Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce sunt enigmaticele „movile din Mima”? Cercetătorii au găsit o explicaţie pentru acest mister vechi de secole

GALERIE
movile din Mima d
  • movile din Mima d
- +

Un peisaj extrem de ciudat din SUA, descoperit în 1841 de o expediţie şi denumit „movilele din Mima”, i-a tot nedumerit, de atunci, pe oamenii de ştiinţă, care nu au putut găsi nicio explicaţie convingătoare. Recent, a fost elaborată o nouă ipoteză, mult mai plauzibilă, privitoare la cei care au ridicat aceste ciudate alcătuiri – iar identitatea constructorilor e surprinzătoare.

În vestul statului american Washington se întinde o vastă câmpie – preria Mima – acoperită de cca. 1 milion de movile de pământ, vechi de mii de ani, dar nimeni nu ştie cine a ridicat aceste construcţii.

Exploratorii din secolul al XIX-lea credeau că e vorba despre tumuli funerari ridicaţi de nativii americani, dar în interiorul movilelor nu există schelete sau obiecte care se găsesc în mod obişnuit în morminte.

De-a lungul vremii, au fost sugerate tot felul de alte explicaţii, de la cutremure şi inundaţii la intervenţia extratereştrilor.

Unii oamenii de ştiinţă au afirmat că în ridicarea ciudatelor movile ar fi implicate nişte rozătoare, un fel de popândăi, din familia Geomyidae; solul acestor prerii se îmbibă cu apă în cursul ploilor puternice, iar popândăii ar fi construit aceste movile pentru a se căţăra pe ele în timpul inundaţiilor, ca să nu se înece.

Dar aceste rozătoare au cel mult 30 cm lungime, iar movilele sunt foarte mari faţă de talia lor: au un diametru de cca. 9 metri şi înălţimea de 2,5 m, astfel încât alţi cercetători au respins ideea că micile rozătoare ar fi putut construi asemenea structuri. 

Totuşi, un studiu recent, realizat de specialiştii de la San Jose State University, din California, readuce în scenă popândăii din prerie: luând în considerare condiţiile specifice de sol şi climă ale preriei Mima, specialiştii au elaborat un model care arată în ce fel ar fi putut aceste animale să înalţe movilele misterioase. 

Modelul computerizat arată că o astfel de movilă mare s-ar putea forma în 500-700 de ani de săpat şi scormonit; când sapă, pentru a-şi construi vizuini şi galerii subterane, aceste animale scot pământul la suprafaţă. Animalele sunt foarte teritoriale, iar fiecare generaţie ar fi putut, la rândul ei, să tot sape şi să adauge pământ movilei de pe teritoriul clanului respectiv, până când, după 5-7 secole, când animalele nu mai reuşesc să sape mai adânc decât au făcut-o deja, movila ar ajunge la dimensiunile impresionante care pot fi măsurate azi.

Cercetătorii spun că, raportănd mărimea construcţiei la mărimea „constructorului”, acestea sunt cele mai mari structuri ridicate de vreun mamifer (cu excepţia omului).

Totuşi, nimeni nu a văzut în timp real cum se formează movilele, ceea ce sugerează că procesele care au dus la formarea lor fie au încetat, fie se desfşoară foarte lent. Însă modelul computerizat arată că este posibil un astfel de mecanism de formare a lor.

Asemenea movile se formează şi în ziua de azi; cercetătorii au testat modelul lor pe unele formaţiuni mai mici, vechi de numai 30 de ani, din California (imaginea de mai jos) şi au găsit o concordanţă satisfăcătoare între modelul pe computer şi realitatea din teren.Formaţiuni de acest gen se găsesc şi pe alte continente – cu excepţia Antarcticii -, acolo unde nu trăiesc rozătoare din familia Geomyidae, cum sunt cele din America de Nord.  Dar cercetătorii sunt de acord că şi alte mamifere săpătoare ar putea manifesta un comportament similar şi ar putea da naştere unor astfel de structuri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri