Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Caz uluitor: cântăreşte 25 kg la vârsta de 2 ani. A fost hrănit excesiv cu paste făinoase

GALERIE
dr-marin-burlea
  • dr-marin-burlea
- +

Micuţul are practic greutatea unui copil de clasa a II-a sau a III-a. Medicii spun că acesta a fost hrănit excesiv cu paste făinoase.

Un copil în vârstă de doar doi ani, internat acum câteva zile în Clinica de Gastroenterologie a Spitalului de Copii „Sf. Maria“, cântăreşte nu mai puţin de 25 de kilograme, aproximativ cât un copil de opt sau nouă ani. Medicii susţin că un copil de vârsta sa ar trebui să cântărească 11 kilogra­me, ceea ce înseamnă că are o greutate dublă faţă de cât ar fi normal. Cauza obezităţii în cazul său ar fi, pe lângă o predispoziţie ge­netică, şi faptul că foarte mult timp a fost alimentat necorespunzător.

„Foarte mult timp a fost alimentat excesiv cu făinoase, polizaharide, iar ceea ce este paradoxal este faptul că el încă este alăptat. Într-un fel, creşterea lui în greutate a început în perioada în care era alimentat exclusiv cu lapte matern, ceea ce înseamnă că este posibil ca laptele mamei să fie foarte bogat în principii nutritive, vitamine, săruri minerale şi oligominerale“, au precizat me­dicii din cadrul clinicii.

Cu toate acestea, copilul nu a ajuns la spital din cauza greutăţii sale, ci din cauza unei insuficienţe respiratorii severe, care se manifesta asemenea unei crize de astm bronşic, la acest aspect contribuind şi reflu­xul gastroesofagian favorizat de presiunea abdominală crescută, după cum explică medicii. Pentru a putea ajunge la o greutate normală, acesta necesită un regim care să presupună reducerea dulciurilor, repartiţia meselor în porţii mici, în care o pondere mai mare să o aibă salatele, fructele şi le­gu­mele. De asemenea, medicii recomandă includerea sa într-un program de educaţie fizică.

„Copilul este foarte inteligent, mult peste nivelul vârstei lui, are abilităţi de comunicare foarte bune, şi poate deveni un copil superdotat dacă familia respectă un regim în care să reducă substanţial derivatele din cereale panificabile“, au mai spus medicii ieşeni.

Medici ieşeni precizează că, într-adevăr, cazul este unul special, însă din păcate nu este unul singular, în ultimii ani obezitatea în cazul copiilor atingând cote alarmante. Conform unui studiu realizat recent, peste 50% dintre copiii români au grade variabile de supraponderabilitate, iar o trei­me dintre ei sunt obezi. Cauzele pornesc de la alimentaţia proble­matică, care include consumarea abuzivă de produse fast food, precum şi lipsa mişcării.

„Din punctul meu de vedere, eforturile de a suplimenta numărul de ore din programele şcolare la două-trei ore pe săptămână se justifică în totalitate. Pe de altă parte, recomandată este alimentaţia exclusiv cu lapte matern în primele şase luni de viaţă, urmată de diversificare, păstrând în acelaşi timp alimentaţia la sân până la vârsta de un an. Mai mult, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă pentru ţările în curs de dezvoltare menţinerea alimentaţiei la sân până la doi ani. În viziunea mea, alimentaţia la sân ar trebui continuată până la trei ani, sau, dacă nu este posibil, folosirea unor formule de lapte praf adecvate etapei de creştere a organismului, mai exact o cantitate mică de proteine“, a precizat prof. dr. Marin Burlea, medic primar pediatru şi preşedinte al So­cietăţii Române de Pediatrie.

De asemenea, medicul ieşean a mai subliniat şi importanţa alăptării şi a nutriţiei corecte în timpul primelor 1.000 de zile, de la concepţie şi până la doi ani de zile.

„Primii doi ani de viaţă sunt extrem de importanţi, deoarece se prefi­gurează destinul nutriţional al copilului, având în vedere eliminarea riscurilor de evoluţie către obezitate, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip II, ceea ce ar trebui să fie misiunea fiecărei familii, a medicilor de familie şi a celor pediatri“, a concluzionat medicul ieşean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri