Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Câte mandate să aibă un ales? Primar: „Pun tot satul să treacă prin Consiliul Local“

GALERIE
caruta
  • caruta
- +

Ce spun primarii „Trei mandate“ din judeţ despre iniţiativa unui grup de deputaţi de a limita la două numărul de mandate ale aleşilor locali? „Să pună un barem pe studii, sau dacă au cazier, dar de ce să îi limitezi unui om dreptul de a fi ales?“, întreabă edilul şef din Coarnele Caprei. „Dacă nu pot fi decât două mandate de consilier, trebuie să pun tot satul să treacă prin CL“, spune un alt primar.

În comunele ieşene există mai mulţi primari care sunt la cel puţin al treilea mandat, iar ma­joritatea sunt împotriva iniţiativei legislative a deputaţilor PDL Cezar Preda şi Gheorghe Udriş­te, care a fost aprobată tacit de Camera Deputaţilor miercurea trecută, şi care stipula că „nicio persoană nu poate îndeplini succesiv funcţia de primar, consilier local, consilier judeţean, preşe­dinte de consiliu judeţean decât pentru două mandate“. Dacă iniţiatorii proiectului de lege susţin că, astfel, primarii construiesc în jurul lor un sistem politic care împiedică o competiţie electorală corectă, aleşii ieşeni susţin că decizia pentru alegerea lor ca primari trebuie să fie făcută de către oameni, din popor, şi nu de către cei de la Bucureşti.

„Pentru Cezar Preda e bună legea, că doar el s-a târât şi a intrat pe uşa din spate oriunde a fost ales pâ­nă acum. A intrat şi în Parla­ment tot prin uşa din dos, dumnealui nu ştie ce înseamnă o bătălie câştigată. Ce test poate fi mai bun pentru un om politic decât alegerile direct cu oa­menii? Nu cred că există. Nu e corect să limitezi, de ce să limitezi voinţa oamenilor? Să pună un barem să nu poată candida anumite persoane fără studii, sau dacă au cazier, dar de ce să îi limitezi unui om dreptul de a fi ales?“, a declarat Constantin Grigoraş, primarul din Coarnele Caprei. Acesta se află la cel de-al treilea mandat, şi este unul dintre cei 25 de primari care au schimbat taberele în urma Ordonanţei de Urgenţă 55/2014, care permite migraţia politică a aleşilor locali. Acesta a trecut de la PNL la UNPR, şi crede că acesta va fi ultimul său mandat, fiindcă, în opinia sa, se va face regionali­zarea „şi multe comune mai mici vor dispărea“.

Edil local: „Oamenii trebuie să decidă“

La rândul său, şi Gheorghe Ştefurac, primarul comunei Hol­boca, care a schimbat şi el partidul şi a intrat în PSD, susţine că legea trebuie respectată, dar că trebuie lăsaţi alegătorii să decidă câte mandate trebuie să aibă fiecare primar în parte. „Dacă primarul nu e bun, electoratul, după primul mandat, îl schimbă. Dacă e un gospodar care luptă pentru administraţia locală, lu­mea îl alege din nou. Dacă ţi-ai făcut treaba şi comunitatea te-a ales, înseamnă că ei sunt mul­ţumiţi de tine şi merg înainte“, a precizat Gheorghe Ştefurac. Acesta susţine că, după ce va termina mandatul acesta, nu ştie dacă va candida şi pentru un al cincilea, pentru că „îmi ajunge, sunt epuizat. Dar să ajungem sănătoşi până acolo“.

De cealaltă parte, Ştefan Ti­mofte, primarul din Tomeşti, susţine că o astfel de măsură nu este nici de­mocratică, şi nici nu mai există „nicăieri în Europa“.

„Vasile cu căruţa“, consilier local?

Acesta spune că primaria nu este un „loc de joacă“, în care oamenii să vin să facă „experimente“, iar un primar nu e îndeajuns să fie doar un bun gospodar, ci şi să îşi construiască o echipă bună. „Ca să înţeleagă lumea, primăria nu e un loc în care să ajungă unul-altul. La noi, până se dezmeticeşte un primar, trec doi ani, până se apucă ca lumea de treabă, vine iar campania e­lec­torală. Eu nu comentez deci­zia, e problema lor, iar dacă va fi lege, plec, că nu m-a făcut mama primar şi nu doresc să fiu toată viaţa mea. Lumea nu ştie cât trebuie să lucrăm, câtă energie consumăm, cât neglijăm familiile“, a declarat Ştefan Timofte. Şi acesta se află tot la al treilea mandat, pe care îl va încheia în 2016, şi susţine că o astfel de iniţiativă legislativă ar bloca complet pri­măriile, fiindcă nu le-a dat voie celor care ajung la conducere să îşi aleagă echipele de care au nevoie. „Ar trebui să se impună nişte studii la candidaţi, o pregătire, pentru că sunt unii primari care nici măcar nu ştiu ce fac acolo. Şi ce mă fac cu consilierii? Dacă nu pot fi decât două mandate, înseamnă că trebuie să pun tot satul să treacă prin Consiliul Local. Alegi întâi un profesor şi un inginer, şi apoi ce mă fac? Vin cu Vasile cu căruţa în primărie?“, a conchis primarul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri