Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Capcanele folosite la interviul de angajare. Întrebări bizare şi răspunsuri

GALERIE
interviu angajare
  • interviu angajare
- +

Vânezi de mult un nou loc de muncă. Ai aplicat pentru acest post, ai făcut tot ce ţi-a stat în putinţă pentru a te pregăti pentru interviul de angajare şi crezi că eşti gata să "îl înfrunţi" pe recruitor. Greşeşti. Nu ai luat în calcul elementul surpriză pe care acesta îl va folosi şi vei pierde şansa de a obţine locul de muncă mult visat.

Ai ajuns la interviul de angajare, te-ai prezentat, ai avut o discuţie cât se poate de serioasă cu recruiterul şi ai făcut totul pentru a da dovadă de profesionalism. Desigur, ai toate calificările necesare pentru a obţine job-ul. Apoi te blochezi. Motivul? Recruiterul şi-a folosit "asul din mânecă" pentru a vedea cine eşti cu adevărat, nu persoana pe care o "vinzi" la interviu.

"Spuneţi-mi, vă rog, cum vă ţineţi şosetele în sertar?". Din acest punct, interviul de angajare se transformă într-un joc de ruletă - dai sau nu răspunsul corect. De el depinde viitorul tău job.

O astfel de întrebare a fost pusă unui candidat care aplica pentru un post în sectorul bancar din România. Răspunsul corect depinde de modul în care compania îşi imaginează angajatul potrivit pentru postul vacant. Dacă îţi ţii şosetele aruncate la întâmplare prin sertar, e posibil să pierzi job-ul pentru că nu dai dovadă de organizare în viaţa personală şi, probabil, nici în cea profesională.

Acesta este doar un exemplu. Angajatorii folosesc din ce în ce mai des seturi de întrebări neobişnuite pentru a vedea personalitatea candidaţilor, reacţiile acestora în momentul în care sunt puşi într-o situaţie inedită şi pentru a analiza mecanismul de gândire care stă în spatele răspunsurilor lor.

Pentru a afla mai multe despre această practică am discutat cu Oana Datki, country manager al firmei de recrutare Consulteam România. Ea ne-a explicat că foarte mulţi candidaţi vin cu lecţia învăţată de acasă, cu răspunsuri repetate şi cu replici pe care le dau în faţa recruiterilor pentru că experienţa le-a arătat că sunt cele mai potrivite la anumite întrebări. Din această cauză, angajatorii au nevoie de ceva care să spargă monotonia şi să scoată la suprafaţă adevărata personalitate a omului din faţa lor.

"Interviul este un joc de ruletă în sine pentru că avem la dispoziţie între 45 de minute şi o oră şi jumătate în care omul din faţa noastră, cu care ne întâlnim prima oară, să îşi facă o opinie despre noi, atât pe plan profesional, cât şi personal. Într-o oră şi jumătate, ce fel de afinităţi poţi descoperi? Nu ai foarte multe şanse", a declarat Datki pentru gândul.

"Între noi fie vorba, ştim cu toţii că prima impresie se formează în primele trei secunde când ai intrat în cameră. Într-o oră de interviu, dacă nu foloseşti niciun test, dacă nu ai niciun fel de reper, e clar o ruletă. Oamenii pot să disimuleze sau pot să se blocheze din cauza căldurii, din cauza tonului vocii celui din faţa lor", a mai adăugat ea.

Arată-mi cheile şi spune-mi: cât de norocos te simţi?

Întrebările-surpriză au ţinte clare, nimic nu este lăsat la voia întâmplării, iar răspunsurile sunt analizate la sânge. Ele sunt adresate pentru a obţine o informaţie legată de personalitatea sau de preferinţele candidatului, elemente necesare pentru postul respectiv.

"Am întâlnit candidate care povesteau că atunci când au fost la alte interviuri au fost rugate în timpul discuţiei să îşi scoată cheile din poşetă, managerul din faţa lor vrând să vadă cât timp durează această operaţiune. Dacă era o chestiune foarte simplă şi rapidă, primeau o notă bună la capitolul organizare. Iată că nu este un haos în geanta doamnei, deci probabil nici în viaţa personală şi, probabil, nici în viaţa profesională", explică specialista în HR. Şi exemplele pot continua. Dacă avem un post de contabil, toate aceste întrebări bizare vor fi legate de partea de organizare, de gândire analitică, de atenţie la detaliu. Pentru un post în vânzări, recruiterii se vor axa pe un alt tip de competenţe şi de trăsături de personalitate. Îi va interesa, de exemplu, câţi prieteni foarte buni ai în viaţa personală pentru a vedea cât de sociabil este candidatul şi cât de uşor relaţionează cu cei din jurul lui.

"Am mai întâlnit întrebări foarte simpatice legate de cât de norocos te consideri. În momentul în care răspunzi sub 8, din păcate, nu vei mai fi angajat oricât de pregătit erai, oricât de bine răspundeai cerinţelor postului", spune Datki, menţionând că un astfel de răspuns denotă că persoana intervievată nu are o atitudine pozitivă, de luptător, pe care corporaţia şi-o doreşte. Atenţie, totodată, la întrebările de la care nu este aşteptat un răspuns corect, ci expunerea unui mecanism de gândire adecvat situaţiei. "Avem un client care întreabă candidaţii câte pâini se consumă zilnic în Bucureşti. Nu aşteaptă să primească un răspuns statistic corect. Sub nicio formă. Probabil că nici nu ştie câte pâini se consumă zilnic în Bucureşti. Este vorba de modul în care omul din faţa ta va începe să gândească. <Câţi locuitori sunt în Bucureşti?>, <Care este consumul mediu al unei persoane pe zi?>", aminteşte specialista în HR.

Candidaţii nu trebuie să încerce să impresioneze la interviurile de angajare cu unele cunoştinţe pe care nu le au. Datki explică de ce. Dacă un candidat spune că este pasionat de istoria României, recruiterul îl poate întreba ceva, iar un răspuns incorect îl va decredibiliza pe cel care vizează postul vacant.

<Ce domnitor ţi se pare cel mai interesant?>

<Vlad Ţepeş>

<A, da? Când o fi domnit Vlad Ţepeş că am uitat?>

"Dacă omul respectiv, care el singur a zis că este pasionat de istorie, o să îţi spună că Vlad Ţepeş a domnit pe la 1900 s-ar putea să avem o problemă şi candidatul să fi zis acest lucru pentru că i s-a părut că sună bine, pentru a impresiona", spune county managerul Consulteam.

Ce alte întrebări bizare se mai folosesc la interviurile de angajare

Ghicitoarea de la companiile din sectorul financiar-bancar şi IT: Ai două camere. Într-o cameră există trei întrerupătoare şi în cealaltă trei becuri. Îţi poţi petrece cinci minute în camera cu întrerupătoarele şi apoi 15 minute în cea cu becurile. Nu poţi vedea dintr-o cameră în cealaltă. Nu ai voie să revii în camera cu întrerupătoarele odată ce ai părăsit-o. Poţi apăsa pe întrerupătoare de câte ori vrei şi cum vrei. Care întrerupător corespunde fiecărui bec?

Doar unul din zece candidaţi trec acest test, potrivit Business Magazin. Răspunsul corect? Intri în camera cu cele trei întrerupătoare. Aprinzi un bec, iar după 5 minute îl stingi. Înainte să ieşi mai aprinzi un bec. Când intri în cealaltă cameră vei găsi un bec cald, aferent primului întrerupător, unul aprins, aferent ultimului şi unul rece, aferent întrerupătorului la care nu ai umblat.

Întrebare de şef la Google România: Country managerul Google România, Dan Bulucea, s-a confruntat şi el cu o astfel de întrebare bizară la interviul de angajare. El a fost întrebat "Câte avioane zboară la un moment dat?".

"Am avut un timp de gândire, cei de acolo nu m-au grăbit. Am estimat numărul aeroporturilor din lume şi numărul de avioane de pe fiecare aeroport. Nu mai ştiu cât a fost rezultatul, dar a contat ideea", explica Bulucea pentru gândul în urmă cu câţiva ani.

Tot la Google, dar în SUA, este folosită întrebarea "Câte mingi de golf încap într-un autobuz şcolar?".

Întrebare pentru un post de asistentă personală la HootSuite: "Care este animalul care te reprezintă?" Şeful acestei companii foloseşte întrebarea inedită de fiecare dată când vrea să îi trieze pe candidaţi.

"În timpul interviului de angajare, am întrebat-o pe actuala mea asistentă personală care este animalul care o reprezintă. Ea mi-a spus că este raţa, pentru că raţele sunt calme la suprafaţă, la se zbat în interior să rezolve lucrurile", a explicat el. "Am crezut că acela a fost un răspuns extraordinar şi o descriere ideală a rolului de asistentă personală. Ea lucrează la noi de mai bine de un an şi este foarte bună la ceea ce face", a mai adăugat acesta.

Ghicitoare pentru cei care vor să scrie cod pentru compania de software medical Epic Systems: Ai un buchet de flori. Toate, în afară de două, sunt trandafiri. Toate, în afară de două, sunt margarete. Toate, în afară de două, sunt lalele. Câte flori avem? Răspunsul corect este 3.

Alte întrebări bizare:

- Eşti într-un vas cu vâsle care se află într-o cisternă cu apă. Ai o ancoră pe care o arunci peste bord. Lanţul ancorei este destul de lung cât aceasta să ajungă pe fundul cisternei. Creşte sau scade nivelul apei din cisternă după ce arunci ancora? (Tesla Motors)

- Arunci o monedă în aer de 400 de ori. Care este probabilitatea ca aceasta să cadă de 220 de ori pe calura <cap>? Rotunjeşte răspunsul la cel mai apropiat procent. (Goldman Sachs)

- Dacă ai putea să faci o singură mişcare de dans pentru tot restul vieţii tale care ar fi aceasta? (Red Frog Events)

- Eşti un pitbull sau un pudel? (Qualtrics)

- Câţi oameni folosesc Facebook în San Francisco, la ora 14:30, vineri? (Google)

- Dacă nemţii ar fi cei mai înalţi oameni din lume, cum ai dovedi acest lucru? (Hewlett-Packard)

- Dacă ai fi un program Microsoft Office, care anume ai fi? (Summit Racing Equipment)

ganful.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri