Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Focus suplimentul „Iasul in Afaceri”

Ce prevede Legea impozitului specific, reîntoarsă de Preşedinte în Parlament

GALERIE
Andreea BaciuDSC_0717DSC_0731
  • Andreea Baciu
  • DSC_0717
  • DSC_0731
- +

Andreea Baciu

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului săptămâna trecută, spre reexami­nare, legea care introduce un nou tip de impozit forfetar, denumită şi „Legea impozitului specific”. Administraţia prezidenţială a precizat în motivare că nu este de acord cu modul de calcul propus de legiuitor.

Proiectul de lege prin care operatorii economici din domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri şi alimentaţie publică ar urma să plătească un impozit specific, indiferent de mărimea cifrei de afaceri şi de nivelul profitului înregistrat, ar fi intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017.

Preşedintele consideră inechitabile prevederile documentului adoptat de Parlament, în condiţiile în care micile afaceri vor fi dezavantajate de noul sistem de impozi­tare, în timp ce agenţii economici mari vor fi favorizaţi, şi recomandă o posibilă consultare a Comisiei Europene. Potrivit Constituţiei, Preşedintele ţării poate cere Parlamentului reexaminarea unei legi, înainte de promulgare, o singură dată.

În forma trimisă la promulgare, proiectul de lege prevede ca toate companiile care au cel puţin unul din următoarele coduri CAEN: 5510 - ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”; 5520 - ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”; 5530 - ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere’’; 5590 - ,,Alte servicii de cazare”; 5610 - ,,Restaurante’’; 5621 - ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”; 5629 - ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”; 5630 - ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”, indiferent de cuantumul cifrei de afaceri sau profit, să plătească impozitul specific, calculat pe numărul de locuri de cazare, locaţia şi mărimea spaţiului alocat activităţii. Pentru aceste activităţi se elimină impozitul pe profit.

Important de menţionat este că impozitul specific se plăteşte şi de către operatorii economici nou-înfiinţaţi, neţinându-se cont de faptul că primii ani de activitate sunt mai dificili, iar pierderile sunt inevitabile.
Sperăm ca ultimele modificări ale Legii Impozitul Specific unor activităţi să aducă un sprijin real în dezvoltarea turismului, ţinând cont de faptul că până acum s-a primit şi acordul patronatelor din domeniu.



Andreea Baciu, director executiv Miron Cont-Audit  SRL


Stagiile de practică pentru studenţi: „primul meu contact cu realitatea”
 

Oana Anastasiu

Una din cele mai mari probleme pe care angajatorii o remarcă în rândul studenţilor şi absolvenţilor este lipsa de experienţă în domeniul în care îşi doresc să lucreze. Pentru tineri, oportunităţile de formare sunt deosebit de importante în parcursul lor profesional.

Înţelegând nevoia de pe piaţa muncii, AVISSO a deschis porţile studenţilor care au dorit să beneficieze de avantajele unui stagiu de practică. Tinerii studenţi de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi) au avut oportunitatea de a pune în aplicare cunoştinţele teoretice acumulate în facultate şi de a dobândi abilităţi practice de lucru în domeniul financiar-contabil. Tinerii au învăţat să lucreze în echipă şi şi-au îmbunătăţit abilităţile de comunicare într-un mediu de lucru profesionist.

Sub îndrumarea economiştilor cu experienţă, studenţii au avut posibilitatea de a observa în mod direct felul în care cunoştintele teoretice se îmbină cu cele practice şi au învăţat tot ceea ce trebuie să ştie privind administrarea financiară a unei firme: întocmirea unei balanţe de verificare primare, a unui bilanţ de contabilitate (parcur­ge­rea întregului circuit de documente din cadrul unei companii).

Practica în cadrul AVISSO a fost primul meu contact cu realitatea din domeniul contabilităţii. A fost o experienţă educativă de un real folos, deorece a venit în completarea teoriei asimilate în facultate. Atmosfera din cadrul firmei a fost foarte plăcută. Oana Andronic (coordonatorul de practică) ne-a oferit posibilitatea de a lucra cu programul de contabilitate utilizat de companie, ne-a explicat cum să ordonăm documentele în dosarele întocmite pentru clienţi”, a precizat Vasile Pintescu.

Mihaela Grosu, practician în cadrul stagiului, spune că a întâlnit la AVISSO profesionişti de la care a avut ce învăţa: „nu doar că au fost dispuşi să îmi ofere orice informaţie am dorit pentru dosarul de practică, ci mi-au şi împartăşit din experienţa lor. Coordonatorul pe care l-am avut s-a ocupat mereu de mine, răspunzându-mi la întrebările pe care le aveam, ajutându-mă la problemele avute şi oferindu-mi toate informaţiile necesare”.

Pe viitor, AVISSO va continua să investească în programe de învăţare şi stagii de practică pentru studenţii care doresc să urmeze o meserie în domeniul financiar-contabil.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri