Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bietul Ponta

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Nici premierul paravan, dar nici preşedintele detaşat nu pot spune pe ce criterii vor fi selectaţi refugiaţii deturnaţi spre taberele din ţara noastră.

De neînţeles ieşirea de săptămâna trecută a lui Ponta, continuată de ministrul său de Externe cu şi mai puţină inspiraţie. Premierul a găsit cu cale să iasă la atac după ce Ungaria a anunţat că gardul de sârmă ghimpată pe care l-a construit la graniţa cu Serbia va continua câţiva kilometri pe hotarul cu România şi pe frontiera cu Croaţia. Prim-ministrul român s-a făcut foc şi pară, în timp ce croaţii nici nu s-au uitat în gura ungurilor. De ce această iritare, mai ales că valul de refugiaţi – de care Ungaria se apără acum în spatele gardului – ocoleşte de departe România?

Sunt mai multe explicaţii. Prima ar fi că, în istoria recentă românească, tema naţionalismului a stârnit mai multe patimi decât alte subiecte, poate cu adevărat mai importante. Iar Ponta are destule pete pe care le-ar dori uitate de lume, de la plagiat până la dosar penal, ba chiar şi o nevastă şi un socru strecuraţi pe joburi călduţe în timpul mandatului său de premier. Toate acestea în văzul lumii, într-o atitudine de sfidare fără precedent de la clanul Ceauşescu încoace.

A doua explicaţie ar putea fi că bietul Ponta speră la o mângâiere pe creştet de la mai-marii UE. Greu de crezut. Deşi România s-a alăturat iniţial statelor din estul Europei care au înfruntat ameninţările greilor de la Bruxelles, premierul a găsit cu cale să întoarcă armele când nimeni nu-i calcă hotarele. La ce bun? Acest lucru nu ne va aduce mai aproape de acordul Schengen şi nici nu va aşeza România pe axa Berlin-Bruxelles într-o poziţie mai bună decât Ungaria. Bietul Ponta nu poate pricepe că, spre deosebire de el, omologul lui de la Budapesta ştie foarte bine cum să-şi apropie poporul. Victor Orban a înţeles perfect şi cât de mult poate întinde coarda în faţa celor de la Bruxelles, ceea ce Ponta nu e în stare nici în fruntea plutonului său de generali, de socri şi de operaţi la genunchi.

Poate că bietul Ponta crede că oţărâtul lui vitejesc la Orban va avea efectul urletelor suporterilor de pe stadion, în meciurile cu naţionala Ungariei din preliminariile Euro 2016: selecţionata României va juca ultimele două meciuri cu porţile stadionului închise şi cu tribunele goale. Numai că meciul cu greii UE, deşi jucat cu frontierele închise, va avea tribunele umplute cu forţa.

Va fi în ciuda a ceea ce bietul Ponta susţinea cu îndârjire acum două săptămâni, la fel ca inocentul Iohannis, şi anume că România nu poate primi mai mult de 1800 de refugiaţi. Până la urmă, vor fi mult mai mulţi, după cum se va bate astăzi cu pumnul în masă la Consiliul European. Nici bietul Ponta, dar nici măcar Iohannis – cel care reprezintă acum România la Bruxelles –, nu pot spune cine va decide şi pe ce criterii vor fi selectaţi refugiaţii deturnaţi spre taberele din ţara noastră. Tabere care, după cum o arată traseele migratorilor spre vestul şi nordul continentului, s-ar putea numi mai degrabă închisori. Sigur, nu vor fi precum cele ipotetice ale CIA, dar chiriaşii tot vor vrea să evadeze cu prima ocazie. Dacă nu în sezonul rece, atunci în mod cert la primăvară. Când, dacă inculpatul Ponta va fi tot în scaun, e foarte posibil ca toată graniţa cu Ungaria să aibă un gard cum nici înainte de 1990 nu era. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri