Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alergătoarea română s-a oprit în semifinale, deoarece vedetele probei feminine de 400 m s-au trezit brusc. Noi surprize la Campionatele Mondiale de atletism de la Beijing

GALERIE
felix-allysonrudisha
  • felix-allyson
  • rudisha
- +

 

 
 
Speranţele unei calificări în finala probei de 400 m de la Campionatele Mondiale de atletism de la Beijing pentru tânăra noastră atletă Bianca Răzoi s-au spulberat. Vedetele probei, care s-au menajat în serii şi-au arătat valoarea şi Bianca n-a mai putut să le ţină piept. Campioană europeană în întrecerile de juniori U23, în acest an, Bianca Răzor a avut al doilea timp de reacţie la start (0,167), după mega-vedeta Allyson Felix (0,154) - campioană olimpică la 200 m - dar încă din prima jumătate a cursei s-a văzut că tempoul tricolorei nu este acelaşi cu cel al marilor favorite.Americanca a trimis un semnal puternic tuturor urmăritoarelor la capătul cursei: şi-a îmbunătăţit cel mai bun timp al sezonului, oprind cronometrul la 49,89 s. Shericka Jackson - reprezentanta Jamaicăi învinsă de Bianca în serii - şi-a corectat cea mai bună performanţă a carierei de la 50,31 s la 50,03 s, demonstrând că discuţia îmbufnată cu antrenorul, de la capătul zilei de ieri, a ajutat-o. Toate cele cinci sportive care au terminat cursa înaintea Biancăi s-au autodepăşit: Allyson Felix (locul I) şi Novlene Mills (Jamaica - locul III, calificată “la timp”, 50,47 s) au semnat noi recorduri stagionale, iar Shericka Jackson (Jamaica - locul II), Natalia Pîhîda (Ucraina - locul IV) şi Anyika Onuora (Marea Britanie, locul V) şi-au stabilit noi timpi de referinţă. În clasamentul general al timpilor din semifinale, Răzor a încheiat pe poziţia a 13-a. Finala se arată extrem de interesantă. Mâine, englezoaica Christine Ohuruogu va încerca să devină prima triplă campioană a probei de 400 m plat - similar performanţei reuşite luni de regina sprintului, Shelly-Ann Pryce, la 100 m.Allyson Felix, triplă campioană mondială la 200 m, vizează prima coroană mondială şi aşteptările sunt că şi-o va adjudeca.  Shaunae Miller (Bahamas), Christine Day, Stephanie McPherson, Novlene Mills (Jamaica), Phillys Francis (SUA).
Duelul de la distanţă dintre cei doi corifei ai sprintului, Usain Bolt şi Justin Gatlin a continuat la 200 m, însă în serii, ambii alergători s-au menajat profitând de valoarea mdestă a colegilor de serie. Bolt care, la suta de metri, a stat cuminte în restul sezonului, şi-a câştigat seria cu 20,28 s, iar Gatlin (autor al unui aiuritor timp de 19,51 s în 2015) s-a mulţumit cu 20,19 s. Nu miră, deci pe nimeni că timpul cel mai bun din serii a fost obţinut de turcul de origine azeră Ramil Guliev, care a oprit cronometrul la 20,01 s.
 
 
Un kenyan câştigă 400 m garduri
Ieri, la Beijing s-au disputat şi cinci finale, două la probe tehnice şi trei de pistă. La disc, liderul mondial al sezonului, cubaneza Denia Caballero a luat “maul” celorlalte concurente cu o lansare de 69,28 m, încă din prima încercare, iar campioana mondială şi olimpică Sandra Perkovic (Croaţia) ar fi rămas fără medalie, dacă n-ar fi realizat o aruncare de argint în ultima tentativă cu 67,39 m. Cu un rezultat modest de 62,67 m, germana Nadine Müller s-a clasat pe locul III. La săritura în lungime, chinezii îşi puneau mari speranţe prin trioul Wang Jainan - Gao Xinlong - Li Jinzhe, care promitea să acapareze podiumul, însă cel mai tare s-a dovedit, ca la Olimpiadă, s-a dovedit britanicul Greg Rutherford (8,41 m). Ultimele încercări (8,20 şi 8,24 m) l-au propulsat pe australianul Fabrice Lapierre pe treapta a doua, în timp ce Wang a rămas pe locul III cu 8,18 m. 
Cu o mare supriză s-a încheiat finala probei de 400 m garduri, încheiată în premieră cu victoria unui alergător kenyan, Nicholas Bett şi nu oricum, ci cu o performanţă de record stagional mondial, 47,79 s. Rusul Denis Kudriavţev a încheiat al doilea cu 48,05 s, în timp ce Jeffrey Gibson (Bahamas) a luat bronzul cu 48,17 s. Americanii au ratat podiumul: peste dublul campion mondial Kerron
Clement au trecut anii, iar Michael Tinsley s-a împiedicat pe linia dreaptă şi a încheiat ultimul. Proaspăta recordmană mondială, Genzebe Dibaba (sora mai mică a legendarei Tirunesh) a câştigat cursa de 1.500 m, în 4:08, 09, în faţa kenyencei Faih Kipyegon şi a olandezei (tot de origine etiopiană) Sifan Hassan. În fine, revenit după o accidentare, campionul olimpic din Kenya, David Rudisha, şi-a arătat clasa în finala de 800 m, câştigând cu 1:45,84 în faţa a doi alergători europeni, polonezul Adam Kszczot şi bosniacul Amel Tuka, autorul celui mai bun timp al anului.
Astăzi, veteranul echipei României, Marian Oprea, va încerca începând cu ora 5:00 să se califice în finala la triplusalt. Finalele zilei sunt: prăjină feminin (14:00), suliţă masculin (14:05), 400 m garduri (15:10), 3000 m obstacole feminin (16:00) şi 400 m masculin (16:25).
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri