Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

AVOCATUL POPORULUI

Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a solicita falimentul personal?

GALERIE
faliment personal
  • faliment personal
- +

În 20 mai 2015, Parlamentul României a adoptat Legea privind insolvenţa persoanelor fizice, act normativ care are drept scop instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situaţiei financiare a debitorului persoană fizică, de bună-credinţă, acoperirea într-o măsură cât mai mare a pasivului acestuia şi descărcarea de datorii, în condiţiile stabilite de lege.

Prin actul normativ recent adoptat, legiuitorul român a definit insolvenţa persoanei fizice ca fiind acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor, pe măsură ce acestea devin scadente. Insolvenţa debitorului se prezumă atunci când acesta, după trecerea unui termen de 90 de zile de la data scadenţei, nu a plătit datoria sa faţă de unul sau mai mulţi creditori, prezumţia fiind relativă.

Dispoziţiile legii insolvenţei persoanei fizice se aplică debitorului persoană fizică ale cărei obligaţii nu rezultă din exploatarea de către acesta a unei întreprinderi, în sensul art. 3 din Codul civil, şi care:

- are domiciliul, reşedinţa sau reşedinţa obişnuită de cel puţin 6 luni anterior depunerii cererii în România;

- este în stare de insolvenţă şi nu există o probabilitate rezonabilă de a redeveni, într-o perioadă de maximum 12 luni, capabil să-şi execute obligaţiile astfel cum au fost contractate, cu menţinerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine şi pentru persoanele pe care le are în întreţinere; probabilitatea rezonabilă se apreciază prin considerarea cuantumului total al obligaţiilor raportat la veniturile realizate sau prognozate a fi realizate faţă de nivelul de pregătire profesională şi expertiză ale debitorului, precum şi la bunurile urmăribile deţinute de acesta;

- cuantumul total al obligaţiilor sale scadente este cel puţin egal cu valoarea-prag (valoarea-prag reprezintă cuantumul minim al datoriilor scadente ale debitorului necesar pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii insolvenţei pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau a procedurii judiciare de insolvenţă prin lichidare de active; aceasta este de 15 salarii minime pe economie).

Nu poate beneficia de o procedură a insolvenţei pe bază de plan de rambursare a datoriilor, de o procedură judiciară de insolvenţă prin lichidare de active sau de o procedură simplificată de insolvenţă debitorul care a mai fost subiect al unei astfel de proceduri, finalizate cu eliberarea de datoriile reziduale, cu mai puţin de 5 ani anterior formulării unei noi cereri de deschidere a procedurii insolvenţei.

Conform actului normativ adoptat, procedurile de insolvenţă sunt:

- procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor - se utilizează atunci când debitorul se află în insolvenţă, dar situaţia financiară a acestuia nu este iremediabil compromisă. Cu alte cuvinte, cuntumul minim al datoriilor trebuie să totalizeze 15 salarii minime pe economie şi să fi trecut mai mult de 90 de zile de la scadenţa datoriilor. Principalul efect al aprobării acestui plan îl reprezintă suspendarea tuturor măsurilor de executare silită pentru realizarea creanţelor, curgerea dobânzilor, penalităţilor, majorărilor de întârziere etc, cu excepţia creanţelor care beneficiază de cauze de preferinţă;

- procedura judiciară de insolvenţă prin lichidare de active -se solicită atunci când situaţia financiară a debitorului este iremediabil compromisă, situaţie stabilită de către judecătorul sindic şi care conduce în final după lichidarea tuturor bunurilor acestuia la eliberarea de datorii rămase neacoperite dacă în termenele prevăzute de lege va fi reuşit să acopere un anumit procent din acestea, dacă instanţa decide în acest sens;

- procedura simplificată de insolvenţă - poate fi utilizată atunci când debitorul are datorii ce însumează cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmăribile şi are peste vârsta standard de pensionare sau şi-a pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă. În acest caz după analizarea cererii debitorului, comisia de insolvenţă va analiza cererea acestuia şi, dacă îndeplineşte condiţiile, o va înainta instanţei care se va pronunţa cu privire la solicitare. Dacă cererea va fi admisă, de la data rămânerii a sentinţei se suspendă de drept toate măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra patrimoniului debitorului, curgerea dobânzilor, penalităţilor, majorărilor de întârziere, precum şi a oricăror alte asemenea accesorii ale obligaţiei de plată, cu excepţia măsurilor de executare silită îndreptate împotriva codebitorilor şi/ sau terţilor garanţi. De asemenea, se suspendă prescripţia dreptului creditorilor de a cere executarea silită a creanţelor acestora împotriva debitorului.

Dacă proiectul de lege în forma adoptată de Parlament va fi promulgat de Preşedintele României şi publicat în Monitorul Oficial, atunci va intra în vigoare în termen de şase luni de la data publicării.

Consilier Carla Cozma - coordonator Biroul teritorial Iaşi, instituţia Avocatul Poporului

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri