Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Luxaţia congenitală de şold

Care e vârsta optimă pentru ecografia de şold la nou născuţi?

GALERIE
ghips bebelussergiu straticiuc
  • ghips bebelus
  • sergiu straticiuc
- +

Bebeluşul se poate naşte cu şoldul imatur dezvoltat. Deşi copilul pare normal, nu îl doare nimic şi nu plânge, afecţiunea poate exista. ”Din experienţa noastră recomandăm ca prima ecografie de şold la nou-născut să fie efectuată în perioada 4-6 săptămâni de viaţă. Un studiu efectuat la Iaşi arată că aproximativ 2/3 din cazurile de şold imatur pot evolua spontan favorabil spre maturizare în primele 4-6 săptămâni după diagnosticare fără să fie nevoie de hamuri ortopedice sau operaţie dacă copilul nu este înfăşat. De asemenea studiul a evidenţiat că şoldul luxat poate fi tratat cu acelaşi rezultat bun atât în primele zile de la naştere, cât şi la vârsta de 4-6 săptămâni”, arată dr. Sergiu Straticiuc, medic primar ortoped în cadrul Clincii de Ortopedie, Spitalul de Copii ”Sf. Maria” Iaşi. Consecinţele nedepistării şi netratării la timp a displaziei de dezvoltare a şoldului pot fi: piciorul mai scurt pe partea afectată, mers şchiopătat sau legănat, mersul pe vârfuri, deformarea coloanei vertebrale în plan frontal etc.

Displazia de dezvoltare a şoldului: la naştere, şoldul fătului nu este suficient dezvoltat!

”Fără o cauză suficient cunoscută, luxaţia congenitală de şold denumită în termeni medicali displazie de dezvoltare a şoldului,  este o boală ce afectează dezvoltarea normală a articulaţiei şoldului. La nou născuţi displazia apare atunci când capul femurului nu se poziţionează corect la nivelul cavităţii osului iliac (acetabul). De obicei, la persoanele sănătoase, această cavitate este ca o cupă adâncă, în timp ce la copiii cu displazie de şold, această cavitate este superficială, aproape plată. Anomalia permite capului femurului să alunece parţial sau total în afara cavităţii, producându-se o disclocaţie. Displazia de dezvoltare a şoldului înseamnă de fapt o dezvoltare întârziată a acestuia (displazie). Practic, la naştere, şoldul fătului nu este suficient dezvoltat”, explică dr. Sergiu Straticiuc, medic primar ortoped în cadrul Clincii de Ortopedie, Spitalul de Copii ”Sf. Maria” Iaşi.

Şoldul dezvoltat imatur nu doare, copilul nu plânge!

„Nu se cunosc bine cauzele,  fiind incriminaţi o serie de factori de risc. Dar, cel mai important este ca părinţii să ştie că de cele mai multe ori o boala nu are simptome evidente pe care ei să le observe. Şoldul dezvoltat imatur nu doare, copilul nu plânge. De aceea, de multe ori afecţiunea este diagnosticată târziu, când copilul a început deja să meargă şi părinţii observă anormalitatea mersului. Diagnosticată târziu, boala se vindecă mai greu, uneori fiind nevoie de intervenţie chirurgicală. Pentru că nu există simptome evidente care să determine părinţii să vină cu bebeluşul la consultaţie, multe cazuri se depistează târziu. E important ca părinţii să ştie că o simplă ecografie de şold, care nu doare, nu e invazivă şi care se poate face după câteva săptămâni de la naştere, depistează la timp dezvoltarea imatură a şoldului la nou-născut. Descoperirea la timp permite aplicarea unor măsuri simple pentru ca şoldul să se dezvolte normal chiar fără să fie necesară purtarea acelor hamuri ortopedice speciale”, arată dr. Sregiu Straticiuc.

Atenţie: Înfăşatul nu permite dezvoltarea corectă a şoldului!

În multe dintre cazuri problema se poate rezolva dacă părinţii iau măsuri simple cum ar fi aceea de a renunţa total la a înfăşa bebeluşul!

Părinţii se sperie adesea când aud de acest diagnostic deoarece tratamentul presupune purtarea unui ham ortopedic pentru o perioadă variabilă de timp. Iar, uneori, se poate ajunge şi la intervenţie chirurgicală. Dr. Straticiuc Sergiu avertizează asupra faptului că depistată la timp, în multe dintre cazuri problema se poate rezolva dacă părinţii iau măsuri simple cum ar fi aceea de a renunţa total la a înfăşa bebeluşul.  Rezultatele unui studiu efectuat în Cabinetul Privat “Medicina copilului” Iaşi, în perioada 2007-2013, arată că dintre cazurile de şold imatur care au fost diagnosticate la o vârstă mai mică de 6  săptămâni, 80% s-au maturat spontan la vârsta de 6 – 10 săptămâni fără aplicarea unui aparat de abducţie. Studiul a fost realizat de o echipă de ortopezi ieşeni – prof. dr. Dan George Goţia, şef lucrări Dr. Sergiu Straticiuc, medic rezident Dr. Victor Sereda; a inclus 1.388 de copii care au fost examinaţi prin metoda ecografică de diagnostic.

”Acest studiu scoate în evidenţă importanţa ecografiei în diagnosticul evolutiv a displaziei de dezvoltare a şoldului,stabilind vârsta optimă de aproximativ 4-6 săptămâni la care să fie stabilit diagnosticul de şold imatur” arată dr. Sergiu Straticiuc.

Singura metodă de depistare la timp a şoldului imatur şi a luxaţiei de şold este ecografia

Şoldul imatur înseamnă că acesta nu este suficient dezvoltat şi dacă nu se iau măsuri se poate ajunge la luxaţia congenitală de şold, care necesitâ ghipsuri şi intervenţii chirurgicale. Aşa cum se preciza mai sus, o astfel de problemă la un nou-născut este dificil de depistat doar pe baza semnelor clinice. Neexistând durere, copilul nu plânge. Părintele poate sesiza abducţia limitată a coapselor tradusă prin imposibilitatea de a îndepărta complet membrele inferioare ale sugarului. Singura metodă de depistare la timp a şoldului imatur şi a luxaţiei de şold este ecografia.

„Recomandăm ca prima ecografie să fie efectuată la vârsta de 4-6 săptămâni după naştere!”

”Din experienţa noastră recomandăm ca prima ecografie de şold la nou-născut să fie efectuată în perioada 4-6 săptămâni de viaţă. Studiul efectuat arată că aproximativ 2/3 din cazurile de şold imatur pot evolua spontan favorabil spre maturizare în primele 4-6 săptămâni după diagnosticare fără să fie nevoie de hamuri ortopedice sau operaţie. De asemenea, studiul a evidenţiat că şoldul luxat poate fi tratat cu acelaşi rezultat bun atât în primele zile de la naştere, cât şi la vârsta de 4-6 săptămâni. Din acest motiv recomandăm ca prima ecografie să fie efectuată la vârsta de 4-6 săptămâni după naştere. Subliniez că pentru a putea vorbi de o evoluţie favorabil spontană, cel mai important este ca părinţii să nu înfeşe bebeluşul. Înfăşatul nu permite dezvoltarea corectă a şoldului. Dacă se respectă această indicaţie, în majoritatea cazurilor, într-o perioadă de 1-3 luni şoldul se poate maturiza”, completează Dr. Sergiu Straticiuc.

Hamurile ortopedice: când sunt indicate?

Dacă în urma ecografiilor de control se constată că şoldul nu s-a dezvoltat suficient până la vârsta de 6 – 10 săptămâni, atunci va fi necesară utilizarea unui ham de abducţie în care va fi purtat copilul pe o perioadă de 1-3 luni, în funcţie de caz (controlul ecografic).

”Aşa cum am mai precizat mai sus 80% dintre copii depistaţi cu şold imatur în acest studiu, au evoluat spre vindecare spontană până la 4-6 săptămâni, fără să fie necesară purtarea unui dispozitiv ortopedic. Pentru ceilalţi 20% dintre copii nu s-a constatat  evoluţia spre maturizare a şoldului, existând riscul de a evolua spre luxaţie. Aceştia au beneficiat de tratament prin imobilizarea în aparate de abducţie (hamuri de abductie). Au fost monitorizaţi ecografic periodic până la remisia displaziei. 90% dintre copiii care au beneficiat de acest tratament s-au vindecat. Doar în 10% dintre cazuri, hamurile ortopedice nu au avut rezultatul scontat, şoldul nu s-a maturizat suficient şi a fost necesară intervenţia chirurgicală. Mai precizez că ideea utilizării acestor hamuri ortopedice deşi sperie părinţi, nu creează probleme copilului. Purtarea acestui ham nu este dureroasă pentru copil, în schimb îi asigură o poziţie a membrelor inferioare care permite dezvoltarea corectă a şoldului”, explică Dr. Sergiu Straticiuc.

„Mulţi dintre părinţi nu cunosc faptul că există posibilitatea ca nou-născutul să aibă o astfel de problemă”!

Din păcate, în România statul nu decontează ecografia de şold, iar părinţii trebuie să suporte costul investigaţiei care se face doar în cabinetele private, preţurile variind. Costul şi necunoaşterea riscurilor pe care le presupune şoldul imatur nediagnosticat şi netratat la timp, duc la o adresabilitate scăzută.

”Mulţi dintre părinţi nu cunosc faptul că există posibilitatea ca nou-născutul să aibă o astfel de problemă, chiar dacă pare normal, nu îl doare nimic şi nu plânge. Nu ştiu că o ecografie care nu doare şi nu are nici un risc pentru copil, poate duce la depistarea şi tratarea unei  afecţiuni care mai târziu poate avea repercursiuni grave asupra dezvoltării normale a copilului. Adresabilitatea precoce, are un impact pozitiv asupra numărului mic de cazuri în care se recurge la tratamentul ortopedic, cu purtarea aparatelor de abducţie, sau a celui chirurgical. O mare parte dintre părinţi evită recomandările medicului de a se prezenta cu copiii la următoarele consultaţii, abandonându-le fără finalizarea tratamentului”, spune Dr. Straticiuc.

Ce se poate întâmpla copilului când afecţiunea nu e depistată şi tratată la timp?

Dacă displazia de dezvoltare a şoldului nu este identificată  şi tratată la timp poate duce la deformări permanente ale şoldurilor, la degenerarea timpurie a articulaţiei şoldului (coxartroză), ceea ce necesită ulterior protezare de şold. Operaţiile pe articulaţia şoldului presupun un grad variabil de redoare ulterior (ca la orice articulaţie deschisă); idealul este tratamentul conservator, fără operaţie, dacă este posibil.

Consecinţele netratării la timp a displaziei de dezvoltare a şoldului pot fi următoarele:

  • piciorul mai scurt pe partea afectată
  • ridicarea fesei de partea afectată datorită proeminării capului femural luxat
  • mers şchiopătat sau legănat (dacă sunt afectate ambele şolduri)
  • mersul pe vârfuri, piciorul de partea afectată având călcâiul ridicat de la podea, încercând să compenseze astfel diferenţa de înălţime
  • deformarea coloanei vertebrale în plan frontal (atitudine scoliotică)
  • dacă sunt afectate ambele şolduri coloana vertebrală prezintă o curbură lombară mai accentuată decât cea normală, făcând să proemine abdomenul.

Pregătirea copilului pentru ecografia de şold

Ecografia la nou-născut şi sugar pentru depistarea unei eventuale luxatii congenitale de şold implică examinarea copilului în decubit lateral (culcat pe o parte) timp de 1 minut pentru fiecare şold. În tot acest timp este foarte important ca bebelusul să fie liniştit, să nu se mişte. Metoda noastră, de la cabinetul privat „Medicina Copilului” Iaşi, constă în recomandarea de a nu se da copilului să mănânce timp de 2-3 ore înaintea orei la care este programată examinarea şi hrănirea acestuia în timpul examinării cu ceai sau lapte din biberon. Orice altă metodă care funcţionează în cazul copilului pentru a sta liniştit (suzetă, jucării, cîntecele etc.) este binevenită”, arată dr. Sergiu Straticiuc.

De ce sa nu înfăşăm nou-născuţii

Nu înfăşaţi copilul cu picioarele legate; este o idee preconcepută că legarea picioarelor ar contribui la „îndreptarea“ picioarelor; dimpotrivă, dacă bebeluşul are şolduri imature, în acest mod se poate favoriza luxaţia de şold.

Concluzie: numai ecografia de şold, efectuată la vârsta de 4-6 săptămâni, poate previne instalarea luxaţiei de şold!

„La ora actuală numai ecografia de şold, efectuată la vârsta de 4-6 săptămâni, poate să prevină instalarea luxaţiei de şold şi să permită tratamentul conservator al displaziei de dezvoltare a şoldului, înlăturând astfel neplăcerile şi riscurile tratamentului luxaţiei constituite. Cu aceasta ocazie, îi mulţumesc dlui prof. dr. Dan Goţia, pentru că am avut norocul sa fiu elevul dumnealui şi am putut învăţa de la cel mai bun; datorită dumnealui am reuşit să fac acest studiu în Cabinetul Privat „Medicina Copilului” din Iaşi, a ţinut să precizeze Dr. Sergiu Straticiuc.

Hamul ortopedic

”Studiul realizat la Iaşi arată că dintre cazurile de şold imatur care au fost diagnosticate la o vârstă mai mică de 6  săptămâni, 80% s-au maturat spontan la vârsta de 6 – 10 săptămâni fără aplicarea unui aparat de abducţie. Pentru ceilalţi 20% dintre copii nu s-a constatat evoluţia spre maturizare a şoldului, existând riscul de a evolua spre luxaţie. Aceştia au beneficiat de tratament prin imobilizarea în aparate de abducţie (hamuri de abductie). 90% dintre copiii care au beneficiat de acest tratament s-au vindecat. Doar în 10% dintre cazuri, hamurile ortopedice nu au avut rezultatul scontat, şoldul nu s-a maturizat suficient şi a fost necesară intervenţia chirurgicală”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri