Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?
Scandalul “Puiului vopsit” a stârnit un val de reactii critice din partea marilor (...)
citeste totvineri, 29.03.2024
Beneficiile pentru sănătate ale oleaginoaselor exotice. Caju brazilian este bogat în magneziu, potasiu şi fosfor. Nucile de macadamia australiene bogate în calciu şi magneziu. Mugurii de pin pot avea între 10 şi 30% proteine în funcţie de specia de la care provin şi aduc o cantitate importantă de fibre organismului. Nuca pecan americană conţine multe lipide şi un procent de proteine net superior faţă de alte nuci. Fisticul este foarte bogat în vitamina A.
Nucile şi seminţele care fac parte din oleaginoase sunt printre cele mai bune alimente pentru maladiile venelor şi inimii. Conţinutul de magneziu contribuie la o bună funcţionare a unor enzime responsabile de refacerea celulară.
Consumul de oleaginoase aduce în organism acizi graşi de acelaşi tip cu cel conţinut de uleiul de măsline. De asemenea sunt bogate în proteine, fibre şi vitamina E, un antioxidant care neutralizează radicalii liberi care îmbătrânesc celulele. Trebuie ştiut că dacă doreşti să îţi păstrezi silueta atunci le consumi cu atenţie deoarece 100 grame de oleaginoase corespund cu 600 calorii. Oleaginoasele au în general un conţinut ridicat de vitamina E, fibre, minerale şi oligoelemente (potasiu, magneziu, fosfor, calciu, fier, zinc şi cupru), o pondere importantă de lipide şi un conţinut proteic superior fructelor.
Originar din nordul Braziliei, caju face parte din familia fisticului şi mango. Exploratorii portughezi au descoperit-o în secolul al XVI-lea şi au introdus-o apoi în alte regiuni tropicale şi în unele ţări africane. Astfel caju a ajuns în India, Mozambic, Tanzania şi Nigeria. Este una dintre cele mai puţin alergice nuci cu un conţinut bogat în potasiu, fosfor şi magneziu.
De asemenea are în conţinutul său şi calciu, sodiu, fier, zinc, seleniu şi vitamina K. Este considerată una dintre cele mai gustoase tipuri de nuci. Întrebuinţările sale în terapie sunt multiple. Astfel uleiul de caju are aplicabilitate medicinală, fiind demonstrate proprietăţile sale antibacteriene. Iar din pudra de seminţe se extrage un antivenin. Este folosită mult de cei care au o dietă exclusiv vegetală în prăjituri sau la prepararea unor mâncăruri raw-vegan.
În anul 1857 chimistul scoţian John Macadam descoperă fructele arbuştilor de macadamia, consideraţi până atunci plante ornamentale. Până la acea dată aceste nuci erau cunoscute numai de către nativii aborigeni din Australia, care le consumau însă nu le cultivau. Din cele nouă specii de macadamia doar două produc celebrele nuci. Prima dată aceşti arbuşti au fost plantaţi în Hawaii, devenind în zilele noastre cel mai mare producător de astfel de nuci, iar SUA fiind cel mai important consumator.
Alţi exportatori importanţi ai preţioaselor nuci sunt Africa de Sud, America Centrală şi Australia. Miejii acestor nuci, care au o coajă foarte dură ce necesită un spărgător special pentru îndepărtarea ei, este dulce, rafinat şi sunt consumaţi cruzi, prăjiţi sau înveliţi în ciocolată. Sunt pline de ulei, aproximativ 70-80%, fiind foarte apreciaţi de industria cosmetică în fabricarea cremelor şi uleiurile pentru îngrijirea pielii. Au un conţinut bogat în potasiu, fosfor, magneziu, sodiu, fier şi calciu.
Seminţele comestibile ale arbustului pin sunt foarte apreciate în multe ţări. În lume există aproximativ 20 de specii de pini care produc aceşti muguri comestibili. Pe vremea grecilor şi romanilor exista un obicei de a consuma muguri de pin, aceştia fiind păstraţi în miere de albine. Astăzi se regăsesc peste tot în lume sub diferite denumiri: nuci indiene, pinon, pignon, pignole, pinhao şi sunt folosite mai ales la prepararea de salate sau intră în compoziţia unor deserturi delicioase.
Un pin matur trebuie să aibă vârsta de 15-25 de ani pentru a putea produce asemenea seminţe. Culegerea mugurilor se realizează manual, ceea ce impune şi costuri mari de vânzare pe piaţă. Mugurii de pin pot avea între 10 şi 30% proteine funcţie de specia de la care provin şi aduc o cantitate importantă de fibre organismului. Uleiul de pin opbţinut prin presare la rece are un gust plăcut şi proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii.
O altă nucă ce provine din America de Nord este nuca pecan. Arborele care o produce este o specie înrudită cu nucul. Denumirea vine de la expresia amerindiană Algonquin paccan care se traduce prin: o nucă atât de tare că nu poate fi spartă decât cu piatra. În 1792 pecanul devine cunoscut în Europa cînd exploratorul Alvar Nunez Cabeza de Vaca a scris primul despre această specie de arbore.
Miezul nucii este plin de grăsimi polisaturate şi substanţe cu rol antioxidant. Este foarte bogat în lipide (72%) având o valoare energetică mare: 700 kcalorii la 100 grame. Conţinutul de proteine este de aproximativ 9,3%, mult superior altor nuci. Se spune că uleiul de pecan este atât de concentrat încât dacă i se dă foc, focul va arde pînă la ultima picătură de ulei. Gurmanzii apreciază aroma nucii de pecan ca fiind una desăvârşită şi cu o dulceaţă mult superioară altor sâmburi sau sortimente de nuci.
Din punct de vedere terapeutic pecanul este o sursă foarte bună de grăsimi nesaturate şi proteine. Cercetări recente au arăt că pecanul conţine mai mulţi antioxidanţi decât oricare alt sâmbure gras, fiind urmat de nuci şi alune. De asemenea este recomandată a fi consumată pentru a proteja vederea deoarece are un conţinut ridicat de vitamina A, pentru protecţia oaselor şi dinţilor sau pentru îmbunătăţirea starii generale de sănătate. Introducerea în dieta frecventă a pecanului duce la scăderea „colesterolului rău”.
O altă sămânţă comestibilă, foarte apreciată în prăjituri şi dulciuri este fisticul. Are un gust plăcut, uleios, şi este originar din vestul Asiei. Are un conţinut important de potasiu şi fosfor. De asemenea mai conţine magneziu, calciu, sodiu, fier şi seleniu.
E foarte bogat în vitamina A. Resveratrolul din fistic are un rol important combaterea cancerului şi a bolilor de inimă, triptofanul îmbunătăţeşte dispoziţia şi combate depresia sau insomnia, iar cistina (un factor important în prevenirea îmbătrânirii precoce) favorizează absorbţia fierului, fiind recomandat ca aliment anemicilor, bătrânilor, celor care au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale.
Cuvinte cheie: + Nucile pecan, nuci de macadamia, fistic
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Discriminarea persoanelor cu chelie devine infracțiune în Franța
Liviu Dragnea a mai înființat o firmă. Domeniul-cheie în care fostul lider PSD vrea să facă bani
Un tânăr motociclist a murit după ce s-a izbit de un cap de pod la Chicerea
VIDEO Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești/Suceava
Trei copii au ajuns la spital după ce un copac a căzut peste mașina în care se aflau
IMAGINEA ZILEI: fața occidentală a aeroportului Iași după ce s-a deschis marelui public
4,25 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume
Bulevardul Socola, închis pe jumătate. Pe unde au fost deviate autobuzele
VIDEO PRIMELE IMAGINI cu craterul format de prăbușirea dronei, la 8 km de Brăila
Prognoză meteo pentru luna aprilie: Temperaturi peste cele normale. În ce zone sunt anunțate ploi
Ciucă se gândește la o confruntare cu Ciolacu la alegerile prezidențiale
Miroslava – comuna cea mai mare și cea mai bogată din regiune. Încotro? (P)
Gamificarea: o aventură magică la școala primară Lorelay! (P)
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Dealer de droguri cu sute de comenzi, iertat de judecători: „A făcut progrese în plan spiritual”
Lovitură în Podu Roş: trei tineri au jefuit maşina de îngheţată. O greşeală minora a şoferului
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |