Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Câteva greşeli strategice fundamentale ale stângii româneşti

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

Erorile pe care le voi descrie sumar mai jos nu sunt neapărat erori intelectuale sau ideologice (pentru că fiecare are dreptul să susţină ce ideologie doreşte) - dar sunt erori strategice, în sensul că ele împiedică răspândirea în public a ideilor progresiste. Lista lor nu este exhaustivă; m-am rezumat la cele care mi se par din cale-afară de grave.

1. Identitatea de stânga

Prima şi cea mai gravă eroare este tocmai asta: faptul că stânga românească îşi asumă deschis şi explicit o identitate de stânga.

Într-o ţară în care „stânga” este asociată în mentalul colectiv fie cu comunismul, fie cu PSD-ul, fie cu ambele, a te declara „de stânga” e cea mai bună reţetă pentru a crea un zid (aproape) impenetrabil între ideile tale şi urechile oamenilor.

Tsipras nici sub tortură n-ar admite că e de stânga, într-o ţară în care „stânga” e asociată cu Pasok şi eventual cu comuniştii. Iglesias la fel în Spania, unde „stânga” e asociată cu PSOE şi eventual cu Izquierda Unida. Recitiţi manifestul indignaţilor şi arătaţi-mi unde, pe parcursul lui, e asumată vreo identitate de stânga. Pe urmă uitaţi-vă la scorul electoral al Syrizei şi al lui Podemos prin comparaţie cu cel al partidelor asumat de stânga. Şi trageţi singuri concluziile.

2. Anti-anticomunismul

Într-o ţară care a trecut timp de 40 de ani printr-un infern totalitar care a lăsat cicatrici - şi care s-a rupt de comunism printr-o revoluţie în care au murit oameni, a face cadou dreptei tema anticomunismului e una dintre cele mai inexplicabile erori strategice ale stângii româneşti.

Există şi un anticomunism de stânga, centrat pe anti-autoritarism, pe respectarea drepturilor omului şi pe democraţie, aşa încât stânga românească a avut şi are la dispoziţie un întreg arsenal discursiv anticomunist.

Refuzul de a-l folosi, cedarea fără luptă a unei teme extrem de importante la nivel local şi închiderea în anti-anticomunism mi se par decizii de neînţeles. În plus, refuzul de a condamna crime împotriva umanităţii comise în timpul regimului comunist, la Revoluţie şi în perioada imediat următoare Revoluţiei mi se pare unul dintre cele mai contraproductive (şi  profund anti-democratice) gesturi.

Îţi vine să crezi că unii oameni vor cu tot dinadinsul să fie insignifianţi la nivel social - după care tot ei se plâng că sunt marginali.

3. Anti-anticorupţia

La fel ca la punctul 3 de mai sus. Refuzul de a-şi însuşi o temă importantă la nivelul României şi de a o exploata dinspre stânga e al doilea cadou uriaş pe care stânga românească o face dreptei.

Anticorupţia ca exerciţiu de modernizare, anticorupţia ca anti-autoritarism, ca instrument anti-oligarhic, ca mijloc de împuternicire a cetăţeanului obişnuit în raport cu autorităţile publice - iată tot atâtea posibile unghiuri de atac pe care stânga românească le ignoră cu desăvârşire.

Închiderea în anti-anticorupţie e, pe scurt, o colosală eroare strategică.

4. Reactivitatea

Pe lângă cedarea fără luptă către dreapta a unor teme majore, senzaţia e că stânga românească e, în general, reactivă. Ea nu pare să aibă nimic de propus - doar reacţionează, bombănind, la propunerile altora. Reacţionează şi se delimitează.

Din punctul ăsta de vedere, deşi e populată în bună parte de tineri, stânga românească pare bătrânicioasă - deci nu are cum să stârnească entuziasme.

Pe scurt, stângii româneşti îi lipseşte o viziune pozitivă, un model alternativ de societate - şi mai ales un model incluziv, care să fie atrăgător pentru mulţi. În condiţiile astea, în care doar bombăni de pe margine împotriva anticomunismului, a anticorupţiei sau a austerităţii, nu prea ai cum să câştigi inimi. Tot ce reuşeşti e să creezi o sectă.

5. Tăcerea cu privire la democraţie

De ani buni, în zona progresistă a lumii se fac încercări - multe dintre ele admirabile - de reinventare a democraţiei. De la bugetarea participativă la e-guvernare sau la alegerile primare deschise, modalităţile de creştere a participării cetăţenilor obişnuiţi la viaţa publică se multiplică şi se intensifică pe zi ce trece.

Cu privire la toate astea, stânga românească mai degrabă tace. Nu-i vorbă, tace şi dreapta: la noi, tăcerea cu privire la democraţie şi la perfecţionarea democraţiei nu are culoare politică.

Discursul pro-democratic, pro-participare nu e făcut cadou dreptei. E doar ignorat, ceea ce e la fel de trist. Iar ideea că stânga românească e la fel de neutră faţă de democraţie pe cât e şi dreapta e una, orice s-ar spune, mai degrabă neliniştitoare. Cu atât mai mult cu cât, istoriceşte vorbind, progresele în materie de democratizare aparţin în totalitate stângii - de la revoluţiile liberale din secolele XVIII-XIX, la extinderea continuă a dreptului de vot, la lărgirea listei de drepturi fundamentale, la anti-autoritarismul lui 1968 şi acum, mai nou, la reinventarea democraţiei deliberative şi participative.

Cu privire la toate astea, cum spuneam, stânga românească tace. Iar tăcerea asta nu e una menită să-i asigure simpatii.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri