Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Boala cu care trăim toată viaţa: Artroza nu se vindecă, doar se ameliorează!

GALERIE
artroza
  • artroza
- +

Boală degenerativă, artroza apare din cauza degradării cartilajului articular. Consecinţele sunt: durerea, împiedicarea mişcărilor normale şi deformările. Artroza are ca factori declanşatori favorizanţi uzura articulară, suprasolicitarea, supraîncărcarea. Nu se vindecă, dar poate fi ameliorată. Pentru a preveni agravarea bolii este importantă respectarea unor reguli privind activitatea fizică, mişcările de suprasolicitare ale articulaţiilor şi regimul alimentar care să ne ajute să scăpăm de kilogramele în plus ce duc la supraîncărcarea articulaţiilor. Atenţie: activitatea fizică constantă nu se referă la mişcările efectuate în timpul treburilor de acasă sau de la serviciu. Aceste activităţi nu presupun realizarea unor mişcări ample care să folosească toate unghiurile articulare. Oamenii au tendinţa de a spune: „Dar eu fac mişcare acasă sau la serviciu când îmi rezolv treburile". Însă aceste mişcări sunt de fapt mişcări repetate, de uzură care nu folosesc toate articulaţiile şi musculatura la unghiurile maxime.

Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi:

„Deşi mult timp s-a considerat că nu se poate face nimic pentru a ameliora starea şi viaţa unui bolnav cu artroza, un regim de viaţă corect poate îmbunătăţi mult calitatea vieţii unui astfel de pacient. Artroza este o boală invalidantă, cu care trăim toată viaţa. Ultimele studii arată că artroza poate fi prevenită, tratată, ţinută sub control dacă se respectă un regim corect de viaţă şi tratamentul prescris de medic. Bolile degenerative au ca factori declanşatori favorizanţi uzura articulară, suprasolicitarea, supraîncărcarea şi factorii genetici chiar. De aceea, este importantă respectarea unor reguli privind activitatea fizică, mişcările de suprasolicitare ale articulaţiilor şi regimul alimentar.

Mişcările zilnice efectuate atunci când ne rezolvăm treburile sunt mişcări de uzură ale cartilagiilor articulare

Prevenţia apariţiei şi agravării artrozei se face printr-o activitate fizică constantă, la parametri moderaţi. Când spun activitate fizică constantă şi moderată nu mă refer la alergări sau la prezenţa în sala de forţă, ci la mersul pe jos, în ritm de plimbare. O plimbare de 2-3 kilometri, efectuată zilnic, constant, este sănătate curată. Prin această activitate fizică moderată şi constantă în timp, articulaţiile vor fi mai bine hrănite, cartilagiul articular va avea condiţii de hrănire mai bune.

De asemenea, trebuie evitată suprasolicitarea, munca zilnică fără pauze de odihnă, de relaxare. şi aici mă refer atât la muncă de la serviciu, cât şi la treburile casnice. Orice activitate - de la serviciu sau de acasă - nu presupune realizarea unor mişcări ample care să folosească toate unghiurile articulare. Oamenii spun: „Dar eu fac mişcare acasă sau la serviciu când îmi rezolv treburile!“. Însă aceste mişcări sunt de fapt mişcări repetate, mişcări de uzură care nu folosesc toate articulaţiile şi musculatura la unghiurile maxime.

Kilogramele în plus: efect foarte nociv asupra articulaţiilor

Atenţie la obezitate. Aceasta are un efect foarte nociv, mai ales în cazul persoanelor care au probleme la articulaţiile şoldului, genunchiului, coloanei. Atunci când mergem, pârghiile care încarcă organismul încarca de patru ori greutatea organismului pe şoldul piciorului cu care apăsam podeaua. Deci pentru o persoană de 80 de kilograme, articulaţia şoldului de la piciorul care este pe sol se încarcă cu 320 de kilograme. Iar articulaţia genunchiului respectiv se încarcă chiar şi cu de 10 ori greutatea corpului persoanei respective. Tocmai de aceea, obezitatea reprezintă o mare problemă. Ea trebuie rezolvată printr-un regim adecvat de viaţă: dietă, mişcare.

Medicamente pentru cartilagii

În cazul artrozelor există unele medicamente care au toxicitate pentru cartilagii, cum ar fi antiinflamatoriile nesteroidiene (diclofenac, piroxicam, indometacin, ketoprofen). De asemenea, trebuie evitată şi aspirina în cantităţi mari.

Există în farmacii suplimente nutritive care se eliberează fără reţetă, de tipul „Flexodon“, „Artrostop“. Acestea sunt suplimente nutritive pentru cartilagiu articular. Ele au rolul de a hrăni cartilagiul şi pot fi utilizate respectând indicaţiile din prospect“.

Atenţie la frig şi umezeală

„Pentru a preveni apariţia şi agravarea artrozei trebuie respectate unele reguli. Subliniez că măsurile enumerate mai jos ar trebui respectate începând măcar de la vârsta de 40 de ani. Chiar dacă o persoană nu a dezvoltat încă o astfel de boală la această vârstă, ea poate fi oricând afectată din cauza uzurii şi a factorilor genetici. Respectarea regulilor următoare ne ajută însă foarte mult să prevenim apariţia şi agravarea unei boli reumatismale degenerative.

Trebuie să evităm: suprasolicitarea articulara; încărcarea articulara (ducerea de greutăţi, obezitatea); traumatismele de la nivelul articulaţiilor; frigul, umezeala.

În ceea ce priveşte regimul alimentar, un bolnav cu artroza trebuie să urmeze un regim alimentar restrictiv sub aport caloric tocmai din cauza obezităţii. Deci, e bine să se evite pe cât posibil acele alimente care pot aduce kilograme în plus:grăsimile, dulciurile etc. Bineânţeles cafeaua, tutunul şi alcoolul sunt interzise.

Cure în staţiuni

Dacă în cazul bolilor inflamatorii reumatismale nu sunt indicate curele în staţiuni, pentru bolnavii cu boli degenerative cum ar fi artroza - curele în staţiuni au o indicaţie excelentă. Curele în staţiuni cu ape sulfuroase sau sărate cum ar fi: Techirghiol, Eforie Nord, Lacul Sărat, Amară, Nicolina Iaşi - sunt excelente pentru întreţinerea calităţii vieţii unui bolnav cu artroza. O astfel de cura efectuată o dată sau chiar mai bine de două ori pe an are indicaţie de prim ordin pentru artroza.

Când se ajunge la protezare

Trebuie adăugat că în fazele avansate ale bolii, major invalidante, când durerea este permanentă şi capacitatea funcţională mult afectată, se recurge la protezare. În astfel de situaţii protezarea articulara de şold, genunchi etc - reprezintă o indicaţie extrem de benefică pentru bolnav şi trebuie întotdeauna luată în calcul. Momentul protezării este stabilit de comun acord de către bolnav şi specialiştii care se ocupă de acesta“, încheie prof. dr. Rodica Chiriac.

Simptome

Durerea articulară este simptomul principal. Poate fi o durere de durere de tip mecanic care apare după efoert prelungit, după suprasolicitarea  sau după supraîncărcarea articulaţiei. Durerea dispare în repaus. De asemenea, în cazul artrozei apare şi meteosensibilitatea, durerea fiind accentuată de frig şi vreme umedă
Alături de durere apare şi limitarea mişcărilor (active şi pasive) în articulaţiile respective. Articulaţia poate avea un volum mărit, iar în stadiile avansate pot apărea deformări articulare.

Zgomote ca nişte pocnete, cracmente care apar la mobilizarea articulaţiei.

Artroza poate afecta şi articulaţiile periferice, cum sunt articulaţiile mici ale mâinilor, şoldul şi genunchiul

Artroza este o boală care constă în procese de uzură a articulaţiilor, provocând mari suferinţe la articulaţii. Artroza poate afecta atât articulaţiile periferice, cum sunt articulaţiile mici ale mâinilor, şoldul şi genunchiul (la acestea din urmă coxartroza şi gonartroza sunt nu numai frecvente, ci şi deosebit de supărătoare), cât şi articulaţiile coloanei vertebrale (spondiloza, foarte frecvenţă şi deseori supărătoare). Dacă traumatismele afectează o anumită articulaţie, apariţia artrozei este relativ frecventă.

Unul din factorii de risc în apariţia artrozelor la şold, la genunchi şi la nivelul coloanei lombare (aceste articulaţii sunt numite, în general, articulaţii de sprijin), este excesul ponderal (plusul de greutate). Acesta reprezintă o solicitare permanenta atât pentru coloana lombară (segmentul inferior al coloanei vertebrale), cât şi pentru articulaţiile şoldului şi ale genunchiului. Lucrătorii cu ciocan pneumatic fac frecvent artroze la cot, deşi, de obicei, coatele nu sunt afectate de artroze.

Balerinii fac artroze la glezne (articulaţii care, la fel ca şi genunchii, nu sunt afectate de obicei de această boală). Din rândul sportivilor de performanţă, se recrutează de asemenea mulţi bolnavi de artroza. Astfel, baschetbaliştii fac frecvent la genunchi artroza, iar boxerii pot prezenta artroze la nivelul articulaţiilor pumnului.

Statisticile arată că, dintre persoanele care au în jur 60 de ani, cel puţin 35% au suferinţe de tip artrozic. Specialiştii susţin că procentul ajunge la 80 - 90 % la cei cu vârste mult mai înaintate. Aceste cifre se întâlnesc peste tot în lume.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri