Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Când pot dona sânge? Când nu pot fi donator?

GALERIE
donare sange
  • donare sange
- +

 Donarea nu este dureroasă, nu are efecte adverse pentru donator, dar poate însemna o şansă în plus la viaţă pentru un bolnav aflat într-o situaţie gravă. Află când şi în ce condiţii poţi dona sânge

Dr. Lavinia Scripcaru, managerul CRTS Iaşi: „Pentru a putea deveni donator de sânge persoana trebuie să îndeplinească o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Primul criteriu obligatoriu este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. În general cei care doresc să doneze sânge pentru prima dată după vârsta de 50 de ani sunt mai dificil de acceptat ţinând cont de faptul că pot apărea o serie de afecţiuni care contraindică donarea. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă în jur de 60 de kg, dar bineînţeles că greutatea persoanei se corelează şi cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată - aproximativ 450ml (plus/minus 10 ml). 

Când nu poţi fi donator 

Foarte important este ca persoana care se prezintă la donare să fie într-o perfectă stare de sănătate. În primul rând să nu aibă în antecedente o serie de afecţiuni cronice. De exemplu, în caz de hipertensiune este contraindicată donarea de sânge la anumite valori ale tensiunii arteriale; de asemenea, în caz de anemie, la anumite valori ale hemoglobinei nu se recomandă donarea de sânge. Când vorbim de afecţiuni cronice, ne referim în general la afecţiuni cardiace, dar şi la alte boli cronice pe diferitele sistemele - respirator, digestiv etc. Sunt însă şi situaţii când persoanele cu afecţiuni cronice pot dona sânge.

De exemplu, în cazul alergiilor există contraindicaţii, dar nu în toate situaţiile. Dacă persoana are o alergie sezonieră care se declanşează numai în anumite perioade, în lunile în care nu are probleme, poate dona sânge. Şi în cazul astmului, o altă boală cronică, pot exista situaţii în care donarea să fie permisă. Poate fi un astm pe fond alergic care se declanşează numai în anumite perioade şi în acele perioade nu se poate dona sânge. Există deci contraindicaţii temporare - persoana nu poate dona sânge în momentul în care se prezintă pentru că are o anumită afecţiune dar care este trecătoare şi donatorul poate reveni când se însănătoşeşte. Sau poate fi o contraindicaţie definitivă din cauza unei afecţiuni cronice.

Persoanei respective i se spune că nu va putea dona niciodată sânge. Subliniez că toţi cei care se prezintă la noi sunt consultaţi de un medic, singurul în măsură să decidă dacă persoana respectivă ajunge şi în sala de recoltă. Fiecare caz este bine analizat de către medic. Aş dori să subliniez un alt lucru foarte important. Înainte de recoltare, donatorul trebuie să completeze un chestionar. E esenţial ca posibilul donator să fie foarte sincer când răspunde la respectivele întrebări, să nu ascundă adevăruri legate de starea lui de sănătate. Oricine doreşte să doneze sânge, trebuie să fie conştient şi să răspundă foarte cinstit la întrebările din chestionar. Să donezi sânge, înseamnă să doreşti să salvezi o viaţă. 

 Contraindicaţii temporare pentru donarea de sânge

- Intervenţiile chirurgicale de dată recentă, reprezintă o contraindicaţie temporară pentru donare. Dacă e vorba de o intervenţie chirurgicală de mai mare amploare, donarea de sânge se poate face la un interval minim de şase luni de la operaţie; dacă sunt intervenţii mai mici, perioada scade la un interval de trei luni. 

- Tatutajele, piercing-ul reprezintă o contraindicaţie temprorară pentru donarea de sânge. Timp de câteva luni cei care şi-au făcut tatuaje sau piercinguri nu pot dona sânge. Aceasta este perioada în care o eventuală infecţie transmisă prin efectuarea procedurilor respective nu se poate depista în sânge. 

- Se recomandă ca în ultima săptămână înaintea donării să nu fi fost nevoie să se folosească antibiotice, aspirină, paracetamol pentru că în aceste condiţii se schimbă şi calitatea sângelui. 

- Răceala, virozele reprezintă contraindicaţii temporare. După dispariţia simptomelor şi reinstalarea stării de sănătate, se poate dona sânge. 

Contraindicaţii temporare pentru femei 

- Doamnele şi domnişoarele trebuie să aibă în vederea perioada ciclului menstrual. Este contraindicată total donarea în timpul menstruaţiei şi chiar 7-10 zile după aceea. 

-Donarea de sânge în timpul sarcinii nu este indicată. Femeile însărcinate nu trebuie să ascundă acest lucru. O sarcină de 4-8 săptămâni este mai dificil de văzut, iar dacă mama ascunde acest lucru şi donează sânge, face rău copilului. 

- De asemenea, o femeie nu poate dona sânge după ce a născut, timp de un an de zile. Dacă alăptează, poate dona sânge la un an după ce a întrerupt alăptarea. 

- Persoanele care au avut Hepatită A în mod normal pot dona sânge după ce s-au vindecat. Dar trebuie să existe un diagnostiuc de certitudine. Că a fost vorba de Hepatită A. Cei cu Hepatită B şi C, nu pot dona sânge. 

Pot mânca înainte de a dona sânge? Pot bea cafea? 

- În dimineaţa în care ne prezentăm la recoltare se recomandă chiar să se ia un mic dejun. Micul dejun nu trebuie să fie bogat în grăsimi, prăjeli. De asemenea, este recomandată hiperhidratarea - să bem mai multe lichide înainte de donare: apă, ceaiuri, sucuri naturale. 

-Este permisă o cafea mică doar în cazul în care ştim că aceasta nu ne creşte mult valorile tensiunii arteriale. În cazul în care ştiţi că aveţi probleme cu tensiunea arterială, nu este indicat să consumaţi cafea. 

- Fumătorii pot dona sânge cu condiţia să nu se fumeze înaintea donării. 

u Consumul de alcool este interzis cu 72 de ore înainte. 

Analize gratuite pentru donatori

Donatorul este aşteptat după 72 de ore să-şi ridice rezultatele la analize. Se fac nişte analize foarte importante, unele dintre acestea nefiind recomandate de medicul de familie în mod obişnuit, ci doar în anumite circumstanţe: virusul hepatitei B şi C, HIV, Sifilis. Donatorul nu plăteşte aceste analize care sunt lucrate la noi în laborator cu reactivi foarte buni şi cu simţ de răspundere. La acestea se adaugă şi analize biochimice cum ar fi ALP-ul - transaminza care poate arăta starea ficatului. Persoanei care devine donator regulat - adică într-un interval de un an un bărbat donează sânge de 4 ori, iar o femeie de 3 ori - la sfârşitul acestui interval i se face gratuit un tablou complet al analizelor biochimice - colesterol, lipide, trigliceride, proteine totale etc. 

Condiţii minime

- greutatea peste 58 Kg la femei şi 60 kg la bărbaţi; pentru persoanele subponderale, se calculează IMC (indicele de masă corporală) care trebuie să fie peste 18,5;

- tensiunea arterială sistolică (maximă) cuprinsă între 100 mm Hg şi 180 mm Hg;

- puls regulat, 50 - 100 bătăi/minut.

Criterii de excludere permanentă

- afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; alergie severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat;

- persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Criterii de excludere temporară

- boli infecţioase (viroze, osteomielită, toxoplasmoză, gripă, malarie);

- examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită , HIV;

-vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare;

- consum de alcool în ultimele 72 de ore;

- consum de medicamente.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri