Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce trebuie să ştim despre nucile exotice

GALERIE
nuci diverse
  • nuci diverse
- +

Beneficiile pentru sănătate ale oleaginoaselor exotice. Caju brazilian este bogat în magneziu, potasiu şi fosfor. Nucile de macadamia australiene bogate în calciu şi magneziu. Mugurii de pin pot avea între 10 şi 30% proteine în funcţie de specia de la care provin şi aduc o cantitate importantă de fibre organismului. Nuca pecan americană conţine multe lipide şi un procent de proteine net superior faţă de alte nuci. Fisticul este foarte bogat în vitamina A.

Nucile şi seminţele care fac parte din oleaginoase sunt printre cele mai bune alimente pentru maladiile venelor şi inimii. Conţinutul de magneziu contribuie la o bună funcţionare a unor enzime responsabile de refacerea celulară.

Consumul de oleaginoase aduce în organism acizi graşi de acelaşi tip cu cel conţinut de uleiul de măsline. De asemenea sunt bogate în proteine, fibre şi vitamina E, un antioxidant care neutralizează radicalii liberi care îmbătrânesc celulele. Trebuie ştiut că dacă doreşti să îţi păstrezi silueta atunci le consumi cu atenţie deoarece 100 grame de oleaginoase corespund cu 600 calorii. Oleaginoasele au în general un conţinut ridicat de vitamina E, fibre, minerale şi oligoelemente (potasiu, magneziu, fosfor, calciu, fier, zinc şi cupru), o pondere importantă de lipide şi un conţinut proteic superior fructelor.

Caju, cea mai gustoasă nucă

Originar din nordul Braziliei, caju face parte din familia fisticului şi mango. Exploratorii portughezi au descoperit-o în secolul al XVI-lea şi au introdus-o apoi în alte regiuni tropicale şi în unele ţări africane. Astfel caju a ajuns în India, Mozambic, Tanzania şi Nigeria. Este una dintre cele mai puţin alergice nuci cu un conţinut bogat în potasiu, fosfor şi magneziu.

De asemenea are în conţinutul său şi calciu, sodiu, fier, zinc, seleniu şi vitamina K. Este considerată una dintre cele mai gustoase tipuri de nuci. Întrebuinţările sale în terapie sunt multiple. Astfel uleiul de caju are aplicabilitate medicinală, fiind demonstrate proprietăţile sale antibacteriene. Iar din pudra de seminţe se extrage un antivenin. Este folosită mult de cei care au o dietă exclusiv vegetală în prăjituri sau la prepararea unor mâncăruri raw-vegan.

Nuca de Macadamia, celebră în cosmetică

În anul 1857 chimistul scoţian John Macadam descoperă fructele arbuştilor de macadamia, consideraţi până atunci plante ornamentale. Până la acea dată aceste nuci erau cunoscute numai de către nativii aborigeni din Australia, care le consumau însă nu le cultivau. Din cele nouă specii de macadamia doar două produc celebrele nuci. Prima dată aceşti arbuşti au fost plantaţi în Hawaii, devenind în zilele noastre cel mai mare producător de astfel de nuci, iar SUA fiind cel mai important consumator.

Alţi exportatori importanţi ai preţioaselor nuci sunt Africa de Sud, America Centrală şi Australia. Miejii acestor nuci, care au o coajă foarte dură ce necesită un spărgător special pentru îndepărtarea ei, este dulce, rafinat şi sunt consumaţi cruzi, prăjiţi sau înveliţi în ciocolată. Sunt pline de ulei, aproximativ 70-80%, fiind foarte apreciaţi de industria cosmetică în fabricarea cremelor şi uleiurile pentru îngrijirea pielii. Au un conţinut bogat în potasiu, fosfor, magneziu, sodiu, fier şi calciu.

Seminţele pinului, un desert delicios

Seminţele comestibile ale arbustului pin sunt foarte apreciate în multe ţări. În lume există aproximativ 20 de specii de pini care produc aceşti muguri comestibili. Pe vremea grecilor şi romanilor exista un obicei de a consuma muguri de pin, aceştia fiind păstraţi în miere de albine. Astăzi se regăsesc peste tot în lume sub diferite denumiri: nuci indiene, pinon, pignon, pignole, pinhao şi sunt folosite mai ales la prepararea de salate sau intră în compoziţia unor deserturi delicioase.

Un pin matur trebuie să aibă vârsta de 15-25 de ani pentru a putea produce asemenea seminţe. Culegerea mugurilor se realizează manual, ceea ce impune şi costuri mari de vânzare pe piaţă. Mugurii de pin pot avea între 10 şi 30% proteine funcţie de specia de la care provin şi aduc o cantitate importantă de fibre organismului. Uleiul de pin opbţinut prin presare la rece are un gust plăcut şi proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii.

Nucile pecan, pline de grăsimi polisaturate

O altă nucă ce provine din America de Nord este nuca pecan. Arborele care o produce este o specie înrudită cu nucul. Denumirea vine de la expresia amerindiană Algonquin paccan care se traduce prin: o nucă atât de tare că nu poate fi spartă decât cu piatra. În 1792 pecanul devine cunoscut în Europa cînd exploratorul Alvar Nunez Cabeza de Vaca a scris primul despre această specie de arbore.

Miezul nucii este plin de grăsimi polisaturate şi substanţe cu rol antioxidant. Este foarte bogat în lipide (72%) având o valoare energetică mare: 700 kcalorii la 100 grame. Conţinutul de proteine este de aproximativ 9,3%, mult superior altor nuci. Se spune că uleiul de pecan este atât de concentrat încât dacă i se dă foc, focul va arde pînă la ultima picătură de ulei. Gurmanzii apreciază aroma nucii de pecan ca fiind una desăvârşită şi cu o dulceaţă mult superioară altor sâmburi sau sortimente de nuci.

Din punct de vedere terapeutic pecanul este o sursă foarte bună de grăsimi nesaturate şi proteine. Cercetări recente au arăt că pecanul conţine mai mulţi antioxidanţi decât oricare alt sâmbure gras, fiind urmat de nuci şi alune. De asemenea este recomandată a fi consumată pentru a proteja vederea deoarece are un conţinut ridicat de vitamina A, pentru protecţia oaselor şi dinţilor sau pentru îmbunătăţirea starii generale de sănătate. Introducerea în dieta frecventă a pecanului duce la scăderea „colesterolului rău”.

Fisticul, alimentul anemicilor

O altă sămânţă comestibilă, foarte apreciată în prăjituri şi dulciuri este fisticul. Are un gust plăcut, uleios, şi este originar din vestul Asiei. Are un conţinut important de potasiu şi fosfor. De asemenea mai conţine magneziu, calciu, sodiu, fier şi seleniu.

E foarte bogat în vitamina A. Resveratrolul din fistic are un rol important combaterea cancerului şi a bolilor de inimă, triptofanul îmbunătăţeşte dispoziţia şi combate depresia sau insomnia, iar cistina (un factor important în prevenirea îmbătrânirii precoce) favorizează absorbţia fierului, fiind recomandat ca aliment anemicilor, bătrânilor, celor care au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale.

Manuela ANDREI

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri