Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Canicula şi îngerul

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Se spune, dar ce vorbesc: statistica spune că cele mai multe accidente au loc acasă - în casă sau în curte ori grădină (cine are)!

Ei bine, haideţi să vedeţi cum era să ilustrez eu însumi această statistică în duminica de 15 iunie 2015, când canicula se instalase de zile bune în Iaşi. Pe la ora prânzului, după un mic dejun târziu, m-am gândit aşa: ce-ar fi să umplu cada cam pe jumătate cu nişte apă rece, s-o las apoi să preia un pic din temperatura apartamentului (care ajunsese şi pe la 29 de grade Celsius în zilele alea!), în ideea, evident, ca după o repriză de tradus (aveam o mică traducere din română în germană „pe rol”) să combat canicula răcorindu-mă printr-o baie în apa rece.

Zis şi făcut. M-am dus la baie şi-am dat drumul la apă. Evident că n-am stat lângă cadă să păzesc umplerea cu apă. Apoi am mers în bucătărie să spăl ce-aveam de spălat de la micul dejun, iar pe urmă am pornit laptopul şi m-am apucat de treabă. Luându-mă cu traducerea, evident c-am uitat complet de apa pornită din baie.

La un moment dat - zău dacă ştiu ce mi-a declanşat amintirea apei care curgea liniştită în cadă de nu se auzea nimic - mi-am adus brusc aminte de ea! Hait! Am dat să sar din scaun, dar piciorul stâng îmi amorţise rău de tot, am călcat strâmb (mi-a cedat pe jumătate glezna), am agăţat cablul de alimentare al calculatorului, dar în cele din urmă am reuşit să mă ridic, nu fără să trag după mine şi laptopul, şi am fugit şonticăind la baie: cada era arhiplină şi-ar fi dat aşa, cam peste un minut sau două pe dinafară (mai mult ca sigur scurgerea de siguranţă de sus n-ar fi făcut faţă debitului de apă, căci cu ani în urmă am mai păţit-o odată...). Am oprit numaidecât robinetul. Uff! Cât pe ce să provoc o inundaţie ca în vremurile când se tot lua apa - să-mi inund baia, să-i inund şi pe vecinii de la 2, eventual şi pe cei de la 1! Scăpasem ca prin urechile acului, cum ar veni.

M-am întors şonticăind la calculator (mă durea piciorul stâng la încheietura gleznei, probabil că suferisem o uşoară entorsă) şi-am găsit laptopul în aer - la propriu! Cum-necum atârna între birou şi podea ţinut de cablul de internet! Mergea în continuare. L-am pus înapoi pe birou, m-am aşezat la loc şi mi-am continuat traducerea.

Abia în prima pauză am făcut un mic bilanţ a ceea ce putea să se-ntâmple şi, ca printr-o minune (oare?), nu se întâmplase:

- să-mi scrântesc de-a binelea piciorul stâng;

- să inund două (dacă nu chiar trei) apartamente şi

- să-mi buşesc serios laptopul.

Nimic nu s-a întâmplat, deci, din toate astea. Există Dumnezeu, ar zice mama. Hm. În orice caz, vreun înger păzitor admit că trebuie să fi avut, că doar n-o fi vorba doar de o porţie serioasă de noroc, pentru că de destin nu putem vorbi în contextul păţaniilor mele duminicale până la urmă, totuşi, destul de minore, chiar şi dacă s-ar fi ajuns la extrema lor (inundaţie, entorsă, laptop buşit).

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri