Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cataracta: ce se întâmplă după operaţie?

GALERIE
purtand ochelari
  • purtand ochelari
- +

Tratamentul postoperator influenţează în mod direct rezultatul final. Administrarea de picături oculare are rolul de a grăbi vindecarea şi de a preveni infecţiile.

Dorina Z., din Iaşi: „Bunica mea se va opera de cataractă în curând şi aş dori să ştiu cât de repede va putea vedea după operaţie. Cât de mari sunt şansele de a-şI recăpăta vederea după o astfel de operaţie? Ce trebuie să facă pentru ca totul să decurgă cât mai bine şi să nu aibă probleme? Va trebui să meargă la controale şi să facă şi un tratament? Aşa am auzit: că i se vor da nişte picături şi că e foarte important să urmeze corect acest tratament“.

Prof. dr. Dănuţ Costin, şeful Clinicii de Oftalmologie, Spitalul de Neurochirurgie Iaşi: „După operaţia cu ultrasunetele, pacientul trebuie revăzut în prima zi postoperator, după o săptămână şi apoi după încă o lună. Şi, într-adevăr, se recomandă un tratament postoperator cu picături.  Rezultatele operaţiei de cataractă sunt foarte bune; după perioada de stabilizare şi vindecare a plăgii operatorii, care durează circa 6 săptămâni în cazul extracapsularei şi mult mai puţin prin metoda de facoemulsificare, peste 90% din cei operaţi văd bine. Este extrem de important ca pacientul să respecte indicaţiile pe care le primeşte de la medicul oftalmolog înainte şi după operaţie; tratamentul postoperator influenţează în mod direct rezultatul vizual final. De multe ori se limitează la instilarea de picături după o schemă care va fi determinată de oftalmolog. Şi pe parcursul internării se pot efectua injecţii perioculare sau alte tratamente generale pentru a grăbi vindecarea. Tratamentul postoperator durează în medie 6 săptămâni (perioada diferă în funcţie de ceea ce stabileşte medicul oftalmolog care face intervenţia chirurgicală). Acest tratament constă în instilarea în sacul conjunctival de coliruri (picături speciale) cu acţiune antimicrobiană, antiinflamatorie şi cicatrizantă. Dacă pacientul nu urmează corect acest tratament şi nu-şi pune picăturile aşa cum i-a recomandat medicul, există riscul instalării unor complicaţii: infecţii, inflamaţii.

Ce este cataracta reziduală

La unele cazuri (circa 30%), la un interval de luni sau ani după operaţie, se poate opacifia capsula cristaliniană, care serveşte drept suport implantului. Apare astfel „cataracta secundară“, responsabilă de o nouă scădere a vederii. Din fericire, această problemă poate fi rapid şi elegant rezolvată cu ajutorul laserului, creându-se o breşă centrală la nivelul opacităţii capsulare. Intervenţia laser se efectuează în ambulatoriu şi nu necesită anestezie, fiind complet nedureroasă“.

Fără restricţii majore după operaţie

Cât timp tebuie să port pansamentul?

Pansamentul se înlătură după o zi de la operaţie. După ce a fost înlăturat pansamentul nu aveţi restricţii şi doar trebuie să vă administraţi picăturile conform planului de tratament.

Am voie să privesc la televizor?

Nu aveţi nici un fel de restricţii în ceea ce priveşte urmărirea programelor TV, monitorului de calculator etc. Nu este necesar nici un fel de repaus vizual.

Igiena: fără spălături cu ceai de muşeţel!

Spală-te pe mâini înainte să-ţi pui picăturile! Clăteşte-te numai cu apă şi săpun în jurul ochiului, nu cu ceai de muşeţel (dă alergii severe) sau alte substanţe!

Activitatea fizică

Inciziile folosite în acest tip de operaţii sunt foarte mici şi plaga se închide etanş. Nu aveţi restricţii ale activităţilor fizice curente, dar e preferabil ca măcar două săptămâni să nu faceţi eforturi exagerate şi să evitaţi loviturile directe în zona ochiului.

Voi avea nevoie de ochelari?

Dacă nu aţi fost operat cu un cristalin multifocal este foarte probabil că veţi avea nevoie de o pereche de ochelari măcar pentru citit. Cel mai devreme o eventuală pereche de ochelari poate fi prescrisă la o lună de la operaţie.

Văd cu o uşoară nuanţă de albastru cu ochiul operat

Este posibil ca la ochiul operat să sesizaţi o uşoară tentă albăstruie. Este consecinţa schimbării cristalinului natural, uşor gălbui, cu unul artficial, absolut transparent. Cristalinul natural datorită tentei uşor gălbuie blochează mai mult radiaţiile albastre din spectrul vizibil astfel încât odată înlocuit cu unul transparent veţi primi ceva mai multă lumină albastră decât eraţi obişnuit. În câteva zile vă veţi obişnui cu această senzaţie. De asemenea, este posibil să optaţi pentru un cristalin cu protecţie pentru lumina albastră şi atunci nu veţi avea această senzaţie.

Când trebuie să mă alarmez?

Ca la orice operaţie, există complicaţii (deşi într-un procent foarte mic) şi la operaţia de cataractă. Lucrurile trebuie să meargă postoperator din bine în mai bine. Dacă sesizaţi durere supărătoare şi/sau scăderea vederii faţă de zilele precedente contactaţi de urgenţă medicul operator.De asemenea dacă v-aţi lovit puternic la ochi în perioada postoperatorie imediată trebuie să luaţi legătura cu medicul şi eventual să stabiliţi o consultaţie.

Spitalizare de zi pentru intervenţia chirurgicală

Durata de spitalizare e scurtă 3-7 zile. Dar, de cele mai multe ori se recurge la internarea de zi şI pacientul pleacă acasă la câteva ore după operaţie dacă nu apar complicaţii. Preoperator, se efectuează un examen cardiologic şi/sau EKG, se monitorizează presiunea arterială, se determină glicemia şi alte analize de laborator la cererea oftalmologului sau a medicului anestezist. Se efectuează consultul anesteziologic, după care oftalmologul şi anestezistul vor hotărî tipul de anestezie optim pentru pacient. Problemele de risc vital vor fi discutate cu medicul anestezist. În cele mai multe cazuri anestezia este locoregională, presupunând instilarea de picături şi efectuarea de injecţii în jurul ochiului. Anestezia generală poate fi luată în calcul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri