Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cea mai veche bibliotecă din lume, aflată în Maroc, se va redeschide după ce a fost restaurată

GALERIE
biblioteca
  • biblioteca
- +

Biblioteca al-Qarawiyyin din Maroc – cea mai veche din lume – se va redeschide anul acesta după lucrările de restaurare care au durat patru ani, anunță The Guardian.

Biblioteca din Fez datează din secolul al IX-lea și găzduiește manuscrise de valoare inestimabilă. Anul acesta, după redeschiderea bibliotecii, protecția lor va fi asigurată de cele mai moderne tehnologii în domeniu. Restaurarea clădirii a presupus și construcția unui nou sistem de canalizare care să absoarbă umezeala din camerele în care sunt depuse manuscrisele și cărțile vechi. Au fost achiziționate și scanere performante care pot detecta găuri minuscule ce pot apărea în pergamentele vechi, precum și aparate care tratează manuscrisele cu un lichid special care le umezește suficient cât să prevină crăparea lor.

O cameră specială, foarte bine protejată, cu sisteme pentru controlul temperaturii și al umidității, găzduiește cele mai vechi opere. Cea mai prețioasă dintre ele este o copie a Coranului din secolul al IX-lea, scris în stilul caligrafic kufic pe piele de cămilă. 

Biblioteca al-Qarawiyyin a fost fondată în secolul al IX-lea de o femeie: Fatima al-Fihri, fiica unui negustor bogat din Kairouan, a sosit la Fez și a puz bazele complexului cultural ce va include biblioteca, o moschee, dar și universitatea al-Qarawiyyin, la rândul ei cea mai veche instituție de acest gen din lume. 

Biblioteca trebuia deschisă în vara anului 2016, apoi termenul a fost amânat. Data exactă a inaugurării nu a fost stabilită exact, dar arhitecții susțin că ea va avea loc în acest an. Și autoritățile au urmărit cu atenție derularea proicetului, însuși regele Mohammad VI vizitând șantierul în luna iunie. Tot el, probabil, va participa și la ceremoniile de deschidere. 

Historia.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri