Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cătălin Predoiu: „Eu nu sunt Victor Ponta. Nu-mi fac calcule în funcţie de religia alegătorilor“

GALERIE
Catalin Predoiu
  • Catalin Predoiu
- +

- interviu cu Cătălin Predoiu, candidatul propus de PDL pentru Preşedinţia României

În sondajele de opinie, Klaus Iohannis stă mai bine decât dumneavoastră. Care ar putea fi totuşi argumentele care ar pleda în favoarea dumneavoastră şi implicit în defavoarea lui? De ce credeţi că aţi fi un candidat mai bun decât Iohannis?

Distanţa dintre mine şi domnul Iohannis nu este atât de mare încât să nu poată fi eliminată, iar eu mă concentrez pe o campanie pozitivă în raport cu domnul Iohannis. Este o competiţie colegială. Eu sunt de peste un an de zile în contact cu cetăţenii. Este o campanie care a început încă din 2013; îmi prezint viziunea despre România, prezint soluţiile pe care le am, prezint modul în care văd eu mandatul prezidenţial începând din 2014. Atuurile mele ţin de experienţa mea în domeniul privat şi în domeniul public. În cei patru ani de ministeriat la Justiţie am lucrat în inima statului român, am lucrat cu toate puterile statului, am realizat o agendă care înseamnă finalizarea cadrului legislativ al justiţiei, cele 18 legi pe care le-am trecut prin Parlament, am consolidate independenţa justiţiei şi nu în ultimul rând am dezvoltat o foarte bogată agendă externă cât timp am fost interimar la Ministerul Externelor. Am avut peste 50 de misiuni diplomatice bilaterale în străinătate, am participat la Consilii Europene, Consilii JAI, consilii ale miniştrilor de externe, consilii NATO, consiliul NATO-Rusia, am foarte multe relaţii şi în Europa, şi în lume, am bune relaţii în Statele Unite, înţeleg mediul privat, am o viziune despre România şi despre ce trebuie să fac ca preşedinte. Cred că sunt atuuri care mă vor ajuta să candidez şi să înving.

Indiferent cine va fi până la urmă candidatul din partea ACL, pentru a intra în finală, acesta va trebui să se confrunte şi cu alţi candidaţi cu sprijin electoral în partea dreptei: un Diaconescu sau Monica Macovei, un Tăriceanu, care acoperă şi el un segment liberal. Cum vedeţi raportul de forţe din acest punct de vedere şi care ar fi efectele posibile?

Candidatul PDL şi PNL va fi viitorul preşedinte al României. Mă bazez nu numai pe forţa organizatorică a acestor partide, ci şi pe faptul că cetăţenii se vor îndrepta spre un preşedinte de centru-dreapta. Altminteri, concentrarea întregii puteri politice din România în mâna PSD ar fi un real pericol, ar fi un dezechilibru pentru democraţia noastră. Cetăţenii români au înţelepciune şi sunt convins că se vor îndrepta către noi, pentru că atât eu, cât şi domnul Iohannis suntem soluţii mult mai bune decât Victor Ponta. Nu cred, nu văd cum alt candidat venit de pe partea dreaptă ar putea să intre în turul doi, datorită diferenţei de impact electoral al celor două partide fuzionate. Fără îndoială că în turul doi este nevoie şi de voturile care merg către ceilalţi candidaţi de dreapta pentru a reuşi. Eu sunt convins că aceste voturi vor veni.

„Sunt convins că electoratul lui Băsescu mă va urma“

Admiţând o finală previzibilă Ponta - candidatul ACL, cum va fi gestionată relaţia cu electoratul preşedintelui actual, domnul Traian Băsescu? Vorbim de un 6% pe care l-a obţinut PMP, voturi care vor fi probabil esenţiale în turul doi. Cum vor fi aduşi la vot aceşti alegători în sprijinul dumneavoastră?

Programul meu include, printre altele, şi consolidarea independenţei justiţiei, continuarea luptei anticorupţie şi îmbunătăţirea relaţiilor noastre în parteneriatul euroatlantic: relaţia cu NATO, relaţia cu Uniunea Europeană, relaţia cu Statele Unite. Aceste obiective sunt obiective care aparţin şi electoratului lui Traian Băsescu şi eu sunt convins că acest electorat mă va urma. Eu cred că interesul tuturor este să avem un preşedinte de centru-dreapta şi în turul doi sunt convins că toate forţele vor merge către această direcţie.

În cazul în care nu veţi fi candidatul ACL la prezidenţiale, ci Iohannis, cât de posibil este un tandem Iohannis - preşedinte, Predoiu - premier?

Eu sunt convins că voi fi candidatul ACL şi că voi câştiga alegerile prezidenţiale.

Presupunând că nu.

Indiferent de persoane, în protocolul de fuziune s-a stabilit că partidul care are candidatul la preşedinţie nu este şi partidul care va avea premierul. Deci, la momentul potrivit, fără îndoială că se va forma şi o astfel de echipă. Deocamdată, nu vorbim despre un tandem.

Dar dacă Iohannis va fi candidatul ACL, Predoiu este un nume valabil ca premier?

Nu am discutat nume, dar eu vă spun că obiectivul meu este unul singur în acest moment, câştigarea prezidenţialelor. Nu-mi risipesc atenţia pe obiective colaterale. Nu sunt genul de persoană care să alerge după mai mulţi iepuri deodată. Nu am intrat în politică pentru a ocupa scaune. Am o carieră foarte solidă. Am intrat în politică pentru că sunt convins că la acest moment sunt cea mai bună soluţie pentru România.

În cazul acesta, cine intră obligatoriu în echipa dumneavoastră?

Nu am discutat astfel de nume. Deocamdată, între partide nu s-a stabilit decât acest algoritm de alocare. Orice discuţie legată de nume, indiferent cine o face, este o discuţie care nu e încadrată în înţelegerile noastre. Noi am convenit să nu discutăm nume în acest moment.

Când va deveni actuală această discuţie?

Depinde de tactica electorală. Depinde de ce mutări fac şi adversarii noştri. Depinde cine va fi candidatul în ACL. Depinde de preferinţele fiecăruia. Este prematur un astfel de subiect. Şi repet, în ce mă priveşte nu sunt genul de persoană care să vrea un scaun sau altul. Sunt astfel de oameni în politică, care vor orice, numai scaun să fie. Nu mă încadrez între ei. Nu mă număr printre ei. Proiectul meu este proiectul prezidenţial. Nu mă preocupă nimic altceva în acest moment. Nimic altceva.

Predoiu - preşedinte. O schimbare a premierului poate deveni de actualitate înainte de 2016?

Asta o vor hotărî numai parlamentarii. Eu sunt pentru respectarea Constituţiei şi indiferent ce majorităţi se vor face, se vor face în mod natural. Este vorba aici de voinţa românilor şi de mandatul lor. Fotoliul prezidenţial vizează cu totul altceva decât amestecul în treburile Parlamentului. Voi fi un preşedinte care va respecta Parlamentul.

Credeţi că atacul recent al lui Ponta vizavi de apartenenţa religioasă a lui Klaus Iohannis poate avea un impact semnificativ?

Eu respect orice cetăţean român. Eu nu gândesc ca Victor Ponta şi nu-mi fac calcule politice în funcţie de credinţa cetăţenilor. Sunt creştin ortodox, dar ce-mi propun este să arăt românilor ce pot face pentru cetăţeni, indiferent de religia lor, de naţionalitatea lor, de sex, de orientări filosofice. Eu nu sunt Victor Ponta. Eu sunt chiar diferit de Victor Ponta.

„Ponta exacerbează un naţionalism de tipul anilor ‘80“

Dar pentru electorat poate conta? Până acum am avut doar preşedinţi ortodocşi.

Nu ştiu, asta o pot spune doar sociologii. Nu este preocuparea mea; văd că este a domnului Ponta. Dar, după părerea mea, este o greşeală. Domnul Ponta exacerbează un naţionalism de tipul anilor 1980. Este un naţionalism desuet. Deşi clamează construcţia, domnul Ponta vine cu o platformă de disensiuni în societatea românească, de ură şi de răzbunare. Domnul Ponta vizează răzbunări politice şi probabil că are şi mandate în acest sens din partea unor colegi din PSD. Eu propun românilor o platformă de progres şi de cooperare democratică. Dacă vom rămâne cantonaţi în lupte politice individuale sau de grup, marile proiecte de infrastructură, marile proiecte de reformă a administraţiei, marile proiecte de reformă a sistemelor cheie - învăţământ, sănătate, marele proiect al ridicării nivelului de trai al românilor vor rămâne pe hârtie şi vom continua să avem acelaşi război politic steril dus de data asta de domnul Ponta din poziţia de preşedinte. Ce a arătat Ponta ca premier este nimic în comparaţie cu ce va arăta ca preşedinte, fiindcă va avea alte pârghii. Or, eu nu doresc pentru România aşa ceva. Eu doresc să avem competiţie politică, dar să ne ţinem şi de treabă. Să avem o competiţie bazată pe proiecte. O competiţie, nu război politic. Toţi politicienii, în funcţie de orientările lor, trebuie să treacă la acelaşi interes, la interesul românilor. Genul ăsta de preşedinte voi fi. Voi sta de vorbă cu orice om politic serios care are proiecte pentru România, indiferent de orientările sale doctrinare.

În desemnarea dumneavoastră drept candidat al PDL a contat, sau în ce măsură a contat, profilul: ortodox, căsătorit, familist, copii?

Nu a fost o cercetare de o astfel de natură şi o dezbatere în partid pe aceste teme. Sigur că fiecare dintre cei aproape 200.000 de colegi de partid care au votat în competiţia internă a studiat profilul fiecăruia dintre candidaţi, respectiv al meu şi al domnului Falcă. Dar eu cred că accentul a căzut mai degrabă pe capacitatea, pe experienţa de a lucra cu mecanismele statului. Şi aici cred că am avut un avantaj faţă de domnul Falcă, pentru că dânsul este un primar foarte apreciat în Arad, de aceea a şi fost ales de mai multe ori. Funcţia de preşedinte însă înseamnă capacitatea de a lucra cu puterile statului, capacitatea de a face o interfaţă între instituţii, capacitatea de a lucra cu societatea civilă şi un portofoliu de relaţii externe consolidat. Am toate aceste atuuri şi cred că de asta am fost preferat domnului Falcă în competiţia internă. Sigur că au fost preşedinţi, cazul domnului Băsescu, care au fost anterior primari, să nu uităm că a fost şi ministru, iar asta fără îndoială i-a conferit atuuri.

„Cine vrea să joace cu PSD, să se ducă la PSD“

În ultima perioadă, la Iaşi cel puţin, partidele de dreapta s-au confruntat cu numeroase probleme legate de fidelitatea consilierilor locali şi judeţeni, în cazul CJ prin dezertări schimbându-se şi majoritatea. Care va fi atitudinea ACL în viitor vizavi de astfel de cazuri?

Duplicitatea politică înseamnă ineficienţă politică. Dacă înlocuim duplicitatea politică cu onestitate politică şi loialitate faţă de idealuri şi proiecte, atunci vom avea şi eficienţă politică. De aceea cred că faţă de limbajul dublu, faţă de jocul dublu, faţă de a umbla cu interesele în mai multe partide trebuie să manifestăm intransigenţă şi pe viitor, cine vrea să joace cu PSD, să se ducă la PSD. O falsă majoritate este mult mai puţin decât un procentaj mai mic de voturi în Consiliu. Degeaba ai iluzia că ai o majoritate, dacă de fapt unii dintre coechipieri joacă cu adversarul. Mai bine să ai o organizaţie puternică, corectă, cinstită, iar cetăţenii să ştie că acei membri ai ACL chiar se bat pentru politicile pe care le proclamă, pentru interesele pe care le-au asumat pentru cetăţeni. Eu sunt convins că făcând o politică de onestitate, în timp vei dobândi şi majoritatea. Noi suntem de multe ori în blocajul acesta de proiecte pentru că de fapt duplicitatea politică înseamnă ascunderea unor interese personale. Cetăţenii vor premia, vor credita în timp pe cei care lucrează onest, pe cei care sunt ceea ce spun că sunt, nu falşi politicieni, nu oameni care de fapt îmbracă diverse haine pentru a-şi rezolva probleme personale. Travestiţi politic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri