Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Caracatiţa din afacerile cu morţi. La vedere, o afacere de un milion de euro. Restul e în "groapă"

GALERIE
foto DAN LUCA -servici funerare pompe funebre -3443
  • foto DAN LUCA -servici funerare pompe funebre -3443
- +

De taxe şi de moarte nu scapă nimeni, spune un vechi proverb. Firmele de pompe funebre din judeţ au reuşit însă să dărâme jumătate de mit, cel privitor la impozite. O privire în bilanţurile lor arată că afacerile declarate ale societăţilor active pe această piaţă însumează doar un milion de euro, mult mai puţin decât este potenţialul. In plus, foarte puţine societăţi au declarat profit, iar nivelul acestuia este foarte redus. Patronul uneia dintre firmele importante recunoaşte că în domeniu se face multă evaziune.

Pe piaţa serviciilor funerare este înghesuială mare. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului numai puţin de 50 de societăţi au trecut ca domeniu de activitate, principal sau secundar, servicii funerare. Pe piaţa contează însă numai 20. Afacerile lor totale, cele declarate oficial pe hârtie, însumează doar un milion de euro. Neoficial însă se învârt mult mai mulţi bani, asta se poate vedea cu uşurinţă dacă privim cu atenţie la numărul de decese din mediul urban, unde este şi clientela firmelor de profil. Faptul că în această branşă se învârt mulţi bani negri este recunoscut chiar de către principalii actori.

 
Cine domină clasamentul
 
 
În topul firmelor de servicii funerare pe primul loc se situează Servicii Funerare SRL, unitate care deţine brandul „Daniel şi Anca”. Anul trecut, firma a generat afaceri de aproape 2 milioane de lei, în scădere cu trei sute de mii de lei comparativ cu bilanţul din 2012 şi a avut un profit de doar 1.300 lei. Societatea a avut anul trecut 40 de angajaţi. „Argintul” este adjudecat de Pompe Funebre Drăgan Petru SRL, cu o cifră a afacerilor ce a depăşit cu puţin suma de 400 mii lei. Datoriile societăţii sunt cu 40.000 lei mai mari decât afacerile derulate în anul 2013, iar pierderile ajung la valoarea de 70.000 lei. Conform bilanţului firmei, Pompe Funebre Drăgan Petru a avut anul precedent un număr mediu de 15 salariaţi. A treia clasată în acest top este din afara municipiului Iaşi, fiind înregistrată în oraşul Hârlău. Cu patru angajaţi, Andrus-Emi SRL a terminat anul 2013 cu un profit de 13.000 lei, la o cifră de afaceri de aproximativ 300.000 lei. „Noi mai avem un punct de lucru unde avem magazin de haine. Nu toţi banii sunt din servicii funerare. Anul viitor dorim să separăm aceste două activităţi în firme distincte”, a declarat Gabriel Asofiei, unul dintre oficialii societăţii din Hârlău.
 

TOPUL FIRMELOR DE POMPE FUNEBRE      
Nr. Firma Cifra de afaceri Numar salariati
1 Servicii Funerare SRL (Daniel si Anca) 1,945,798 lei 40
2 Pompe Funebre Dragan Petru SRL 407,299 lei 15
3 Andrus-Emi SRL 298,925 lei 4
4 Ana-Irina SRL 276,983 lei 19
5 Negru pe Alb SRL 271,123 lei 8
6 Demo Auto Trading SRL 212,903 lei 6
7 Servicii Funerare Sanctus SRL 145,749 lei 5
8 Onorante Funerare Dragan SRL 122,868 lei 0
9 Grup Funerar Dragan SRL 121,662 lei 6
10 Eden-Mir SRL 102,061 lei 6
 
Imediat sub podium se situează o altă societate din municipiul Iaşi, respectiv Ana-Irina SRL. Cu 19 salariaţi, societatea înregistrată pe strada Smârdan a prestat servicii în cuantum de 277.000 lei. Înfiinţată în urmă cu douăzeci de ani, Ana-Irina SRL a avut în 2013 pierderi de 220.000 lei, iar datoriile au ajuns la valoarea de 1,7 milioane lei.
 
Datele se bat cap în cap

Anul precedent, în judeţul Iaşi au decedat 8.423 de persoane, potrivit datelor centralizate de Institutului Naţional de Statistică. Dintre acestea, circa 3.500 persoane locuiau în mediul urban, acolo unde este preponderent câmpul de bătălie al firmelor de pompe funebre. Dacă presupunem că toate cheltuielile de înmormântare ale unui ieşean din mediul urban se încadrează în ajutorul bănesc oferit de stat, rezultă că piaţa se ridică la 7 milioane de lei, deci mult mai mult faţă de cifrele oficiale din bilanţurile contabile. Cu jumătate de glas, şi oamenii din domeniu spun că branşa este plină de firmuliţe care practică la scară largă evaziunea fiscală.
 
„Situaţia este un pic acoperită de ochii lumii, ca să nu zică că nu au niciun act. Este piaţă neagră. De 20 de ani, pe oamenii de la chioşcurile alea din staţia Pădurii nu îi întreabă nimeni nimic. Nu poţi să pui într-un chioşc de tablă şi pomene, şi colivă, şi mortul, să faci îmbălsămare, toate alea. Deci vă daţi seama în ce ilegalitate se fac toate aceste servicii. Lumea nu se uită... Chioşcul ăla e de tablă. Cum dracu se fac atâtea servicii, unde, acasă la mă-sa pe prispă? Să lupţi cu piaţa neagră este cumplit!“, a declarat revoltată Alice Anca Nistor, administratora firmei Servicii Funerare SRL, cunoscută ieşenilor mai ales sub denumirea „Daniel şi Anca“. Aceasta a dezvăluit jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi“ că în domeniul serviciilor funerare concurenţa de care are parte este „neloială şi nelegală“.
 
La ţară, cu fonduri europene
 
Dacă în oraşe firmele de servicii funerare sunt omniprezente la orice înmormântare, în zona rurală firmele fac o muncă de educaţie. „Am dus muncă de lămurie cu fiecare. Datul găinii peste groapă este obicei păgân, aia e incorect şi tot aşa. Facem păcate sau facem înmormântare decentă, le spuneam oamenilor. Ei practic s-au dat după noi, care le-am spus care sunt datinile clasice ale Bisericii Creştine. Nu punem 100 de poduri ca să dăm pături la tot satul. Un singur pod spune religia creştină. Le-am mai spus: e bine strictul necesar. Nu e bine să cheltui ca prostul, de mâine vinzi porcul, capra şi viţica. Şi lumea a înţeles. A devenit mai receptivă, ascultă de aceste recomandări şi cheltuielile acestora s-au micşorat. Le-am spus de la început: De ce te lungeşti mai mult decât ţi-e plapuma? Totul trebuie făcut cu decenţă, după regulile creştine“, a povestit Nistor jurnaliştilor.
 
Un fenomen interesant este că în mediul rural au început să apară firme de profil finanţate cu fonduri de la Uniunea Europeană. Un astfel de caz a apărut la Mironeasa. Un mic întreprinzător a obţinut finanţare pentru un proiect intitulat „Suspine, lacrimi, durere“, cu o valoare eligibilă de 54.250 euro. „Este o activitate ca oricare alta, ba chiar, după mine, necesară în mediul rural. Faţă de Mironeasa, cea mai apropiată firmă de profil se află tocmai la Ciurea. Ca afacere, se poate spune că există un avantaj, pentru că la ţară sunt foarte multe persoane în vârstă, dar şi un dezavantaj, pentru că oamenii nu sunt încă obişnuiţi cu ideea de a apela la o firmă de profil. Sper totuşi ca treaba să meargă bine, mai ales că eu pot furniza cele necesare în cazul unui eveniment nefericit mult mai ieftin decât le poate cumpăra omul din oraş„, a declarat anterior pentru „Ziarul de Iaşi“ Andrei Rusu, întreprinzătorul din Mironeasa. Un proiect similar a fost depus şi pentru comuna Ciurea. Ana Irina Gorongea a obţinut finanţare pentru un proiect cu o valoare eligibilă de 59.500 lei, intitulat „Alături de tine în cele mai grele momente“.

Reclamaţii la Protecţia Consumatorului

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Iaşi au primit în acest an cinci reclamaţii de la ieşenii nemulţumiţi de serviciile funerare contractate de la firmele din branşă. Cele mai multe se referă la contracte privind construcţia unor monumente funerare, respectiv nerespectarea termenului de realizare sau încălcarea anumitor prevederi contractuale, a transmis comisarul-şef Marian Grigoraş. „În legatură cu acest domeniu, în luna august a acestui an fost derulată inclusiv o tematică de verificare a legislaţiei incidente la prestarea serviciilor funerare, precum şi la comercializarea produselor specifice acestui tip de comerţ. În baza tematicii au fost verificaţi trei operatori economici, iar la unul dintre aceştia s-au constatat abateri de la legislaţia în vigoare“, a precizat oficialul CJPC Iaşi. Firma surprinsă „în ofsaid“ a fost amendată cu suma de 2.000 lei, comisarii constatând că nu erau afişate preţurile la serviciile prestate. (Diego CIOBOTARU)
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri