Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Propunerea rectorului Vasile Işan

Casa Universitarilor s-ar putea transforma într-un club academic al Iaşului

GALERIE
casa canta
  • casa canta
- +

„Această clădire ar trebui să aibă triplă destinaţie - pentru activităţile de alimentaţie publică, pentru activităţi culturale şi de agrement, lansări de cărţi sau expoziţii”, susţine rectorul Universităţii „Al.I. Cuza”.

Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za“ din Iaşi doreşte să deschidă Casa Universitarilor către toată comunita­tea academică din Iaşi, sugerând importanţa implicării tuturor instituţiilor de învăţământ superior în ceea ce ar pu­tea fi primul „club academic al Iaşu­lui“. „Clădirea va fi deschisă pentru tot centrul universitar. Aceasta cred că este varianta optimă pentru universitatea noastră, dar şi pentru restul instituţiilor de învăţământ superior din Iaşi. În principiu, noi avem toată dis­ponibilitatea pentru un parteneriat bun cu celelalte universităţi publice din Iaşi astfel încât locul să devină un club academic, care nu a fost menit pentru utilizarea samavolnică de că­tre indivizi neaveniţi“, a declarat prof.dr. Vasile Işan, rectorul UAIC Iaşi.

Proces pe durata a 18 ani

Universitatea a preluat pe 16 apri­lie Casa Universitarilor, după un proces care a durat 18 ani, clădirea de pa­trimoniu despre care instanţa a stabilit că îi aparţine legal, dar care fusese în administrare privată încă din anul 1998. Între S.C. Compact Impex SRL, cei ca­re au administrat CUI-ul, şi UAIC a fost un conflict deschis în instanţe care datează încă din anul 1998, de când compania a reuşit să semneze un contract de asociere în participaţiune cu Ministerul Educaţiei, la vremea res­pectivă fiind condus de Andrei Mar­ga, pentru a desfăşura activităţi de alimentaţie publică şi alte servicii în clă­direa Casei Universitarilor. „Cuza“ a contestat acest contract imediat la mi­nister, iar Andrei Marga a decis anularea de îndată a actului iniţial, însă compania a continuat să îşi desfăşoare activitatea în spaţiul respectiv argumentând faptul că în contractul semnat nu exista nicio clauză care să permită anularea unilaterală a acestuia. Însă procesul s-a întins în instanţă care a a­cordat dreptate când universităţii, când firmei, până într-un final s-a decis eva­cuarea S.C. Compact Impex SRL din spaţiul respectiv, în urma unui titlu executoriu emis de Judecătoria Iaşi pe 19 noiembrie 2014. Problemele universităţii nu s-au terminat însă acolo, acţiunea de executare fiind contestată, în ciuda faptului că decizia definitivă a fost dată în martie acest an de către Tribunalul Iaşi, fiind nevoie de aproa­pe şase luni pentru ca UAIC să poată pre­lua spaţiul respectiv, pe 16.05.2015.

Bucătăria era focar de infecţie

Din luna iunie, universitatea a lan­sat o solicitare de ofertă pentru expertizarea clădirii respective pentru a se vedea care va fi destinaţia sa ulterioa­ră, expertiză ce ar trebui, conform do­cu­mentelor publicate pe siteul UAIC, să se finalizeze în această perioadă. Re­prezentanţii „Cuza“ susţin că, după ce se va decide dacă respectiva clădire de patrimoniu are nevoie doar de reabilita­re şi de modernizare, şi nu de consoli­dare, se va realiza un proiect cores­pun­zător.

Însă surse din interiorul universi­tăţii au precizat că în momentul pre­luă­rii, toată zona în care se afla bucătăria şi spaţiul de gătit din vechiul CUI erau în condiţii deplorabile, care nu ar fi avut nicio şansă de a obţine autorizaţie de funcţionare din partea autorităţilor sani­tare. Informaţia a fost confirmată şi de către rectorul UAIC, prof.dr. Vasile Işan, care a specificat că în momentul pre­luării s-a descoperit că „restaurantul cu bucătăria sunt într-o stare jalnică de degradare. Realmente, noi ne-am întrebat cum au luat aviz de func­ţio­nare cei care îşi desfăşurau activitatea în cantină“. Acesta a precizat că acum se vor formula idei cu felul în care va arăta în continuare Casa Universitari­lor, dorind să fie ridicată la un nivel de simbol al Iaşului academic, care să păstreze câte ceva din tradiţia de peste două secole pe care o are clădirea de patrimoniu. „Această clădire ar trebui să aibă triplă destinaţie - pentru activi­tăţile de alimentaţie publică, pentru ac­ti­vi­tăţi culturale şi de agrement, lansări de cărţi sau expoziţii, dar trebuie ţinut cont şi de faptul că există o sală frumoasă de conferinţe la etaj pentru acti­vi­tăţi academice“, a conchis prof.dr. Vasile Işan.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri