Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Candidatul unic: capra vecinului

GALERIE
Radu_Mesnita
  • Radu_Mesnita
- +

Paiul din ochiul adversarului a fost şi de data asta mai vizibil decât propriile păcate ale unor candidaţi cu pretenţii la turul 2.

Mai sunt patru zile până la alegerile pe care toată România şi diaspora le aşteaptă (să treacă odată), iar prima concluzie este că toţi cei 14 candidaţi şi-au făcut încălzirea fiecare cum s-a priceput mai bine: ori atacându-i pe alţii, ori lăudându-se pe sine. 12 dintre ei numai cu asta vor rămâne, cu încălzirea, iar pentru alegători va rămâne misterul candidaturii celor mai mulţi dintre ei. De fapt, nu e tocmai un mister. Dintre perdanţi - care se ştiu foarte bine încă înainte de înscriere - câţiva vor să vadă câtă susţinere politică au în rândul plătitorilor de taxe şi impozite, pentru a putea spera la vreun oscior de ros, iar alţii încearcă doar să-i încurce pe votanţi. Mai există şi insignifianta categorie a rătăciţilor, pe care nu-i descurajează însă nimeni înainte de publicarea ierarhiei de după primul tur. Sunt cei care vor avea sub 1 la sută din voturi, adică mai puţin chiar decât cele 200.000 de semnături, minimul necesar pentru intrarea în competiţia prezidenţială.

Între timp, lucrurile cu adevărat importante pentru ţară au fost împinse dincolo de alegeri: bugetul, programul operaţional de transport şi alte decizii esenţiale, acum împovărate de promisiunile unuia din candidaţi (momentan cel mai bine clasat în sondaje), dar degrevate brusc de toate gogoşile imediat după 16 noiembrie.

La rândul său, Parlamentul se face că lucrează la un minim al cotei de avarie (mai bine zis de chiul), reunindu-se cu mare greutate luni doar ca să spele în mare grabă obrazul PSD de Hrebenciuc, dar nu şi pe cel al partidelor satelite PC-PLR de un alt deputat căutat de DNA. Şi legea graţierii şi amnistiei va fi bună de votat (sau poate nu) tot după alegeri. De altfel, parlamentarii au stabilit chiar anul acesta recordul absenţei bine plătite. În primăvară, aleşii şi-au mai luat o lună de vacanţă, înaintea euroalegerilor. Cineva a avut apoi curiozitatea să le verifice condica de prezenţă şi a rezultat că s-au aflat la Parlament mai puţin de o lună, nu cinci, cât ţine calendaristic sesiunea legislativă din primul semestru al anului. În schimb, banii i-au încasat normal, ca şi cum ar fi trudit zi de zi pentru bunăstarea celor care i-au trimis în Casa Poporului.

Spre deosebire de lehamitea parlamentară, o bătălie aprigă s-a dus zilele acestea pe secţiile de votare. Deşi, pentru fiecare dintre extenuantele zile de 2 şi 16 noiembrie şi pentru nopţile lungi de după fiecare tur de scrutin se plăteşte maxim 365 de lei, concurenţa pe un loc a fost uriaşă. Nu e clar ce anume a determinat această înghesuială - foamea de bani sau grija pentru corectitudinea votării - însă e limpede că cei selectaţi vor plăti cu vârf şi îndesat dorinţa de a păzi urnele din secţii, pentru că e de aşteptat să curgă contestaţiile şi cererile de renumărare a voturilor. Asta - dacă nu se va întâmpla iarăşi ceva neprevăzut, care să răstoarne decisiv actuala ordine bine păzită de sondajele de opinie. Că aşa-i obiceiul la (candidaţii) români: capra vecinului, înainte de orice. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri