Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce ajutoare în bani primesc de la sindicat angajaţii din Învăţământ

GALERIE
profesori si elevi
  • profesori si elevi
- +

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar din Iaşi (USLIP) a scos în anul care tocmai se încheie, din buget, suma de 109,801 de lei, bani care s-au dus pentru ajutoare sociale destinate membrilor. 

Beneficiarii sunt 480 de dascăli ieşeni, care au primit între 150 de lei şi 500 de lei pentru maternitate, boală ori deces în familie. Faţă de anul trecut, suma este mai mare cu aproximativ 4.000 de lei, în anul 2014 înregistrându-se un număr de 473 de dascăli ajutaţi cu suma de 106.331 de lei. În 2013, numărul de dascăli care au cerut acest ajutor a fsot însă şi mai mic cu aproape 100. Atunci, un număr de aproape 400 de cadre didactice au primit din bugetul USLIP suma de aproximativ 100.000 de lei. Aceste ajutoare sociale se alocă pentru maternitate (150 de lei), pentru boală (între 200 şi 300 de lei) şi pentru deces (între 200 şi 500 de lei). „Pentru toate situaţiile, ajutorul se acordă o singură dată pe an. În cazul bolilor, nu se acordă ajutor pentru boli profesionale, alergii, boli uşoare precum sinuzite, faringo-laringite, otite, dermatite sau altele. Pentru ca să primească ajutorul social, profesorii trebuie să depună cererile cu ştampila unităţii şcolare la sediul USLIP în maxim 3 luni de la data evenimentului“, a specificat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

Ajutorul pentru deces diferă de la caz la caz. Dacă este vorba de decesul soţiei, al soţului ori al unui copil, cadru didactic, membru de sindicat, primeşte 300 de lei. Dacă este vorba de moartea părinţilor acestuia, primeşte 200 de lei, iar dacă vorbim de decesul cadrului didactic, familia acestuia va primi suma de 500 de lei. „Solidaritatea trebuie să fie unul dintre componentele importante ale unui sindicat, noi ne onorăm foarte bine aceste obligaţii. Ne îngrijorează însă numărul mare de decese, naşterile din ce în ce mai puţine şi, din păcate, procentul din ce în ce mai mare al unor forme de cancer la membrii de sindicat. Suntem convinşi că această formă de boală are legătură directă cu stresul cu care se confruntă angajaţii din învăţământ. Ar trebui ca statul român, prin Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, să intervină pentru a reduce prin politici corecte fenomenele grave şi a încuraja, în antiteză, natalitatea“, a mai spus Laviniu Lăcustă. Astfel, dascălii care au cancer au dreptul să primească de la sindicat, o dată pe an, suma de 400 de lei. Toate aceste ajutoare se oferă în baza unui dosar cu toate actele doveditoare necesare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri