Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

BREXIT - DECIZIE BOMBĂ: Marea Britanie iese din UE. Vot la limită: 51,9% (UPDATE)

GALERIE
vot
  • vot
- +

Rezultat istoric la referendum! Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană.

ORA 16:47

Wall Street a dechis in scadere, pe fondul panicii de pe bursele mondiale: Dow Jones a pierdut 2,16% iar Nasdaq 3,78%.

ORA 16.33

Odata cu iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, City-ul londonez se pregateste pentru momentul in care mai multe mii de bancheri isi vor face valizele pentru Frankfurt, Paris sau Dublin. AFP, Agerpres.

ORA 16:09

Cotatia petrolului a deschis in cadere puternica pe bursa din New York. In jurul orei 13,00 GMT, cotatia barilului de referinta (WTI) pentru livrarile din august pierdea 2,54 dolari pana la 47,57 dolari pe New York Mercantile Exchange (Nymex).

 

ORA 16:00

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca nu se asteapta ca votul din Marea Britanie sa influenteze sanctiunile economice impuse de UE Rusiei

UPDATE ORA 13:40

UE cere Marii Britanii să lanseze procedura de ieșire din Uniune 'imediat ce va fi posibil'

Uniunea Europeană cere Marii Britanii să lanseze procedura de ieșire din blocul comunitar 'imediat ce va fi posibil', pentru a evita o incertitudine nenecesară, a declarat un oficial de rang înalt al UE.

UPDATE ORA 13:15

Posibilul viitor premier, Boris Johnson, liderul pro-Brexit, huiduit de londonezi

Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, a fost huiduit atunci când a ieşit din locuinţa sa din Islington, unde majoritatea populaţiei a votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

Politicianul conservator, unul dintre liderii tabere pro-Brexit, nu a vorbit cu jurnaliştii la ieşire. El a urcat rapid în maşină pentru a pleca spre sediul de campanie.

UPDATE ORA 10:45

Premierul David Cameron a anunțat că va demisiona

Premierul britanic David Cameron a anunțat că va demisiona, în următoarele trei luni, în urma rezultatului referendumului privind apartenenţa la Uniunea Europeană.

Într-un discurs suținut în fața reședinței oficiale a premierului Marii Britanii, David Cameron, însoțit de soția sa, Samantha, a declarat că voința poporului britanic trebuie să fie respectată, iar țara necesită o nouă conducere, hotărâtă și puternică, care să se ocupe de negocierea relației Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

David Cameron a anunțat că va renunța la funcția de prim-ministru înainte de începutul conferinței Partidului Conservator, în octombrie.

Premierul a mai spus că nu este potrivit "să fie căpitanul navei" după ce poporul britanic au luat o decizie foarte clară de a lua o cale diferită de cea promovată de el, adaugă el.

"Sunt foarte mândru că am fost prim-ministrul al acestei țări", mai spus Cameron.

UPDATE ORA 09:05

REZULTAT FINAL! S-A TERMINAT. MAREA BRITANIE VA IEȘI DIN UE!

51.9% dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripții electorale, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE.

Pentru ieșirea din Uniunea Europeană au votat puțin aproximativ 17,4 milioane de cetățeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puțin peste 16 milioane de voturi.

Philip Hammond, ministrul britanic al Afacerilor Externe, a declarat că alegătorii au "vorbit clar" și este misiunea guvernului să "pună în aplicare această decizie, protejând economia și să facă tot ce se poate pentru a onține ce e mai bine pentru Marea Britanie".

Oficialul a mai spus că țara are nevoie de continuitate și stabilitate, iar Cameron a spus clar că va rămâne premier.

UPDATE ORA 08:55

Schulz: EU, pregătită pentru acest rezultat al referendumului, dar regretă decizia

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a comentat că UE este bine pregătită pentru rezultatul referendumului, dar regretă decizia, adăugând că respectă voința suverană a alegătorilor.

Oficialul european a adăugat că acum "avem claritate că Marea Britanie vrea să meargă pe propriul drum".

El a mai sugerat că modul în care s-a desfășurat campania pentru referendum din Marea Britanie nu a fost un bun model pentru UE.

Ministrul de externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier, a descris decizia Marii Britanii de a părăsi UE ca "o zi tristă pentru Europa și Marea Britanie".

Steinmeier urmează să plece la o întâlnire cu ceilalţi miniștri de externe ai UE, organizată la Luxemburg.

Pe de altă parte, Marine Le Pen, președintele principalului partid de extremă dreapta din Franța, a salutat rezultatul și a cerut convocarea unui referendum similar în Franța.

UPDATE ORA 08:45

Ieșirea Marii Britanii din UE ar putea duce la destrămarea statului britanic

Votul de la referendum arată discrepanţe regionale majore în cadrul Marii Britanii, atât Scoția, cât și Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia și Țara Galilor au votat majoritar pentru ieșire.

Prim-ministrul de la Edinburgh, Nicola Sturgeon a declarat vineri că "Votul aici arată clar că oamenii din Scoția văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene".

"Așteptăm rezultatul final din Marea Britanie la nivel, dar Scoția a vorbit. Și vorbit clar", a continuat oficialul.

Declan Kearney, un membru al partidului irlandez Sinn Fein, a declarat că "Suntem puși în fața unei situații în care alegătorii englezi vor forța ieșirea din UE, împotriva dorinței oamenilor din Irlanda de Nord care doresc să rămână în UE".

Partidul Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populației din Irlanda de Nord în privința unirii cu Republica Irlanda, ca o soluție pentru a rămâne în UE.

UPDATE ORA 08:00

Se pare că rezultatele ar fi 52% în favoarea ieșirii din UE și 48% împotriva brexit-ului, conform BBC.

Revenim cu date actualizate. Rezultatele nu sunt cele finale.

UPDATE ORA 07:00

Banca Centrală Europeană este pregătită pentru "orice eventualitate" în gestionarea efectelor generate de potenţiala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, declara preşedintele BCE, Mario Draghi, înainte de încheierea referendumului privind Brexitul.

"Este dificil să anticipăm toate dimensiunile unui vot britanic favorabil ieşirii din Uniunea Europeană. Este greu de speculat şi rezultatul votului. Ideea centrală este că am făcut toate pregătirile necesare", a spus Mario Draghi.

"Suntem pregătiţi pentru orice eventualitate, am făcut toate pregătirile necesare. Mesajul nostru este că ne concentrăm eforturile pentru ca Europa, casa noastră comună, să fie mai puternică", a subliniat Mario Draghi.

Cu mai puţin de 70 de regiuni de anunţat, Marea Britanie pare că se îndreaptă spre ieşirea din Uniunea Europeană. Tabăra Leave are un avans de 4%, însă tradus în voturi înseamnă aproape un milion de britanici în plus.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri