Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Bobocii: specii

GALERIE
Dumistracel200
  • Dumistracel200
- +

Când Topîrceanu, în felul său şi un cronicar al urbei noastre, prezenta imagini colorate asupra instalării anotimpului autumnal în Iaşi, se pare că, în peisajul educaţional-cultural, nu atrăgea atenţia apariţia studenţilor din primul an. Căci muza lui - oricum satirică - nu le-a acordat vreo menţiune discriminatorie. Iată un tablou vioi al mişcării umane: „În vremea asta, din toate unghiurile ţării s-abat asupra Iaşului, nu se ştie bine cu ce intenţii, stoluri de studenţi creştini [aluzie la un slogan de legitimare agresivă al unor mişcări studenţeşti din epocă] şi de studente, mai puţin creştine, care au parcă mai puţină grijă de cele sfinte - cuibărindu-se pe la căminuri şi prin camere mobilate, până la vară...” (Toamnă lungă, în "Adevărul literar şi artistic", 1934).

* Ierarhii. Cea mai veche atestare a termenului boboc în limba română (un împrumut din neogreacă) datează de la Cantemir, însemnând „pui de gâscă sau de raţă” (în dicţionare, semnificaţia „mugur din care iese floarea” apare în scris abia la Ispirescu; paralel, apoi, este frecvent utilizată poetic: „un boboc de fată”, de ex.). De la primul sens, figurat, proiecţia s-a produs, defavorabil, asupra începătorului: ageamiu şi, deci, uşor de jumulit, cu şanse reduse de reuşită; aşadar, să mai vedem, căci abia „toamna se numără bobocii”. Ca să nu mai vorbim de întrebuinţarea cuvântului în argoul puşcăriaşilor. Dar reabilitarea parţială, în registru glumeţ, s-a produs, mai întâi, în favoarea studenţilor din primul an: sunt tineri, simpatici, te poţi da mare faţă de ei, fetele prezintă un interes deosebit... Şi iată şi acceptarea, generoasă, în registru public informal, prin forjarea titlului de program „Adoptă un boboc”, al Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi al Asociaţiei Studenţilor Timoceni.

* Subminare. Ultimele decenii au adus încă o mărturie asupra grabei sub semnul căreia se rostogoleşte viaţa astăzi; tinerii, mai mult sau mai puţin studioşi, nu mai aşteaptă intrarea la facultate; devin boboci, cu miile, şi cei care intră în clasa a IX-a, diferenţiaţi terminologic („sunt boboci de liceu, dar când vine vorba de distracţia din club sunt veterani”; /a1.ro/news/). Mai ales în aceste împrejurări, termenul a căpătat o familie: în afară de diminutivul bobocei, a apărut boboaca („Cu emoţii..., cele mai frumoase boboace au încercat să convingă juriul că merită titlul cel mai râvnit de elevele de liceu”; /cancan.ro/), aparent mai vulnerabilă sui-generis decât masculinul (dar cu unele şanse: „La începutul weekendului a avut loc cea mai incendiară competiţie pentru liceeni: Miss Boboc Bucureşti”). Dar şi boboceala, termen care numeşte, ironic, în mesaje de pe internet, activitatea distractivă de pe la licee (Boboceala de la „Ion Luca”; /orionmedia.ro/).

* Probleme. Este termenul care a dominat discuţia de la o masă de la restaurantul-cantină (sau cantina-restaurant) „Gaudeamus”, de la Cuza, când, zilele trecute, alături de mine s-au aşezat doi tineri, între care se distingea uşor o diferenţă de patru-cinci ani, explicabilă prin statutul lor universitar. Cel mai vârstnic, fără niciun protocol, stabileşte o ierarhie: celălalt era „boboc”, deci o să-i prezinte o serie de probleme ale studenţiei. Universitatea Cuza nu stă prea bine în topul mondial, are probleme... Cadrele didactice sunt aşa şi mai aşa, ca peste tot de altfel, no problems. La cursuri nu se pun absenţe, dar se pun la seminarii şi laboratoare; unii profi însă iau prezenţa la cursuri şi problema este că rezultatul influenţează apoi nota finală. Dacă nu eşti de la buget, trebuie să tragi tare în primul semestru şi poate îţi rezolvi problema pe seama celor care fac figuraţie etc. (naraţiune pe ton potrivit şi pentru cei de pe la mesele vecine). Pe mine (al cărui statut este prea evident pentru a fi pus în discuţie) mă deranjează oare? Nu, deloc, dar mă cam grăbesc. Sigur, dar probabil că, dacă întârzii, n-o să am probleme (altfel, probabil aş putea lua activ aminte la problemele în discuţie - de fapt, din monolog). Nici pentru el nu se pune problema, căci este masterand în al doilea an, dar nu ştie dacă se va înscrie la doctorat: probleme financiare etc.

* Serios şi responsabil totul, ceea ce mi-a făcut o impresie bună. Nimic despre „balul bobocilor”, „boboace” sau „boboceală”, bagaj lexical de sezon ce inundă internetul. Primul a plecat de la masă proaspătul student, cu gesturi şi o figură ce mi-au adus aminte de o altă zicere populară: „S-a isprăvit bobocul” (Zanne), adică nu se mai poate spune şi face nimic - asta ca iluzii deşarte.

* Permanenţe. Vocala ă (ca şi î de altfel, ambele rezistenţe din configuraţia fonetică autohtonă, traco-dacică) este un obstacol de netrecut pentru aproape toţi ne-dacoromânii începători constanţi într-ale limbii române; o dovadă recentă: o lituaniancă, pe nume Vica, neoficială (zice-se, timp de 16 ani) a antrenorului naţionalei de fotbal, când vorbeşte despre acesta îi pronunţă numele Piţurca (Romtv 3.09). Oare şi-a însuşit până într-atâta regula articulării femininelor? Da, numai că şi Anastasia L., cântând, aude câte ceva „fremetind”.

Stelian Dumistrăcel este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri