Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Capitala culturală a ... glodului

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

S-a dus puţina zăpadă ce ne dădea senzaţia de curăţenie, deşi ascundea sub albu-i imaculat mizeria oraşului. Aşa că ne-am trezit deodată în gunoaie, mocirlă şi glod, exact în oraşul ce se doreşte în 2021, capitală culturală europeană. Mai avem noroc că, gunoaiele reciclabile sunt strânse de amărâţii care îşi duc traiul de pe o zi pe alta, amărâţi care “nu vor” să profite de milionul de locuri de muncă. Dar ce ne facem cu mocirla, cu glodul, fiindcă acestea nu sunt reciclabile?
 

Cu foarte mici excepţii, oraşul arată ca o pubelă, în care se învârt neputincioşi homo sapiens, adică plătitorii tăcuţi de taxe şi impozite locale. Aceste rânduri cred că merită să se constituie într-o scrisoare deschisă către mai marii urbei, care mereu găsesc scuze penibile pentru starea de fapt. Mereu ni se spune că ar fi de vină serviciul de salubritate ori că ar fi de vină cetăţenii. Aceste aşa-zis argumente ar trebui să dispară, fiindcă administraţia are rolul de a ... administra cât mai bine în folosul majorităţii şi chiar de a face educaţie constrânsă cu cetăţenii certaţi cu civilizaţia. Am o comparaţie nu prea elegantă, dar foarte plastică: nicio mamă nu dă vina pe copil şi nu stă cu mâinile în sân pentru că acesta, din nefericire, face în pampers. Dacă are un copil destul de mare, îi aplică o corecţie şi tot încearcă să rezolve problema. Ideea este că nu stă cu mizeria sub nas pretextând că cel mic nu poate sau nu ştie să folosească oliţa.
 

E de ajuns să faci doi paşi din centru spre periferia oraşului şi constaţi că trebuie să umbli la portofel spre aţi cumpăra o pereche de cizme de cauciuc. În atari condiţii ferice de vânzătorii de astfel de articole. Dacă eşti nevoit să mergi pe jos până la serviciu, trebuie să pleci de acasă în echipament de protecţie, iar în servietă eşti nevoit să îndeşi pantofii şi pantalonii de schimb.
 

Zilele trecute, într-o parcare de cartier săpată de-a lungul şi de-a latul de un alt serviciu public şi care semăna mai mult a ştioalnă, o tânără distinsă şi-a parcat maşina. Am avut puţină răbdare să văd cum se va descurca la coborârea din autoturism. Spre stupefacţia mea, avea în dotare cizmele de cauciuc. La rândul lor, părculeţele de joacă pentru copii au devenit adevărate focare de infecţie. Pe lângă inesteticul şi ineficienţa lor, dar făcute pe mulţi bani împrumutaţi, acum acestea mai găzduiesc şi gunoaie, şi şobolani, şi glod. Nu mai vorbesc de şantierele deschise cu duiumul în oraş, şantiere unde constructorii nu au nimic în comun cu regulile pe care ar trebui să le respecte, în ceea ce priveşte curăţenia ori poluarea fonică.
 

Se spune că: «Civilizaţia, cultura şi educaţia trebuie să se manifeste şi la toaletă». Atunci cum stăm la capitolele civilizaţie, cultură şi educaţie în capitala Moldovei aspirantă la statutul de capitală culturală europeană?
 

Fără doar şi poate astăzi suntem – capitala culturală a … glodului!  

 

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri