera lor macar un iesean pe gratis? Exista avocati in tara care mai reprezinta oameni si fara bani, in Iasi exista asa ceva?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:28
Am aratat cu ocazia unui alt raspuns ca, de-a lungul carierei, am aparat oameni sarmani confruntati cu grave nedreptati. Aceasta activitate nu poate fi prestata, din pacate, foarte des de niciun avocat. Totusi, eu am vazut acest lucru la maestrul meu atunci cand eram in primii ani de avocatura, l-am facut la randul meu si i-am invatat pe toti cei care au trecut prin cabinetul meu (stagiari, colaboratori etc.) sa-l faca atunci cand vor crede de cuviinta. Prin urmare, mai multi avocati au fost ori sunt dispusi sa ajute.
Marti, 09 Aprilie 2013, 17:33
Iulian Sabdu
Aparati gratis oamenii sarmani? In SUA exista un sistem probono in care amarastenii sunt aparati gratis de un avocat milos. La noi stiu ca doar talharii primesc un avocat din oficiu, pe banii mei. Dar ieseanul de rand, cocosat de datorii si cu un proces peste noapte pe cap poate spera la un avocat fara sa i se mai ia bani?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:27
La o intrebare similara am raspuns deja.
Marti, 09 Aprilie 2013, 14:22
Ioan Ciprian FELEA
Stimate domnule Striblea, Bunicul meu a facut un testament inainte de a parasi aceasta lume si a avut ca martori persoane care au semnat acest testament. Totul se petrece in 1960. Ulterior, dupa 1990, testamentul a fost atacat in instanta si dorinta bunicului a ramas la nivel de dorinta exprimata si scrisa, cu toate ca in urma verificarii penale efectuate de procuratura asupra documentului testament acesta s-a dovedit a fi autentic prin prisma confirmarii de catre martorii ramasi in viata cat si a expertizei grafologice efectuate. Rugamintea mea catre dumneavoastra este sa imi oferiti cateva sugestii si directii de urmat pentru a imi clarifica mie insumi situatia cat si pentru a putea face implinita dorinta exprimta prin testament. Va multumesc anticipat.
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 21:27
Va rog sa ma contactati la sediul Baroului, incepand cu data de 15.04.2013 (luni), deoarece este necesar un dialog, nefiind suficient un raspuns sec si general. Evident, consultatia va fi gratuita!
Marti, 09 Aprilie 2013, 21:29
avocata
Anul acesta aveti de gand sa pastrati tradfitia cu ziua avocatului iesean? cred ca a fost o idee stralucita si sper ca traditia se va pastra! suntem una dintre putinele "bresle" fara un simt de unitate, dezbinata. Nu credeti ca astfel de evenimente ne-ar mai apropia un pic?
Marius STRIBLEA Joi, 11 Aprilie 2013, 22:59
Ideea unei Zile a avocatului iesean a fost pusa in practica si tinde sa devina o traditie. Pe langa petrecerile tematice Lawyers Party, Christmas Lawyers Party si Lady Lawyers Party care au fost organizate, intentionam sa initiem si alte evenimente cu ocazia Zilei avocatului (prelegeri, simpozioane, comunicari stiintifice s.a.m.d.). Tocmai ideea de unitate si nevoia de a ne cunoste intre noi cat mai bine au stat la baza acestui demers.
Joi, 11 Aprilie 2013, 10:00
elena popa
In anul 2000 am pierdut un apartament prin multe nereguli si cu ajutorul judecatoaei care a favorizat partea adversa. Ulterior am obtinut o hotarare privind dobanzile calculate ca fiind nelegale si s-a specificat procentual modalitatea de calcul. Avand in vedere timpul scurs va intreb daca se mai poate face ceva ? Multumesc
Marius STRIBLEA Duminica, 14 Aprilie 2013, 12:13
In cazul dumneavoastra va trebui verificat daca, intre timp, din 2000 si pana astazi, nu a intervenit prescriptia extinctiva. In principiu, termenul de prescriptie este de 3 ani. El "curge" de la data scadentei unei datorii (obligatii de plata) si poate fi suspus intreruperii sau suspendarii, in anumite cazuri. Va trebui sa se verifice eventuala indicenta a acestora in cazul dumneavoastra concret.
andrei Vineri, 12 Aprilie 2013, 08:28
multumesc pentru raspuns !

Ultima ora

editorial

O acuzaţie extrem de gravă

Cosmin PAȘCA

O acuzaţie extrem de gravă

Dacă a minţit, fostul preşedinte trebuie să plătească scump momentul de iresponsabilitate. Dacă nu a minţit, e vai de noi.

Filmuletul zilei

opinii

Despre ingrat

Codrin Liviu CUȚITARU

Despre ingrat

E acel mărinimos care, prin acţiunile lui altruiste, a pus, de la bun început, problema apariţiei - fie şi ipotetice - a gratitudinii la un moment dat (în timp). Generosul respectiv a stârnit întreaga tevatură, prin obsesiile sale caritabile şi neegoiste.

Oraşul din octombrie (II)

George ŢURCĂNAŞU

Oraşul din octombrie (II)

Nu are sens să demontăm aici miturile urbane (sau nu), ce alimentează această centrifugă a inteligenţei din regiunea noastră spre alte zări, când resorturile acestei mobilităţi ţin mai degrabă de imaginea de marcă negativă a Moldovei, construită cu meticulozitate în cadrul diverselor geometrii teritoriale ale României şi inoculată moldovenilor timp de decenii: la Bucureşti e centrul, Ardealul e civilizat,Banatul e fruncea. 

Un apanaj de sinucigaş

Ghenadie NICU

Un apanaj de sinucigaş

Presa, în enclave cum e asta care se pretinde stat independent, e o bâtă la dispoziţia politicului, un mercenariat în fond. Un fel de serviciu de presă, pe zeci de parohii, toate cu moţ, desigur, afectând echidistanţa, libertatea de opine, drapată, într-un cuvânt, sub stratul acesta colorat şi, vai (deşi prin părţile locului nici nu se poate altfel), cât se poate de emfatic.

pulspulspuls

Cine plânge la Iaşi după ieşirea lui Vlaga în bălăriile politichiei

Cine plânge la Iaşi după ieşirea lui Vlaga în bălăriile politichiei

Precipitaţii abundente cu lacrimi mari şi rotunde la mal cică s-ar fi înregistrat ieri într-un anumit berou de sinator de Iaşi, dar şi într-unul de advocat fost prifect şi stripăr, stimaţi telexpectatori. 

Caricatura zilei

Spitalul de urgenta

 

Editia PDF

Bancul zilei

Un individ isi ia ziarul dimineata sa-l citeasca. La rubrica decese e un anunt in care scrie ca a murit. Isi ia telefonul si isi s (...)

Blogurile ziarului

Jup

Jup

Intrebarea zilei

Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

vezi raspunsuri

Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.