Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bloc de 6 etaje într-o zonă de case? Proiectul imobiliar care i-a revoltat pe locuitorii din centru

GALERIE
proiect
  • proiect
- +

Peste 20 de familii care locuiesc pe străzile Moldovei, Malu şi Cometei se împotrivesc construirii unui imobil în zonă. „Noi stăm aici de zece ani şi în 2004 ne-am construit casa. Dacă el ridică aici şapte niveluri, noi nu mai vedem nimic”, spune o ieşeancă din zonă. Unul dintre investitori susţine că blocul va avea cel mult 4 etaje. Arhitectul şef Tudor Vericeanu afirmă că prin PUZ se poate face şi un turn cu 10 etaje, după cum scria pe panoul de la locul investiţiei. De altfel, aceasta ar fi menţionat în viitorul PUG. “Dezoltarea oraşului tinde în zona respectivă să fie o zonă cu clădiri înalte pentru că am facultăţile în faţă“, arată Vericeanu. Preşedintele Ordinului Arhitecţilor, George Carapanu, are altă părere: “Dacă este o zonă rezidenţială, nu se pot face inserţii cu funcţiuni care produc disconfort şi disfuncţionalităţi care poluează sau produc trafic intens”.

Un scandal imobiliar de proporţii a izbucnit în centrul oraşului. Peste 20 de familii care locuiesc în zona de case din Smârdan s-au revoltat împotriva unui proiect imobiliar care a fost demarat recent. Oamenii se opun construirii unui bloc de 6 etaje printre casele de pe strada Moldovei. Proprietarii au depus deja un memoriu la Primărie şi au trimis adrese la instituţiile responsabile cu avizele pentru a bloca construirea turnului în mijlocul caselor.

Scandalul a început la sfârşitul lunii februarie, atunci când ieşenii care locuiesc în zona de case din spatele străzii Smârdan au fost informaţi printr-un afiş că urmează să se construiască un bloc cu demisol, parter şi şase etaje. Majoritatea vecinilor care locuiesc pe străzile Moldovei, Malu şi Cometei au depus un memoriu la Primărie şi multiple adrese la instituţii responsabile cu avizele de urbanism. Peste 20 de proprietari se împotrivesc vehement ca printre casele lor să fie construit un turn de şase etaje şi solicită să se respecte regimul urbanistic al zonei. „Noi stăm aici de zece ani şi în 2004 ne-am construit casa. Dacă el ridică aici şapte niveluri, noi nu mai vedem nimic. Eu am plătit acest loc, şi casa am plătit-o. Nu se poate aşa ceva. Toţi suntem în aceeaşi situaţie. Nu poţi să-ţi baţi joc de nişte oameni pentru un proiect care nu respectă nimic. Nu se poate aşa ceva. Să-şi facă cu două niveluri plus mansardă cum sunt toate din jur“, ne-a sesizat Magdalena Leca.

Reţelele de utilităţi nu ar suporta un bloc

Locuitorii din zona Smârdan susţin că un astfel de bloc ar afecta pânza freatică oricum ridicată, iar încărcarea cu astfel de construcţii grele va duce la inundaţii în pivniţe şi curţi. Mai mult, în concepţia vecinilor, străzile sunt prea înguste, iar reţelele de utilităţi nu suportă un consum pentru zeci de apartamente. „Până acum patru ani, strada nici măcar nu era asfaltată, abia atunci s-a asfaltat. Când am luat terenul, nu era nici măcar canalizare. Până acum patru ani, zona nu era deloc sistematizată. Este o bătaie de joc. Nimeni nu se opune să construiască o casă, dar nu un bloc“, a reclamat Magdalena Leca. Conform vecinilor, zecile de apartamente care ar urma să fie construite ar transforma cartierul într-o zonă puternic urbanizată, iar casele liniştite cu grădini şi verdeaţă să fie amestecate inestetic printre blocuri. „Tot noi am adus gazul din deal de la Poliţie şi împreună cu patru vecini am plătit vrea 200 de milioane de lei vechi prin 2003 să avem gaz. Acum, că a crescut valoarea zonei, vrea să dea lovitura. Este vorba de un tun imobiliar care s-a dat şi care va fi valorificat prin vânzarea de apartamente“, a spus Florin Băgireanu, un alt vecin afectat de proiectul imobiliar.

Investitor: “Se face ceva elegant care să ridice aspectul zonei”

Pe lângă revolta vecinilor scandalizaţi de proiectul imobiliar, inclusiv proiectul în sine ridică semne de întrebare. Afişul care a revoltat rezidenţii anunţă intenţia de elaborare a unui Plan Urbanistic Zonal pentru construirea blocului. Acestea ar trebui să stea în dezbatere publică pentru ca ulterior să fie aprobat. Iniţiatorii proiectului sunt două familii, Gabriela  şi Oskar Thomas Trufin alături de Marinela Elena şi Viorel Olaru. Unul dintre dezvoltatori este un cetăţean german stabilit de mai mulţi ani în Iaşi. Acesta a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că investiţia va ridica valoarea zonei. „Investiţia se află într-un stadiu incipient. Se face ceva elegant care să ridice aspectul zonei. Mă gândesc că ar fi un câştig pentru zona respectivă, ca şi imagine“, a declarat Oskar Thomas Trufin. Acesta a completat că nu are cunoştinţe de nemulţumirile viitorilor vecini. „Mie personal nu-mi sunt cunoscute niciun fel de obiecţii contradictorii“, a mai spus investitorul.

În privinţa regimului de înălţime, afişul proiectului ridică anumite semne de întrebare. Conform acestuia, pe terenul de 1.000 mp ar urma să se construiască un bloc cu demisol, parter şi şase etaje. Pe de altă parte, Thomas Trufin ne-a declarat că imobilul nu va fi P^6: “Nu intenţionez să construiesc ceva înalt. Maximum patru niveluri“. Conform argumentării de pe panoul care între timp a dispărut, noul PUZ ar urma să modifice inclusiv destinaţia terenului, chiar dacă prin PUG amplasamentul este încadrat diferit: „Conform Planului Urbanistic General al municipiului Iaşi terenul aparţine intravilanului oraşului, zona cu destinaţia CB7-Alte unităţi dispersate existente, acesta ulterior primind UTR-ul Lc1-Locuinţe colective mari şi medii cu P^4 şi până la P^10 niveluri“. Coeficient de utilizare a terenului este 50%, iar înălţimea maximă a construcţiei este 28 de metri. În faţa construcţiei apar prevăzute locuri de parcare, respectiv 14 la nivelul solului şi 35 de locuri în parcarea subterană.

Vericeanu: “Orice se face, se face prin PUZ”

Arhitectul-şef al Iaşului, Tudor Vericeanu, susţine că schimbarea funcţiunii unui teren prin PUZ este permisă. „În PUG-ul vechi erau funcţiuni supra-municipale acolo, iar acum Lc1, locuinţe individuale sau colective mici. De aceea se face PUZ acolo“, susţine Vericeanu. „PUG-ul actual în zona aceea nu permite (n.r. - locuinţe colective mari şi medii), de aceea se face PUZ. Orice se face, se face prin PUZ. Din cauza aceasta se face PUZ“, a mai precizat arhitectul-şef al oraşului. Conform acestuia, investiţia poate fi blocată dacă vecinii nu-şi dau acordul notarial asupra proiectului. Vericeanu a mai spus că viitorul PUG, care ar trebui să intre în vigoare pe parcusul anului, va schimba încadrarea urbanistică a zonei, astfel că PUZ-ul pe strada Moldovei ar veni în preîntâmpinarea acestei intenţii. „Prin actualizarea PUG-ului, propunerea noastră este să fie cu clădiri înalte. Dezoltarea oraşului tinde în zona respectivă să fie o zonă cu clădiri înalte pentru că am facultăţile în faţă“, arată Vericeanu.

În schimb, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Iaşi, este de altă părere. Conform lui George Carapanu, PUZ-urile pot aduce modificări, însă destul de limitate. „Se poate modifica prin PUZ, dar ţinând seama de contextul general. Dacă este o zonă rezidenţială, nu se pot face inserţii cu funcţiuni care produc disconfort şi disfuncţionalităţi care poluează sau produc trafic intens. Presupunând că este o zonă de locuinţe joase, relativ noi, nu zone mărginaşe vechi, sigur că trebuie să ţinem seama şi la funcţiune şi la înălţime. Faţă de un P^1 sau P^2 pot să mai înalţ cu încă un nivel“, a explicat Carapanu pentru „Ziarul de Iaşi“. Conform acestuia „prevederile din PUG trebuie să stea la bază. Presupunând că cel vechi este depăşit, nu putem să facem abstracţie de situaţia actuală a zonei. În cazul zonei Smârdan, nu merg clădiri cu regim foarte mare de înălţime. Având în vedere de caracterul zonei, clădiri mai înalte de patru etaje creează probleme, inclusiv de vecinătate“.

Terenul a apărut în dosarul escrocheriilor imobiliare

Pe lângă aceste neconcordanţe, apar semne de întrebare şi asupra „reputaţiei“ penale a terenului. Suprafaţa de teren pe care se construieşte blocul de şase etaje pare să fie aceeaşi proprietate care a stat la baza dosarul escrocheriilor imobiliare de acum patru ani. Procurorii au destructurat în 2010 o reţea de falsificatori pornind de la plângerea depusă de tocmai de proprietarului terenului de 1.000 de mp, de pe strada Moldovei, numărul 30. Dosarul a fost unul dintre cele mai răsunătoare de la Iaşi, aproximativ 36 de persoane, printre care magistraţi, avocaţi, notari şi angajaţi de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară fiind cercetaţi pentru diverse infracţiuni. Anchetatorii au descoperit în 2010 că Emanuel Osoianu, considerat capul reţelei, şi Ionuţ Bogdan Răduc au plăsmuit contracte false şi au reuşit să vândă mai multe terenuri din Iaşi, primul dintre acestea fiind chiar terenul de 1.000 mp de pe strada Moldovei 30. Proprietatea, aparent părăsită, aparţinea de fapt lui Ionel Toma, încă din 2001. Cei doi invinuiţi ar fi falsificat actele de proprietate pe numele Victoriei Vintilă care era străbunica lui Bogdan Răduc, în vârstă de 96 de ani. Terenul ar fi fost apoi vândut cumnaţilor lui Bogdan Răduc, Florin şi Dana Sterea. Aceştia ar fi făcut apoi un antecontract de vânzare-cumpărare cu un cetăţean român de origine arabă din Bucureşti, contract în valoare de 50.000 de euro. Cumpărătorul ar fi scos terenul la vânzare prin anunţuri la mica publicitate, moment în care adevăratul proprietar a aflat de tranzacţie. Chiar proprietarul Ionel Toma a depus plângeri la Oficiul de Cadastru. Terenul ar fi acum în proprietatea lui Oskar Thomas Trufin care ne-a declarat că nu cunoaşte istoricul amplasamentului. „Foarte recent am achiziţionat terenul. Anul trecut l-am cumpărat de la o persoană fizică. A fost o tranzacţie normală, nu ceva deosebit. Am primit un extras de carte funciară, fără menţiuni“, a mai spus Trufin pentru „Ziarul de Iaşi“.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri