Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cât de pregătite sunt şcolile şi şantierele din trafic pentru începerea cursurilor

GALERIE
scoli
  • scoli
- +

Şefa Inspectoratului Şcolar, alături de primarul interimar, au dat ieri raportul în faţa presei. Din punct de vedere şcolar, cea mai gravă problemă este lipsa de personal didactic şi nedidactic. Mihai Chirica: „Giraţiile din Podu Roş şi Nicolae Iorga vor fi gata luni

 

Unităţile de învăţământ sunt în general pregătite pentru un nou an şcolar. Cel puţin aşa susţin autorităţile. Inspectorul şcolar general Camelia Gavrilă a trecut ieri în revistă principalele investiţii care s-au făcut în unităţile şcolare, dar a subliniat şi problemele cu care se confruntă mediul educaţional. În acelaşi timp, primarul interimar Mihai Chirica a susţinut că unele lucrări la infrastructura rutieră vor fi finalizate în acest weekend.

 
Problemele din şcoli
 
Şefa IŞJ a vorbit ieri despre trei probleme principale la şcolile ieşene. În primul rând, Gavrilă a subliniat că este o lipsă acută de personal nedidactic şi didactic auxiliar, în condiţiile blocării unor posturi pe termen mediu şi lung. O situaţie specială, potrivit inspectorului general, este la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”. La aceste două unităţi au fost demarate lucrări de reconstrucţie a campusurilor încă din anul 2006, dar acum se află în conservare din lipsă de finanţare. La acestea se adaugă şi alte proiecte aflate în implementare, dar unde se înregistrează restanţe în plata constructorilor.
 
Lipsă de cadre
 
Totodată, şefa IŞJ a precizat că există şi un deficit de cadre didactice, dar a subliniat că există soluţii pentru acoperirea acestuia, iar situaţiile sunt izolate, în special în zone mai îndepărtate din judeţ. „Opţiunea noastră se îndreaptă spre pensionari, pentru că prefer o persoană cu experienţă, calificată, decât o persoană tânără dar cu studii în alte domenii. Astfel de situaţii sunt în toate judeţele, par acum poate mai apăsătoare pentru că, prin modificările de calendar, s-a ajuns prea aproape de începerea anului şcolar. Resurse există, sunt liste de aşteptare, Iaşul este un judeţ mare”, a precizat Gavrilă. Ea a adăugat că o altă problemă constă în modernizarea infrastructurii rutiere din judeţ astfel încât „navetele să fie realizabile”.
 
45 de şcoli au beneficiat de fonduri în 2015
 
Zeci de şcoli de pe raza municipiului au beneficiat în acest an de fonduri pentru lucrări de reparaţii, reabilitări sau modernizări. „Împreună cu factorii de decizie din Primăria municipiului Iaşi şi de la nivelul unităţilor de învăţământ a fost efectuată o prioritizare a lucrărilor”, a precizat Gavrilă. Inspectorul general a adăugat că s-a ţinut cont de îmbunătăţirea reţelei şcolare pentru unităţile din zonele cu o populaţie numeroasă, de asigurarea de spaţii pentru şcolile care au foarte multe solicitări pentru înscrierea copiilor şi, nu în ultimul rând, de executarea unor lucrări la unităţile care prezintă un stadiu avansat de degradare. În total, 45 de unităţi au beneficiat de fonduri, printre acestea numărându-se şcoala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza”, Colegiul Economic Administrativ, Colegiul „Octav Băncilă”, Colegiul "Negruzzi", Liceul „Al.I. Cuza”, Şcoala Postliceală Sanitară „Gr. Ghica Vodă” sau Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”. Potrivit IŞJ, printre unităţile care încă nu au beneficiat de fonduri şi unde trebuie să se intervină cu lucrări de reparaţii se numără şcolile gimnaziale „Ştefan Bârsănescu”, „Alecu Russo” şi „Ion Neculce”, sau Liceul Tehnologic Economic de Turism.
 
Alte probleme se înregistrează la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” (lipsă teren şi sală de sport), Liceul Tehnologic „Vasile Pavelcu” (lipsă spaţiu) şi Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” (reabilitare teren de sport). Gavrilă a propus Primăriei şi construirea a două grădiniţe noi cu program prelungit în Păcurari şi Copou. Pe lista de investiţii pe anul viitor, printre priorităţi se numără Liceul „Vasile Alecsandri”, Şcoala „Ion Creangă”, Colegiul de Informatică sau Liceul „Miron Costin”. Referindu-se la clasele pregătitoare, inspectorul general a subliniat că numărul iniţial de 92 de clase a fost suplimentat cu alte şapte clase în urma solicitărilor venite de la unităţile şcolare. Gavrilă a mai spus că, în cazul tuturor claselor pregătitoare, este asigurat mobilierul şcolar specific.  

Chirica: „Giraţiile din Podu Roş şi Nicolae Iorga vor fi gata luni”
 
Primarul interimar Mihai Chirica a dat asigurări că până luni vor fi finalizate lucrările derulate în zona giraţiei din Podu Roş, unde, conform acestuia, se lucrează inclusiv pe timp de noapte. „Giraţia va fi pregătită în totalitate până la începerea şcolii. Va fi aşternut stratul de asfalt pe toată suprafaţa giraţiei, urmând ca elementele de racordare la străzile adiacente - semnalizare rutieră, spaţii verzi - să le facem ulterior. Linia de tramvai va fi funcţională”, a susţinut primarul interimar.
 
Chirica a adăugat că marcajul rutier pe tronsonul capăt CUG – Podu Roş a fost finalizat în regim longitudinal, iar trecerile de pietoni vor fi terminate în weekend. De asemenea, sensul giratoriu din zona Gării Internaţionale va fi refăcut tot în weekend, cu prioritate pentru tramvai. „Şantierele din oraş finanţate cu fonduri europene vor continua, trebuie să le ducem la bun sfârşit, avem graficele de execuţie asumate prin contract. Vom monitoriza atent traficul”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica. O altă lucrare care va fi gata până luni este tronsonul din strada Toma Cozma care se află între strada Manolescu (AMRS) şi bulevardul Carol I, în zona Colegiului "Negruzzi".

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri