Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Şoferi, arătaţi hibele din noul regulament de ridicare a maşinilor, supus dezbaterii publice

GALERIE
ridicare masini
  • ridicare masini
- +

Noul regulament de ridicare a maşinilor, în dezbatere publică. Acesta cuprinde câteva modificări importante faţă de cel intrat în vigoare acum aproape 10 ani. Ce se întâmplă dacă şoferul soseşte chiar când maşina este ridicată? După câte ore de la blocarea roţilor maşina este ridicată?

Primăria a pus ieri în dezbatere pu­bli­că un nou regulament pentru ridicarea sau blocarea maşinilor parcate ne­regulamentar. Documentul va înlo­cui fostul regulament aprobat acum mai bine de nouă ani de către municipalitate, şi care nu include prevederile ultimelor acte normative. „Întrucât poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale Iaşi au constatat nereguli în aplicarea preve­derilor hotărârii de Consiliu Local 107/2005, ca urmare a apariţiei noilor acte normative, respectiv Legea 155/ 2010, se impune aprobarea unei noi hotărâri, care să reglementeze întru totul neregulile constatate“, au justificat oficialii Primăriei.

Când plăteşti la jumătate

Conform conducerii societăţii Ser­vicii Publice care coordonează această activitate, noul regulament nu include şi majorări de tarife. O modificare im­por­tantă, conform directorului Lau­renţiu Ivan, este că şoferii care ajung la maşină în timp ce aceasta este ridicată pe platformă pot să o recupereze pe loc. „Acum nu este prevăzut tarif de dat drumul maşinii pe loc, în momentul în care este pe platformă. În noul regulament, când vine proprietarul la maşină şi vede că este sus pe platformă, poate să o elibereze fără să mai fie dusă în bază. În acest caz, poate să dea jos maşina cu tariful de transport dat la jumătate“, a precizat Laurenţiu Ivan. Astfel, conform acestuia, noul tarif introdus în regulament ar trebui să fie în cuantum de 215 lei. Pentru această situaţie, regulamentul arată că „dacă înainte de punerea în mişcare a autospecialei care a efectuat ridicarea conducătorul vehiculului ridicat se prezintă la aceasta, va fi sancţionat contravenţional şi va achita tariful pentru serviciile de ridicare a autovehiculului pe platforma de transport, fără achitarea tarifelor pentru transport, depozitare şi paza asigurată auto­vehiculului“.

Şoferii pot rămâne fără autoturisme şi în situaţia în care sunt parcate regulamentar, dar împiedică anumite activităţi, precum cele de salubrizare, deszăpezire, activităţi sportive aprobate de municipalitate. În acest caz, „hingherii de maşini“ vor muta autoturismele cu acordul poliţiştilor, iar plata serviciului va fi suportat de municipalitate, nu de către şoferi. Aceştia pot suna ori la Poliţia Locală, ori la dispeceratul IPJ Iaşi pentru a afla unde le-au fost mutate maşinile.

Când se blochează roţile

În rest, regulamentul enumeră toate regulile legate de activitatea de blocare, deblocare a roţilor autovehi­culelor sau remorcilor, ridicare, transport, depozitare şi eliberare a ma­şinilor staţionate sau parcate neregulamentar, precum şi cele abandonate pe domeniul public. Regulile prevăzute în noul document sunt în general aceleaşi ca cele aplicate în momentul de faţă. Pe lângă activitatea de ridicare a autoturismelor, este reglementată şi măsura de blocare a roţilor, care va fi impusă dacă maşinile sunt lăsate pe carosabil, parcuri şi locuri în care oprirea, parcare şi staţionarea sunt interzise, pe trotuare, spaţii verzi, staţii de transport sau locuri de parcare rezervate. În cazul în care proprietarii nu solicită deblocarea roţilor în maxim 3 ore, „hingherii“ vor ridica maşina şi o vor transporta în bază.

În plus, în situaţia în care proprie­tarii ajung la maşină în timpul blocării roţilor, vor achita doar amenda. Con­form regulamentului, distrugerea dispozitivului de blocare a roţilor se sanc­ţionează cu amendă contra­venţională de la 10.000 lei la 25.000 lei. Costul recuperării unei maşini ridicate de platformă este în momentul de faţă la Iaşi de 430 de lei, la care se adaugă 120 de lei pentru fiecare zi în care stă în baza municipalităţii.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri