Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Burlui a fentat ministerul. „Apollonia“ poate primi şi anul acesta studenţi

GALERIE
vasile burlui
  • vasile burlui
- +

Universitatea „Apollonia“ a contestat raportul prin care a primit gradul „Lipsă încredere“ şi în care se propunea intrarea în lichidare. Deşi nu a avut răspuns favorabil, surse din minister declară că această acţiune a salvat pentru acest an „Apollonia“. Astfel, „buticul universitar“ poate organiza admitere. De cealaltă parte, Vasile Burlui anunţă că mută războiul în instanţă.

Universităţii „Apollonia“ din Iaşi i-a fost respinsă contestaţia făcută împotriva raportului de evaluare al comisei Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul superior. Prin urmare, către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a fost înaintat raportul final de evaluare al ARACIS în care se acordă gradul „Lipsă încredere“ la nivel instituţional şi neîncre­dere pentru programul „Medicină dentară“, cu propunerea de intrare în lichidare. Contestaţia a fost evaluată la nivelul structurilor ARACIS, a fost respinsă ca fiind neîntemeiată, iar Consiliul ARACIS a votat la finalul lunii trecute în unanimitate aceas­tă decizie de respingere formulată de Comisia Tehnică de Analiză a Contestaţiei.

Următorii paşi ţin de bucătărie internă a MECS, însă surse din interiorul ministerului au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că orice decizie se va lua anul acesta nu va avea niciun impact imediat şi că, de fapt, această contestaţie a raportului original (so­lu­ţionată în iulie, deşi raportul a fost fina­lizat în februarie) a salvat pentru măcar un an instituţia de învăţământ privat din Iaşi. Fiindcă această contestaţie a întârziat tri­miterea raportului ARACIS către minister, s-a finalizat varianta „Nomenclatorului do­me­niilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii de învăţământ superior pentru anul universitar 2015-2016“, în care există o cifră de şcolarizare, scăzută faţă de anul trecut, pentru toate specializările Universităţii „Apol­lonia“.

Prin urmare, aceleaşi surse din MECS au precizat că timpul este prea scurt pentru rectificarea acestei Hotărâri de Guvern, iar realizarea acestui lucru în acest an i-ar da posibilitatea instituţii de învă­ţământ superior privat din Iaşi să conteste decizia în instanţă şi să aibă câştig de cauză, fiindcă astfel de modificări nu pot fi făcute, conform Legii Educaţiei Naţionale, mai devreme de şase luni înaintea începerii anului universitar. Mai mult, procedura nu este încă soluţionată la nivelul ministerului; după primirea raportului ARACIS trebuie să se întâlnească o comisie specifică pe în­vă­ţământ superior care să analizeze situaţia şi care poate întoarce raportul către agenţia de asigurare a calităţii, pentru revizuire. Prin urmare, decizia cu privire la intrarea în lichidare a universităţii sau a mai multe programe de studii ale acesteia va fi făcută publică prin Hotărâre de Guvern abia anul viitor, în luna iulie, sau dacă va fi mai repede, deciziile vor intra în vigoare din anul următor universitar.

„Apollonia“ dă în judecată ARACIS

Contactaţi telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, reprezentanţii „Apollonia“ au specificat că nu ştiu nimic despre trimiterea raportului către minister şi că au luat hotărârea demarării unui proces împotriva ARACIS. „Ne-au răspuns recent la o contestaţie privind programul de jurnalistică şi ştiinţele comunicării, însă nu ştiu nimic despre trimiterea raportului către minister. Noi însă suntem sub incidenţa unui proces cu ARACIS, i-am dat în judecată“, a precizat preşedintele şi fondatorul „Apol­lonia“, Vasile Burlui.

În contestaţia oficială formulată de către instituţia de învăţământ superior privat din Iaşi se fac şi o serie de acuzaţii împotriva ARACIS, cum că evaluarea ar fi fost realizată după un „verdict înainte stabilit“, că membrii comisiei de evaluare nu ar avea o pregătire suficient de bună şi că s-ar acţiona cu „rea-credinţă“. „Deşi conducerea ARACIS s-a schimbat, structurile operaţionale practică în continuare un stil poliţienesc, de multe ori subiectiv, discreţionar şi nicidecum colegial. (...) Acţiunile comisiei ARACIS lasă impresia unui verdict dinainte stabilit pe care comisiile succesive se străduiesc să-l justifice şi să-l menţină cu orice preţ, ne­acceptând realităţile şi argumentele palpabile“, se precizează în contestaţia universităţii.

Tot acolo, reprezentanţii „Apol­lonia“ susţin că există unele instituţii de învăţământ superior care sunt „luate în vi­zor“ de către ARACIS şi care primesc me­reu evaluări negative, în timp ce alte instituţii sunt favorizate, membrii agenţiei fiind acuzaţi de „incompetenţă, rea-credinţă şi su­perficialitate“.

Burlui nu spune nimic de „încălcările cadrului legislativ“

În replică, în analiza contestaţiei „Apol­lonia“, se specifică faptul că viciile de procedură invocate nu sunt reale şi că plân­gerea este neîntemeiată. Mai mult, Comisia Tehnică de Soluţionare a Contestaţiei susţine că în memoriile trimise ARACIS, universitatea privată din Iaşi „recunoaşte cea mai mare parte a deficienţelor constatate“ şi că cele mai grave dintre acestea nici măcar nu au fost tratate în textul contestaţiei. „Scrisoarea de răspuns a Univer­sităţii «Apollonia» Iaşi la obser­vaţiile preliminare ale comisiei de evaluare ARACIS prezentate în scrisoarea preliminară nu face referire la aspecte foarte grave ale încălcării nu numai a standardelor şi indicatorilor de calitate, ci a cadrului legislativ în vigoare“, se precizează în textul soluţionării contestaţiei.

Ca exemplu, au fost selectate din raportul original situaţii cu studenţi care au dat examen de admitere la „Apollonia“, dar care erau la momentul respectiv studenţi şi la alte instituţii de învăţământ superior şi au fost înmatriculaţi în ani superior, fără a se respecta cifra de şcolarizare aprobată prin Hotărâre de Guvern. „În total, în anul universitar 2012-2013 au fost echivalaţi 56 de studenţi dintre care 23 în anul II, zece în anul III, cinci în anul IV, nouă în anul V şi nouă în anul VI“, au dat ca exemplu cei din comisie, scoţând în evidenţă faptul că erau studenţi înscrişi direct în ultimul an de studiu.

O situaţie similară a fost identificată şi pentru anii universitari 2013-2014 şi 2014-2015. Mai mult, s-au reluat în documentul citat şi problemele care se referă la registrele matricole, în raport fiind specificat faptul că sunt mai multe numere matricole care sunt acordate fără o regulă clară, fără a se respecta o structură cronologică. „Există multe corecturi, mai ales la denumirile disciplinelor, numărului de ore şi ale notelor; sunt multe medii calculate greşit şi apoi corectate; apar multe pagini întregi ştampilate, dar fără semnăturile decanului sau secretarului; există nu­meroase pagini în registrul matricol, cu număr matricol acordat, plan de în­văţământ descărcat, completate cu note, fără însă a fi înscrise datele de identificare ale studenţilor, fiind completate «în alb»“, mai este specificat în documentul citat.

CITIŢI ŞI:

VĂ VINE A CREDE? Studenţi înmatriculaţi direct în anul al V-lea la „Apollonia“

Raportul ARACIS privind Universitatea „Apollonia“ arată o stare de lucruri de-a dreptul halucinantă. S-au descoperit cazuri de studenţi înmatriculaţi după începerea anului şcolar, direct în anul al cincilea, cataloage completate cu note, dar fără nume de studenţi sau cadre didactice ce nu au pregătirea necesară pentru activitatea pentru care sunt încadrate.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri