Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cea mai urâtă zonă din Iaşi este... TOPUL realizat în urma voturilor şi scuzele edililor

GALERIE
locuri urate iasi
  • locuri urate iasi
- +

„Ziarul de Iaşi“ a prezentat pe parcursul săptămânii trecute, în ediţia electronică, 12 fotografii reprezentând propuneri pentru titlul de „Cel mai urât loc din oraş“. Aproape o mie de cititori au votat. Care este clasamentul şi ce explicaţii au şefii din Primărie!

Porţiunea de case „asediate“ de romi din apropiere de Blocuri Pă­curari, zona AMRS, a fost desemnată de cititorii noştri drept cea mai urâtă zonă din oraş într-un sondaj online care a cuprins 12 locuri în suferinţă estetică. Am întrebat autorităţile despre fiecare loc în parte şi, în unele cazuri, au început demersuri pentru îndreptarea si­tuaţiei. În acest sens, inspectorii municipalităţii vor face un control la canisa improvizată în curtea unei vile chiar în Târgu Cucu, iar în alte cazuri au trimis somaţii pentru igienizarea şi salubrizarea unor zone aflate în proprietate privată.

Casele din Păcurari ar putea fi demolate

Sondajul „Ziarului de Iaşi“ a stârnit zeci de reacţii pe forumul online. Locul din oraş care i-a revoltat cel mai tare pe ieşeni este zona delimitată de casele ocupate de romi pe strada Păcurari, zona AMRS . „În zona Păcurari, ex­pertiza indică demolarea, iar Primăria a iniţiat discuţii cu chi­riaşii şi proprietarii din zonă pentru a fi relocaţi în alte locuinţe“, a declarat viceprimarul Mihai Chi­rica. El a subliniat că imobilele au un risc seismic ridicat, cu stare avansată de degradare.

Totodată, în alte zone precum casa de vizavi de parcul de lângă Universitatea „Petre Andrei“, spaţiile de locuit din Cuza-Vodă sau zona Baş Ceauş - Pădurii, măsurile dispuse de Primărie au constat doar în „dis­cuţii cu proprietarii pentru a co­labora în vederea consolidării şi reabilitării imobilelor respective“.

Control la canisa din Târgu Cucu

Un alt loc care a fost inclus în top de cititori este canisa impro­vizată din Târgu Cucu. Vice­primarul Chirica a susţinut că va fi declanşat un control în această zonă. „Pe lângă aspectele care ţin de igiena locului, controlul va viza în special starea de sănătate a animalelor, dacă sunt vaccinate şi dacă reprezintă un potenţial pericol pentru locuitorii din zonă sau pentru trecători“, a spus Chirica.

În alte zone, precum cea a fostului sediu „24:ORE“ sau a fabricii de ţigarete, unde se află şi clădiri monument, măsurile Primăriei s-au limitat la aplicarea de somaţii sau amenzi. Ambele zone sunt în proprietate privată. Deţinătorii imobilelor de la fosta fabrică au fost sancţionaţi cu amenzi totale de 25.000 lei.

O situaţie care, de asemenea, nu poate fi rezolvată de autorităţi este cea a blocului neterminat din zona Fundaţiei. „La blocul respectiv, spaţiile sunt deţinute de întreprinzători privaţi. Am iniţiat mai multe discuţii cu respectivii proprietari, inclusiv cu Asociaţia de Proprietari, pentru a găsi o soluţie comună pentru ca zona respectivă să fie reabilitată. Din păcate, cele mai multe dintre persoanele juridice nu au dorit un dialog constructiv, care să ducă la implementarea unui proiect de reabilitare şi modernizare a faţa­dei“, a precizat Chirica. Vicepri­marul a adăugat că, potrivit legii, asociaţia de proprietari are obli­gaţia de a repara faţadele imobilelor.

Un caz similar este şi la fostul cinematograf Tineretului, imobil care face obiectul unui litigiu în instanţă, fiind revendicat de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. „Procesul se află încă pe rol, iar municipalitatea ieşeană nu este implicată în proces. Cu toate acestea, facem tot posibilul ca, până la finalizarea procesului, zona respectivă să fie igienizată şi salubrizată, operaţiuni care au loc periodic“, a susţinut Chirica.

Parcarea din spatele blocului BRD rămâne o mocirlă

Autorităţile sunt neputincioase şi în ceea ce priveşte parcarea-mocirlă din spatele blocului BRD de pe bulevardul Anastasie Panu. „Terenul respectiv se află în proprietate privată, aproximativ 900 mp. Proprietarul nu este din Iaşi şi, până în acest moment, nu şi-a manifestat nicio intenţie cu pri­vire la amenajarea proprietăţii. Municipalitatea a iniţiat discuţii pentru un eventual schimb de terenuri, dar nu am primit încă răspuns“, a menţionat Chirica.

În schimb, Primăria promite să intervină în zona pieţei agroalimentare din complexul Podul de Piatră. „Pentru acest an se are în vedere igienizarea şi salubrizarea loca­ţiei, urmând ca în perioada ce ur­mează să devină operaţională“, a susţinut viceprimarul.

Un ultim loc care a fost votat de către cititorii „Ziarului de Iaşi“ a fost pasarela pietonală Gară - Alexandru cel Bun. „Pasarela a fost preluată de către municipalitate într-o stare avansată de degradare de la Regionala CFR Iaşi. Din expertizele efectuate, pasarela nu prezintă un grad de risc pentru pietoni. De când a fost preluată de către Primărie, a fost reabilitat sistemul de iluminat public şi schimbată în totalitate podina de lemn. Şi în acest an au fost prinse în buget fonduri pentru întreţi­nere şi reparaţii“, a conchis Chi­rica.

Cititorii „Ziarului de Iaşi“ au mai semnalat, suplimentar, şi alte aspecte urâte ale oraşului precum starea precară a mijloacelor de transport, cablurile de pe stâlpi, inflaţia de câini vagabonzi mai ales în curţile spitalelor sau a instituţiilor publice, zona de tonete din Podu Roş, publicitatea agresivă a firmelor cu sediul în Piaţa Unirii, zona nereabilitată a râului Bahlui, fântâna arteziană de la Gara Nicolina sau autogara Iaşi-Vest, Păcurari.

Clasamentul

- Casele „asediate“ de romi de pe principala arteră rutieră de intrare în Iaşi, Păcurari (zona AMRS) (25% din voturi)

- „Ţigăneala“ din zona Baş Ceauş -Pădurii (17%)

- Cinema Tineretului (11%)

- Blocul nou dar neterminat de la Fundaţie (9%)

- „Raiul maidanezilor“ - Fosta fabrică de ţigarete, cu clădiri monument (7%)

- Casa de vizavi de parcul de lângă Universitatea „Petre Andrei“ (7%)

- Pasarela pietonală Gară - Alexandru cel Bun (6%)

- Canisa puturoasă din centrul Iaşului (Târgu Cucu, lângă zidul Goliei) (5%)

- Fostul sediul „24 Ore“, vizavi de Hotel Europa (4%)

- „Piaţa boschetarilor“, locaţie abandonată de primărie de ani buni, în complexul Podul de Piatră (3%)

- Zona îngrozitoare din spatele caselor de pe Cuza Vodă (3%)

- Parcarea din spatele blocului BRD (zona Hala centrală) (3%)

Au fost în jur de 1000 de voturi.

VEDEŢI ŞI: FOTO - Partea neplăcută a oraşului în care trăim. Alege cel mai urât loc din Iaşi!

"Ziarul  de Iaşi" vă propune un demers inedit. Unul menit în principal a arăta edililor şi partea care nu le place din oraşul în care trăim cu toţii, dar pe care numai ei îl conduc.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri