Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Milioanele „Lupilor Negri” au intrat în imobiliare

Cât a câștigat Iașul din războiul din Afganistan: aproape 30 milioane de euro

GALERIE
lupii negri
  • lupii negri
- +

Reporterii „Ziarului de Iaşi” au estimat că în jur de 30 de milioane de euro câştigaţi de militarii ieşeni din misiunile din Afganistan au intrat în economia ieşeană, mare parte din sumă în achiziţia de apartamente şi case. Cele mai multe participări realizate de o singură persoană: şase. Suma minimă câştigată de un militar: 4.200 euro pe lună cu tot cu solda din ţară.

Militarii ieşeni au câştigat războiul din Afganistan, în ciudă retragerii discutabile din această vară. Cel puţin, din punct de vedere financiar, dacă ar fi să ne raportăm la banii câştigaţi din „soldele” militarilor din Iaşi plecaţi în misiuni periculoase în Afganistan. Putem spune că economia judeţului nostru a avut de câştigat consistent din acest război îndepărtat: câteva zeci de milioane de euro au inundat piaţa ieşeană în întregul război.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale, în războiul din Afganistan au luptat peste două mii de militari din Garnizoana Iaşi, celebrul Batalion 151 cunoscut mai mult sub numele de „Lupii Negri”. Banii câştigaţi astfel cu greu în deşertul periculos din Afganistan au fost investiţi cu precădere în imobiliare, adică apartamente şi case. Detalii despre sumele câştigate de unii ieşeni în Afganistan şi cum au fost folosite acestea puteţi citi în rândurile de mai jos.

Ministerul Apărării Naţionale a pus la dispoziţia jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi” informaţii concrete privind sumele de bani încasate de militarii ieşeni de-a lungul războiului din Afganistan. Pentru început, precizăm faptul că, de la Iaşi, au fost un număr de 2.042 de participări în misiuni în Afganistan, din anul 2001 şi până în 2021. De altfel, în vară, în preambulul retragerii precipitate a forţelor americane şi a aliaţilor din această ţară, în două provincii, Kandahar şi Bagram se aflau 205 militari ieşeni, care erau de trei luni pe câmpul de luptă. Ei au fost evacuaţi rapid până la sfârşitul lunii iunie.

Dintre cei care au participat - soldaţi, maiştri militari şi ofiţeri, cei mai norocoşi financiar au fost cei care s-au „orientat” să prindă mai multe misiuni. De exemplu, potrivit informaţiilor reprezentanţilor armatei, un soldat ieşean a mers de şase ori în misiune în Afganistan, acesta având la activ cele mai multe misiuni. Numai el ar fi câştigat echivalentul a 160.000 de euro.

Militarii care au luat cei mai mulţi bani au fost cei din corpul ofiţerilor şi maiştrilor. Dintre aceştia, cei care au putut prinde mai multe misiuni, au câştigat mai mulţi bani.

„Militarii participanţi la misiuni şi operaţii în teatrul de operaţii Afganistan au primit drepturile băneşti în valută prevăzute de Legea 121/15.06.2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român şi HG 1.086/08/07/2004 pentru stabilirea sporurilor speficice şi a drepturilor de diurnă, cazare, şi hrană cuvenite personalului participant la misiuni în afara teritoriului statului român. De asemenea, în baza Legii cadru 153/26.06.2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi a rapoartelor de misiune, militarii au beneficiat de următoarele drepturi, în funcţie de baza militară de dislocare şi tipul misiunii: compensaţie de risc sau pericol aplicată la solda de funcţie ori salariul de bază, compensaţie specifică teatrului de operaţii, primă de campanie egală cu solda funcţiei de bază, spor pentru activităţi desfăşurate în condiţii periculoase”, au precizat reprezentanţii MAPN.

Un ofiţer, peste 5.000 de euro pe lună

Potrivit datelor puse la dispoziţie de către MAPN, un soldat putea încasa lunar aproximativ 3.600 de euro, plus salariul de 600 de euro din ţară. De asemenea, maiştrii militari au încasat aproximativ 3.800 de euro lunar plus salariul din ţară, iar ofiţerii puţin peste 4.000 de euro. O misiune se întindea pe un interval de şase luni, deci putem să trasăm un calcul la sumele încasate de către aceştia în Afganistan: un soldat putea să trimită acasă pentru o misiune sau să pună deoparte 25.000 de euro, un maistru militar în jur de 26.500 de euro, iar un ofiţer, peste 30.000 de euro.

Dacă ar fi să calculăm, cele 2.042 misiuni ar aduce cel puţin 53 de milioane de euro în economia judeţului şi a celor vecine, unii dintre militari fiind de loc din judeţele Moldovei. Se poate aproxima că mai mult de jumătate din această sumă a rămas în oraşul unde se află Garnizoana, adică în jur de 30 de milioane de euro. De fapt este un echivalent în sumele plătite în momentul de faţă, în trecut sumele fiind plătite şi în dolari înainte de aderarea la Uniunea Europeană. Evident, banii au fost plătiţi din bugetul statului român ca aport adus războiului.

Dintre militarii care mai sunt în activitate la Garnizoana Iaşi, 158 au executat o misiune, 137 de militari două misiuni, 104 militari – trei misiuni, iar 82 de militari au executat patru sau mai multe misiuni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri