Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce mai putem face pentru „Plopii fără soţ“, „Teiul lui Eminescu“ şi „Stejarul Veronicăi Micle“?

GALERIE
Plopii-fara-sot
  • Plopii-fara-sot
- +

În primăvara anului 2014, mai mulţi specialişti universitari din domeniul biologiei vegetale, inclusiv reprezentantul Filialei Academiei, şi ing. dr. Dănuţ Chira de la ICAS Braşov au analizat la faţa locului starea de vegetaţie precară a cunoscutului grup de arbori „Plopii fără soţ“ din Bucium.

S-a constatat că plopii albi din Bucium, în vârstă de peste 300 de ani, nu mai înfloresc şi nu mai fructifică primăvara, în ultimii 3 ani şi prezintă o stare de lâncezeală.

Cineva a presupus că prin adâncirea canalului Vămeşoaia din imediata apropiere, cu ocazia amenajării fostului heliport asociat fostei case de oaspeţi ceauşiste din Bucium, nivelul apei subterane libere ar fi fost coborât, iar rădăcinile superficiale ale plopilor s-ar fi uscat. Sondajele efectuate atunci cu hârleţul, până la 20 cm adâncime au arătat că nu este adevărat, iar plopii au încă rădăcini superficiale viabile şi numeroase. Alte sondaje efectuate cu „burghiul Pressler“ în tulpinile a 3 dintre cei 16/17 plopi (unul este bifurcat de la bază) au demonstrat că exemplarele de plop sunt afectate de o ciupercăde putregai. Lemnul central afectat de către ciupercăare culoarea vişinei supracoapte şi un miros specific. Mai târziu, în acelaşi an 2014, au apărut şi 2 carpofori (corpi de fructificaţie, cu bilioane de spori), mari de aproape 1 kg fiecare, de culoare galben-rozalie, şi aparţinând speciei Laetiporus Sulphureus sau Polyporus Sulphureus, popular iasca galbenă a foioaselor.

Specialiştii în ciuperci, ing.dr. Dănuţ Chira din Braşov şi prof.dr. Viorica Iacob din Iaşi au concluzionat că tratamentul cu zeamă bordeleză cuprică şi agrofitolin, inclusiv nutriţia cu dolomită şi mraniţă veche trebuie aplicate pe sol, astfel încât medicamentaţia şi nutrienţii să intre în arbori prin intermediul rădăcinilor. Tratamentul trebuie repetat apoi 3 ani la rând.

În anul 2015, tratamentul „Plopilor fără soţ“ n-a mai fost repetat, pentru că la adresa nr. 55.564/ 17 iunie 2015 trimisă de Asociaţia Dendro-Ornamentală „Anastasie Fătu“, Primăria n-a răspuns nici până astăzi. În aceeaşi adresă, în afară de „Plopii fără soţ“ au mai fost adăugaţi „Stejarul Veronicăi Micle“ (450 de ani; afectat concomitent de 3 specii de ciuperci şi de insecta Plagionotus Arcuatus), „Stejarul lui Bertholet“ (probabil carenţă de fier şi mangan), „Teiul lui Eminescu“ (cam aceleaşi carenţe plus stoparea ciupercii Trematovalsa Matruchotii sau cancerul teiului). 

Costul acestor tratamente este destul de ridicat din cauza preţului unor produse chimice precum oxidul manganos (200 lei/ kg) şi ar ajunge la aproximativ 36.200 de lei, cu TVA-ul actual.

În cazul „Stejarului Veronicăi Micle“, situat între intrarea la Biblioteca UMF şi terenul de sport mai apare şi necesitatea de tăiere a vârfurilor uscate.

Efectele tratamentelor cu fungicide din anul 2014 asupra „Plopilor fără soţ“ s-au reflectat în faptul că în 2015 n-au mai apărut carpoforii de Laetiporus sulphureus.

„Teiul lui Eminescu“, în urma tratamentului, a continuat să-şi umple scorbura cu noul ţesut lemnos, dar frunzele lui au o tentă mai galbenă, comparativ cu frunzele teilor din apropiere. Timp de 540-550 de ani, arborele a extras odată cu apa şi microelementele nutritive de sub propria coroană.

Unii dintre aceşti arbori bătrâni se bucură de o asemenea popularitate, încât Iaşul şi-ar pierde nişte puncte specifice de atracţie turistică. Aşadar, ce este de făcut? Acum, când seva brută circulă prin arbori sub presiune mare este momentul potrivit pentru aplicarea tratamentelor.

Ing.dr. I. Lupu,

Asociaţia Dendro-Ornamentală „Anastasie Fătu“ Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri