Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bolile pielii: cine trebuie să se păzească de expunerea la soare?

GALERIE
pe plaja
  • pe plaja
- +

Odată cu sosirea verii, dar şi grijile pentru unele persoane care suferă de diverse afecţiuni dermatologice. Acestea trebuie să fie atente deoarece expunerea la soare, poate agrava unele boli ale pielii cum ar fi lupusul, acneea sau cuperoza.

Aluniţele trebuie „verificate“ de dermatolog înainte de un sejur care presupune expunerea la soare

Dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog în cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Problema aluniţelor este deosebit de delicată. Persoanele care au aluniţe multe, de mărimi mai mari de 5-6 mm, cu forme neregulate (asimetrice), cu coloraţie neuniformă sau voluminoase vor evita expunerea la soare. Expunerea prelungită şi neprotejată la raze ultraviolete (componenta agresivă din radiaţiile solare) constituie un factor decisiv în malignizarea leziunilor cu potenţial cancerigen sau în producerea de leziuni benigne (fără risc imediat de cancer).

Radiaţiile ultraviolete produc o modificare a ADN-ului celular. Celulele cu mesajul genetic modificat sunt eliminate în cea mai mare parte în perioada de tinereţe şi maturitate, urmând să se acumuleze spre sfârşitul vârstei a doua. Aceasta agresiune se cumulează în timp, este lentă, are loc de-a lungul anilor şi conduce la producerea de  modificări cu risc oncogen. Dacă există cancere de piele în familie, descendenţii au un potenţial de risc mai mare. Persoanele care au aluniţe se vor prezenta o dată pe an la medicul dermatolog (pentru evaluare), mai ales dacă apar modificări, sau înainte de un sejur care presupune expunere la soare. Utilizarea cremelor ecran solar reaplicate frecvent este obligatorie.

Diagnosticul de lupus cutanat: trebuie evitată expunerea la soare în orice situaţie

Afecţiune cauzată de unele modificări imunologice, lupusul este  caracterizat prin apariţia unei zone roşii (uneori sub formă de fluture) la nivelul nasului şi al  obrajilor. În cazul generalizării se poate asocia cu dureri articulare şi o stare generală modificată. Persoanele cu Lupus trebuie să evite expunerea la soare în perioada de vară, chiar şi la munte. 

Persoanele cărora li s-a stabilit diagnosticul de lupus cutanat vor evita în orice situaţie expunerea la soare. Se va proteja faţa sau orice supafaţă cutanată ce ar putea fi expusă accidental în sezonul de vară cu creme ecran solar sau protecţie fizică. Boala se agravează frecvent, chiar şi la o expunere minimă, fără protecţie adecvată. Bineînţeles, nimeni nu poate sta în casă tot timpul verii. Dar, atunci când trebuie să iasă din casă, persoanele cu lupus trebuie să se protejeze atât prin utilizarea cremelor de protecţie cât şi a mijloacelor fizice (pălărie, umbrelă, îmbrăcăminte largă din în sau mătase naturală).

În anumite cazuri, expunerea la soare produce agravarea leziunilor acneeice

Pentru mult timp s-a considerat că, în urma expunerii la soare, leziunile provocate de acnee se ameliorează. Unii dintre pacienţi afirma că, după ce stau la plajă, pielea arată mai bine. Dar s-a constatat că, în urma acţiunii razelor solare, se produce edem cutanat (pielea se umflă), porii se micşorează, în timp ce secreţia glandelor sebacee creşte. Se produce stază (ceea ce înseamnă că secreţia de sebum se blochează în interiorul glandelor şi duce la inflamare şi infecţie - apariţia coşurilor). Participă la acest fenomen deshidratarea şi reducerea elasticităţii pielii, pe fondul transpiraţiei excesive. În anumite cazuri expunerea la soare produce agravarea leziunilor acneice.

Cu toate că s-a crezut mult timp că expunerea la soare este benefică pentru acnee, această practică nu este întotdeauna recomandată - mai ales pacienţilor cu acnee nodulară, nodulo-chistică sau cicatriceală. De exemplu, cicatricele de acnee, care în mod normal sunt roşii, riscă să se pigmenteze. Este bine să se ţină cont şi de faptul că în tratamentele împotriva acneei se folosesc unele medicamente fotosensibilizante, medicamente care cresc riscul de arsură solară.

Fiecare val de căldura va cauza extinderea cuperozei

O altă afecţiune dermatologică în care nu este recomandată expunerea la soare este cuperoza. Termenul defineşte situaţia când unele vase superficiale s-au dilatat - nu s-au spart, dar au devenit vizibile şi uneori uşor reliefate pe suprafaţa pielii. Cauzele sunt diverse - fragilitatea peretelui capilar, consumul cronic de băuturi alcoolice, expunerea repetată şi îndelungată la razele soarelui sau/ şi căldura excesivă ori de ordin genetic (constituţional).

Persoanele care au cuperoza sau acnee rozacee vor evita expunerea la soare. Este aceeaşi problemă întâlnită şi la acnee - pielea se colorează pentru o vreme uniform, dar la capătul acestei vagi ameliorări vasele se dilată din cauza căldurii. Fiecare val de căldura va cauza extinderea cuperozei - dacă am avut 2-3 puncte pe obraz, probabil vor fi mai multe şi an de an situaţia se agravează. Există o contraindicaţie importantă pentru expunerea la soare a persoanelor care au tenul eritematos.

Persoanele cu melasmă trebuie să utlizeze obligatoriu creme de protecţie solară

Petele cafenii pot apărea spontan din cauza unor modificări hormonale, patologice (ex. ovar polichistic), iatrogene (la o femeie care a folosit contraceptive), fiziologice (în timpul sau după o sarcină). Mai pot fi situaţii care nu au fost enumerate şi care ţin de o sensibilitate neuniformă a pielii la ultraviolete.

Persoanele ce prezintă pigmentari patologice (neuniforme şi/ sau excesive) vor evita expunerea la soare fără protecţie (creme ecran solar - reaplicate regulat sau cu protecţie fizică). Dacă în ultimul an aţi făcut un peeling medical pentru tratamentul melasmei (adică epiderma a fost îndepărtată pentru a se obţine decolorarea tegumentului), categoric se va evita expunerea la soare sau radiaţii ultraviolete artificiale, pentru că rezultatul va fi o pătare mai intensă, chiar decât leziunea iniţială.

Pistruii se pot accentua dacă stăm la soare

Pentru persoanele care au pistrui, veştile sunt mai bune. Aceştia sunt mult mai stabili ca leziuni. Se pot accentua în perioada de expunere la soare, dar depinde de fiecare caz în parte. Dacă nu te deranjează prezenţa lor, te poţi expune la soare, fără a uita de cremă de fotoprotecţie, reaplicată cât mai frecvent (la o oră şi jumătate).  Există şi excepţii, când pistruii au tendinţa să conflueze, să formeze leziuni compacte (pete cafenii), expunerea prelungită şi mai ales în intervalele cu risc (orele 10 -16 ) find contraindicată.

Vitilligo:se va evita intervalul de expunere cu risc maxim

Persoanele cu vitiligo pe suprafeţe importante şi expuse razelor solare, vor evita să stea la la soare. În cazul acestora, pielea este natural complet neprotejată la acţiunea razelor solare şi riscul de arsură şi degenerescenţă malignă este maxim.

Necesitatea protejării în cazuri de expunere accidentală este extrem de importantă. Zonele depigmentate (neprotejate natural) vor fi obligatoriu protejate cu cremă ecran solar reaplicată la o oră - o oră şi jumătate, asociate cu protecţia fizică. Se va evita intervalul de expunere cu risc maxim (orele 10 - 16)“.

Pitiriazis

Persoanele cu pitiriazis pot să se expună la soare fără riscuri mai mari decât cele ale fototipului cutanat individual şi dacă nu au alte leziuni cu risc. Expunerea la soare se comportă ca un revelator fotografic faţă de hârtia sensibilă expusă, nefăcând decât să precizeze dimensiunile şi conturul zonei afectate de ciupercă. Expunerea la soare nu este cauza, ci doar momentul „revelării“ bolii. Tratamentul este îndelungat (2-3 luni), altfel recidivele sunt frecvente.

„Tratamentele-minune“ sunt ineficiente şi promisiunile neîndeplinite mai frecvente ca oricând. Recidivele sunt garantate dacă tratamentul este urmat fără supraveghere medicală şi fără confirmare de laborator a vindecării. Repigmentarea uniformă a pielii după un tratament cu succes în pitiriazis este favorizată de expunerea la soare“.

Venectazii

Acestea sunt venule de calibru mai mare decât arteriolele din cuperoză şi mai mici decât cel al varicelor, având diametrul de până la 1 mm şi se dezvoltă pe fata dorsală a piciorului, pe gambe, spaţiul popliteu (în spatele genunchiului) şi pe coapse. Persoanele cu venectazii se pot expune la soare şi, tot pentru aceştia, înotul este benefic (hidromasajul şi creşterea masei musculare), ameliorând tonusul şi îmbunătăţind circulaţia periferică.

Persoanele cu piele sensibilă nu tolerează expunerea la soare

Persoanele cu o piele sensibilă au un tegument care se usucă uşor, se înroşeşte la căldură, la emoţii şi nu suportă cremele cosmetice, fiind uşor iritabil. Prezintă vascularizaţie superficială şi fragilitate vasculară (se formează uneori steluţe vasculare după înţepăturile de insecte). Pielea este hiper-reactivă. Aceste persoane nu tolerează expunerea la soare şi sunt greu de îngrijit. Cei cu pielea sensibilă vor folosi dermato-cosmetice care hidratează intens pielea şi vor evita lumina solară directă; de asemenea cremele cu ecran solar trebuie reaplicate la interval de 90 de minute ; în plus se recomandă pe cât posibil utilizarea protecţiei fizice (pălărie, umbrelă, îmbrăcăminte largă din in sau mătase naturală).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri