Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bat ruşii Siria ca să priceapă NATO?

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

De ce a trimis Putin armata în cel mai mare poligon de tir din lume.

A cui este Siria? Depinde pe cine întrebi. La patru ani şi jumătate de „Primăvara arabă”, cea mai mare parte a ţării e sub dărâmături. Nici siturile arheologice n-au scăpat. Toată lumea omoară pe toată lumea şi fiecare individ înarmat distruge ce mai găseşte de făcut praf.

Un singur lucru este limpede: Statul Islamic e duşmanul tuturor. Armata lui al-Assad îl atacă dinspre vest, armata irakiană îl presează dinspre est. De sus, militanţii săi sunt vânaţi de dronele americane, de avioanele şi rachetele ruseşti, de avioanele franceze şi britanice. Şi totuşi, Statul Islamic e tot acolo. Ba chiar apar veşti că ar fi început o ofensivă cine ştie pe unde, că a mai aruncat în aer un templu străvechi, că a masacrat câţiva nenorociţi sau că a pus la cale atentate prin capitalele unor ţări precum Turcia sau Rusia. Ceva nu e în regulă: cum de mai rezistă ISIS?

Există însă un antecedent în istoria apropiată, de o anvergură mult mai mică, dar care arată acelaşi lucru: fără forţe terestre, dominaţia aeriană nu este suficientă. Armata sârbă a demonstrat acest lucru în 1999, când, cu tot bombardamentul NATO, a provocat în doar câteva săptămâni exodul a sute de mii de albanezi din Kosovo. Belgradul şi-a retras trupele din provincie doar după ce Alianţa Nord-Atlantică a atacat ţinte sensibile din Serbia – poduri, sediul televiziunii de stat, clădiri guvernamentale, depozite petroliere. Statul Islamic nu are asemenea obiective de luat în vizor, astfel că bombardamentele aeriene par mai degrabă un concurs de tras la ţintă intrat demult în prelungiri.

Intervenţia Rusiei a tulburat apele acestui război de uzură. Ba, pentru ca surpriza să fie totală, ruşii au inaugurat cu acest prilej rachetele lor de croazieră. Cu atâţia beligeranţi, cine mai poate şti care în cine trage? Războiul civil din anii ’40 din Spania a fost de-a dreptul elegant faţă de aglomeraţia din aceste zile din Siria. În Spania, fiecare şi-a reglat tirul înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, ruşii susţin că nu ne aflăm în pragul celui de-al treilea, deşi nu se sfiesc să ameninţe inclusiv România din când în când – chiar dacă o fac cu jumătate de gură, şi nu în mod foarte oficial.

Momentul intrării ruşilor în joc, de partea lui al-Assad, a fost atent calculat: Statele Unite sunt în febra identificării candidaţilor la Casa Albă, la capătul a două mandate prietenoase cu toată lumea ale lui Obama; NATO, deşi legată la cap cu alt război fără sfârşit – cel din Afganistan, trebuie să stea cu un ochi şi pe estul Ucrainei; Turcia, ţară membră NATO, a fost lăsată să se descurce cu aproape două milioane de refugiaţi, dar între timp a decis să atace kurzii din Irak. Prin urmare, Moscova are suficient timp şi spaţiu de manevră pentru a-şi atinge interesele. Pentru moment, cel mai important obiectiv pare a fi obţinerea unei baze militare navalepermanente în Mediterana şi a unui cap de pod solid în Orientul Mijlociu, care să supravieţuiască eventualei căderi a lui Assad. Dar chiar şi aşa, e greu de crezut că ruşii se vor mulţumi cu atât, mai ales că nu va încerca să-i dea nimeni afară de acolo.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri